• Reklam
Reklam
Reklam
Yahya ŞAHAN

Yahya ŞAHAN

Konuk yazar

" ARSIZ "

12 Ağustos 2022 - 17:38

 Bu kelimeyi mutlaka duymuşsunuzdur.
Kelime manası " Utanıp sıkılması olmayan,sırnaşık,mahcup olmak nedir bilmeyen " kişi manasına gelir. ( TDK )
Etimolojik olarak incelediğimizde " AR" genel anlamda Haya ve Edep anlamlarını da taşır. Edepli olmak veya utanma duygusuna sahip anlamını da taşır.
AR insana özgü bir donanımdır, insan dışında hiçbir canlıdan edepli ve namuslu olmasını bekleyemeyiz.
Peki insana özgü olan bu donanıma sahip olan veya olmayanları nasıl ayırt edebiliriz.Kendi aralarında nasıl farklılıkları vardır nasıl anlaşılır.
Konu aslında çok basit
İnsanoğluna güç ve makam verdiğinizde nasıl ki su ve zeytinyağı birbirinden ayrılıyorsa AR'lı olanlarla ARSIZ olanlarda birbirinden ayırabilirsiniz.
Sadece gücü elinde tutanlara bakıp AR'lı veya ARSIZ davranışlarını gözlemleyebilirsiniz.Aynı sonucu insanları makam ve mevki sahibi yaptığınızda da bu sonuçları net olarak görebilirsiniz.
Artık yaşadığımız toplumda iyi ya da kötü insan yok.
Namuslu ( AR duygusuna sahip) insan veya Namussuz yani ( ARSIZ ) insanlar var.İyi yada kötü kavramlar artık göreceli bir hale dönüştü,İyi kime göre iyi veya kötü kime göre kötü.
Oysa AR' li ve ARSIZ kelimelerinde ki çizgiler iyi ve kötü'ye göre daha net.Spesifik kavramlara girmeden bu konuya bir örnek vererek kapatalım.
Hep duyarız " İyi insan " peki bu iyi insan kime göre iyi yani bana göre iyi insan olarak tanımladığım birisini bir başkası bu tanımı kabul etmiyor.Burada çok tartışılacak kavramlar devreye giriyor.
ANCAKKK..
" NAMUSLU İNSAN " dediğimizde konu net .
AR ve haya duygularıyla donatılmış, karakter,adalet ve sevgiyle zenginleştirilmiş bir kişilik ortaya çıkıyor.Yeri gelmişken bir temenni ile bu konuyu sıfırlamış olalım.
Rabbim her zaman bizleri " NAMUSLU İNSANLARLA " muhatap etsin.
Gelelim asıl meseleye insanoğlunun en büyük özelliklerinden birisi de zıt kavramları ayırt edebilme özelliği ile donatılmış olmasıdır. İyi ile kötüyü, güzel ile çirkini Ar'lı ile Arsız'ı ve en önemlisi de NAMUSLU ile NAMUSSUZU ayırt edebiliyoruz.En azından bu donanımlar toplumumuzun bir çok bireyin de var olduğunu düşünüyorum.
Sonuç olarak....
Eğer yaşadığımız toplum içerisinde İnsan olarak
İyi ve kötü
Bizden ve onlardan
Bizimkiler,onlarınkiler
Bizim takım ve diğerleri
Bizim parti ve muhalefet partileri
Cumhur ittifakı,Millet ittifakı
Gibi karşıt düşüncelerin ve kavramların girdabından çıkarak
" NAMUSLU İNSAN " aramak vakti gelmedi mi?
Kalın sağlıcakla...

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum