• Reklam
Selda AVCI

Selda AVCI

TUZLU KAHVE..

TORPİLİN VARSA!

07 Temmuz 2022 - 00:26

 Torpil kelimesi, dilimizde oldukça sık kullanılan kelimelerden birisidir.

Torpil, Fransızca dilinden Türkçe'mize geçmiştir.

Türk Dil Kurumu sözlük anlamına göre, torpil kelimesi;

- Genellikle bayramlarda çocukların eğlence aracı olarak kullandığı yanıcı madde!

- Savaş gemilerinde su altı silahı olarak kullanılan büyük bomba, torpido!

- Bir kimseyi kayırma (kayırıcı), arka çıkma, maddi manevi her şekilde destek olma şeklinde üç farklı anlamda kullanılır.

En yaygın olarak kullanımı ise adam kayırma.Torpiliniz varsa bu hayatta gelemeyeceğiniz hiç bir yer yoktur. İster hak ederek, isterseniz hiç hak etmeden sorun yok, hak edip etmemeniz hiç sorgulanmaz, yeter ki arkanızda kaba bir tabir olacak ama dayınız olsun.



Yaşadığım sürece torpile karşı olan bir insanım. Elhamdülillah bu yaşıma kadar da,  hiç kimse bana seni de şuraya şu getirdi demedi, diyemez de! Rızkı veren hüdadır kula minnet eylemem.
Hayatım boyunca hep kendim olarak dişimle, tırnağımla bir şeyler yapmaya gayret etmişimdir.
Emeğim, alın terim, bilek gücüm, özverim, gayretim ve çabalarım neticesinde Allah’ın benim için açtığı kapıların ışığında bir şeyler yapmaya çalışıyorum.
Hakkım olmayan hiç bir şeyde gözüm olmaz, hakkım olanı da kazanmak için çabamı esirgemem…
Etrafıma şöyle bir baktığımda bazı insanların hiç beklemedikleri anda, hayal bile edemeyecekleri yerlere getirilmelerinden, hak etmedikleri yerlerde olmalarından kaynaklı olarak, egoları tavan yapmış ve ne oldum delisi olmuşlar! Sanki tüm dünyanın sahibi gibi davranmaya başlamışlar.
Geçmişte ki geldikleri yerleri hemencecik unutuvermişler. Peki, ola ki; gün gelip keser dönüp, sap dönüp, hesaplar tersine döndüğünde, bu insanlar her şeylerini kaybettiklerinde ne yapacaklar? Nereden geldiklerini unuttukları için nereye gideceklerini de bulamayıp, bocalayacaklar!
Peki, bugün kazandıkları her şeylerini borçlu oldukları torpillerinin yarın arkalarından gittiğini düşünecek olur isek, güvendikleri dağlara kar yağdığı vakit, belki de ellerinde ne itibarları, nede paraları hiç bir şeyleri kalmayacak belli mi olur? Düşmez kalkmaz bir Allah'tır!
Başkalarının hak ettiği ve olması gereken yerlerde torpilinin gücü ile sen olduysan! Bulunduğun yere bilek gücün ile değil de haksız yere getirildiysen, oradan elde ettiğin hiç bir şey helal değildir ki, böyle bir kazancı çocuklarına nasıl yedirir insanlar inanın anlamış değilim.
Torpilinizin olduğu yerlerde karakteriniz hiç sorgulanmaz. Dünyanın en kötüsü, en karaktersiz insanı olsanız bile el üstünde tutulursunuz. Kimse sizi getirildiğiniz yerlerden alamaz, indiremez. Tam tersi durumu ele alalım dünyanın en yetenekli, en dürüst, en çalışkan, en üretken insanı olsanız bile torpiliniz yoksa şansınız sıfır maalesef… Hep görmezden, duymazdan gelinirsiniz. Acı ama gerçek tamamen böyle işte! Torpiliniz olsun yeter her yerde, bütün kapılar ardına kadar açılıverir.
Öyle ki karakterin sıfır dahi olsa, her türlü fenalığı yapma vasfına sahip olsan da hiç mühim değil!
Seni tanımayan, adını bile ilk defa duyan insanlar bulunduğun konum itibarı ile etrafında pervane olurlar.Ne yazık ki bu torpilin gücü böyle bir şey!
Yeteneğine, karakterine, duruşuna, insanlığına, kalitene, huyuna, suyuna hiç bir şeyine bakılmaz!
Hele birde torpili iyi yerden yakaladınsa! Ohhh işte o zaman değme keyfine! Hayat sana güzel olur. E hadi durma sende, fırsat eline geçmişken, koştur dörtnala atını,meydan boş nasılsa bu dünyada!
Hayat ve insanların bir kısmı inanın o kadar acımasız olmuş ki! İçim ürperiyor yaptıklarına…
Bulundukları yerleri hiç hak etmeyen insanların bir yerlere getirilmesi, onları kibir, hırs, ego yumağı yapmış.Geçici dünya heveslerinin kör ettiği, kimseyi umursamayan insanlara gerçekten çok acıyorum.
Bu kişiler kendilerini o kadar büyük görür olmuşlar ki. Dünya sadece onların etrafında dönüyor sanıyorlar! Onları gördükçe, konuşmalarını duydukça, tavırlarına hayretler içerisinde kalıyorum.
Etrafındaki kişilerin onlara yaklaşımları ise sadece menfaatleri uğrunadır, bunları pohpohluyorlar ya, bunlar da kendilerini çok önemli, eşi benzeri bulunmaz bir şey sanıyorlar.

Hal böyle olunca da sanki dünyanın sahibi gibi kasılarak yürümeye başlıyorlar.

Aslında yazacak çok şey varda tadında bırakmak güzel olanı….

İçimden bağıra bağıra, "Ah be torpil neredeysen bir gün gelip beni de bulsana. Zira artık sen olmadan hiç bir iş yürümüyor" diyesim var.Saygıyla...

Günün Sözleri;
Cahit Zarifoğlu'nun da dediği gibi; Ben bu çağdan nefret ettim, etimle kemiğimle nefret ettim...
Torpilin varsa karakterine, torpilin yoksa yeteneğine bakılmaz!...

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Saçmalık.
    1 yıl önce
    Sanki senin buralarda bu makaleleri yazabilmen başarınla ilgili Sevda. Milleti eleştirip kendi hayatını süsleyerek millete anlatmaktan başka ne işe yarıyorsun?