Selda AVCI

    Selda AVCI

    TUZLU KAHVE..

    KANDİLİMİZ MÜBAREK OLSUN…

    06 Mart 2023 - 11:04

    KANDİLİMİZ MÜBAREK OLSUN…
    BERAT NE DEMEKTİR?

    Berat, Arapça berâe-berâet kelimesinin Türkçeleşmiş halidir. Kur'an'da Berae kökünden 25 kelime bulunmakta olup, bunlardan sadece iki tanesi Beraet şeklinde geçmektedir. Berâet, iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin herhangi bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğün bulunmaması anlamındadır. Istılah olarak berat ise, Allah’ın affı ve bağışlaması, günah, borç ve cezadan kurtulmak gibi anlamlara gelmektedir. Beratın özünde, günahlardan arınma ve Yüce Allah'ın rahmet ve mağfiretine ulaşma amacı vardır.
    Bu gecede Allâh'ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye "Berat Gecesi" denilmiştir. Berat gecesi hicri aylardan Şaban ayının onbeşinci gecesidir. Berat Gecesi İslam âlemi için en hayırlı gecelerden biridir. Zira bu gece amel defteri yazılır. 

    BERAT GECESİ'NDE NE OLMUŞTUR?

    Berat Kandili, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna "inzâl" denir. Kadir Gecesi'nde ise Peygamber efendimize ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da "tenzîl" denir.

    Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafa’nın, Berat Gecesine ilişkin şöyle buyurduğu ifade edilir: "Şaban ayının 15'inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim' buyurur.

    Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) Berat Gecesinin önemini şöyle anlatmıştır;
    Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir.

    Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır.
    Bu gece herkesin rızkı tertip olunur.

    Bu gece herkesin amelleri Allah’ü Teâlâ'ya arz olunur.

    Peygamberimiz (s.a.v) , "Allah’ü Teâlâ Şaban ayının 15.gecesinde dünya semasına iner, Ben-i Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanları bağışlar." buyurmuştur.
    Günü aydın yapan, güneşin doğuşu değil… Yüreğin umutlara uyanışıdır…

    11 ayın sultanı Ramazan Ayı'nın müjdecisi, af ve mağfiret gecesi Berat kandilimiz beraberliğimize ve beratımıza vesile olsun. Memleketimize ve bütün insanlığa sağlık, sıhhat, afiyet, esenlik ve hayırlar getirsin.

    Berat Kandilimiz, İyiye, güzele ve doğru ile kuşanmamıza vesile olsun. Kalplerimizi yumuşatsın, birbirine yakınlaştırsın, isini-pasını alıp götürsün. Sevgiyi, şefkati ve merhameti çoğaltsın. Günahlarımızdan arınmamıza ve kurtuluşumuza vesile olsun. Berat kandilimiz mübarek olsun.

    Günün Duası:

    وَلَسَوْفَ يُعْطٖيكَ رَبُّكَ فَتَـرْضٰىؕ "Ve zamanı geldiğinde, Rabbin sana (kalbindekini) verecek, seni hoşnut kılacak…" -Duha Sûresi Ayet/5
    Allah'ım dilime kelâmımın hoş geleceği, bizleri berata çıkaracağın dualar ilham et ve bizi bağışla… Âmin!

     

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum