Vahap Beyaz

    Vahap Beyaz


    LİGİN İLK DEVRESİ HAKEMLİĞİN YARATTIĞI OLUMSUZLUKLARLA GEÇTİ!

    25 Ocak 2021 - 22:53


    Sezonun ilk devresi mali krizle boğuşan kulüplerle, taraftardan yoksun, sessiz, sıkıntılı ve adı VAR fakat adaleti yok eden hakemliğin yarattığı olumsuzluklarla geçti.

    Yokluklarla mücadele eden Beşiktaş, beklenmeyen başarıyı gösterip lider bitirdi.
    Ligin en zengin kadrosuna sahip Fenerbahçe son 3 sezonun en başarılı ilk yarısını elde edebildi.

    Bitmeyen Yönetim kavgasına sahip Galatasaray 'da değişen birşey olmadı. 
    Özüne dönemeyen Trabzonspor, kendi evlatlarının sağladığı başarıya hasret, ligi idare etmekte ısrar ediyor.

    Geçen sezonun şampiyonu Başakşehir düşme hattında mücadele ederken, kulüp dışı destekle gelen başarının geçici olduğuna iyi bir örnek oldu. Tabiiki anlayana.
    Diğer kulüpler her zaman olduğu gibi TFF'ye isyan, adaletsizliklere karşı dışardan destek aramakla geçirdi.

    İsmi büyük, kadrosu zengin ve her türlü yayın organından destek gören kulüplere birde hakem desteği olunca, nasıl mücadele edilebilir ki?

    Hakem hatalarından şikayet edenlerin,  çözüm üretmedikleri ise ortada.
    Sin 15 yılda ne değişti ki?

    Atanmış TFF, aynı ekipten oluşan MHK, aynı eğitimciler, aynı gözlemci ve mentörler,  aynı hakemler. Iyi ağaç çürük ürün vermez. Çürük ağaçtan ise iyi ürün beklenmez.

    Hataların telafisi ve adaletin sağlanması için kuralın uygulanması yeterli iken,  hakemler sahada "MHK talimatını" uygulayıp kuralı gözardı ediyor.

    VAR her hakem karalarına müdahale etmemeli. Direk vurus ihlallerinden 7 tanesini Kural hakem kanaatine bırakmış.  Eger gördüm devam veya faul penaltı diyorsa VAR müdahale etmemeli. Bu müdahaleler adaletsizlik yaratıp hakeme güveni zayıflatıyor.

    Her gol sonrası ofsayt çizgisi için beklemek yerine, yardımcı hakemin bekle/gör pozisyonu sonrası gol olursa,  hakem isterse uygulanmalı. Aksi halde yardımcı hakemin varlığı tartışılır hale geliyor. 

    VAR odasına iki kulüpten birer temsilci girmeli. Müdahale etmeden, herhangi bir kayıt veya not almadan, dışarı ile irtibat kurmadan, maç sonuna kadar VAR odasından çıkmadan gözlem yapmalı. Eğer VAR'ın tarafsız ve protokola uygun yapıldığını iddia ediyorsak, VAR odasında olanları kimden ve niçin saklıyoruz ki...

    "VAR Protokolunda yok" sözünün arkasına sığınmak yerine, ingiltere gibi Bizde uygulayalım, başarı gelirse FIFA protokola ilave etsin...
     

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum