• Reklam
Reklam
Reklam
Selda AVCI

Selda AVCI

TUZLU KAHVE..

EN GÜZEL DUYGU!

11 Kasım 2021 - 17:45

Sözlük anlamına göre; Sevgi bir duygu çeşididir. Yani ilgi göstermeye yönelten duygu anlamına gelir.
Birçok anlamı da içinde barındırır.Kardeş sevgisi, yemek sevgisi, spor sevgisiya da etkilenme, eğilim, düşkünlük, meyil, hayranlık, tutkunluk, bağlılık, dostluk, ilgi vs. gibi anlamları vardır.
Kısacası sevgili dostlar bir insana, hayvana, bitkiye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten içsel duygu, sevme duygusu olarak adlandırılabilir.
Dikkat ettiyseniz bir insanı sevdiğimiz zaman ne çirkinliğini, ne kötü huylarını, ne hatalarını hiçbir şeyini görmeyiz, açıkçası görmekte istemeyiz. Onun hep iyi yönlerini görmeye çalışır, bizi sürekli üzmüş olsa bile onu her defasında affederiz.
Sevmediğimiz kişilere esip gürler en ufak hatasında bile hemen hayatımızdan siler atarız. Fakat sevdiğimiz için durum öyle değildir onu hep affetmek için bahaneler ararız. Çünkü dostlar sevgi affetmektir, görmezden gelmektir. Sevgi fedakârlıktır, özveridir, acıtmamaktır.
Her duygu da olduğu gibi sevgimizde de ölçülü olmamız konusunda bakın Sigmund Freud, “Bir insanı kaybetmek istiyorsanız onu çok sevin.” diyor ve ekliyor: “Sevildiğinden emin olunca insanlar nasıl da cüretkâr oluyor.” Sözleri ile abartılan her duygu karşısında hadsizleşen ve karşısındakini değersizleştirme çabası içine giren kişileri ne güzel de özetlemişti.
Bu bağlamda şunu diyebilirim ki; bize değer veren hem cinsimiz yâda karşı cinsteki kişi veya kişilerin bize karşı duyduğu sevgi bizi şımartmak, küstahlaştırmak, cüretkâr etmek yerine, tüm yaralarımızın iyileşmesi yönünde kullanıldığı zaman daha faydalı olur diye düşünüyorum ne dersiniz?
Hayatımızın anlamına anlam katan, bizim hayata daha güzel bakmamıza vesile olan sevgi ve sevmek gibi manevi duygular içeren terimleringüzelliğini bozup egolarımıza mahkûm etmeyelim.
Çünkü sevgi tüm yaraları iyileştirir, şifa kaynağıdır. Bütün hastalıkların sebebi sadece sevgisizliktir.
''En büyük yanılgılardan bir tanesidir! Kendi içinde bulamadığın huzuru,bir başkasının yanında bulacağını sanmak… [ts.eliot]
Sevgi içinde birçok duyguyu da beraberinde getirir bu duygulardan en önemlisi de merhamettir. Sevgide en önemli unsurlardan biri olan "Merhamet; ‘acımak’ değil acıtmamaktır..."Sevdiğiniz kişilerin incinmesinden imtina etmektir. Ben buna bunu yapar isem onu üzerim, onu kırarım diye onu kendinden çok düşünmektir.
Ayrıca "Bir insanın sizi ne kadar sevdiği; gösterdiği ilgiden, girdiği riskten ve verdiği mücadeleden belli olur." Oscar Wilde Sevmek kuru kuruya seni seviyorum demek değildir. Sevdiğini göstermektir. Kendini onun yerine koyup, onun gözünden bakabilmektir. Buradan şunu söyleye biliriz sevdiğimiz insanlar için mücadeleden vazgeçtiğimiz an, onu sevmekten de vazgeçmiş oluruz. Oysa bizi sevenlerin yâda sevdiklerimizin kıymetini kaybetmeden önce bilmek gibi güzel bir şey olabilir mi? Saygıyla!



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum