Recep SAYGIN

    Recep SAYGIN

    İlahiyatçı Yazar

    RECEP AYI GECELERİNE AİT NAMAZ VAR MI? HANGİ GÜNLER ORUÇ TUTALIM?

    02 Şubat 2022 - 18:40

    Tüm okurlarımızın Üç Ayları ve Regaib gecesi mübarek olsun.

    Buhari’nin şarihlerindenİbnReceb el-Hanbelî, “Recep ayında hususi namazlardan bahseden rivayetlerden hiçbiri doğru/sahih değildir.” demiştir. (İbnReceb, Lataifu’l-Maarif, s.140)

    - İmam Nevevî ve İbnKayyim el-Cevziye de Receb ayının ilk cuma gecesinde kılmayı ön gören rivayetlerin sahih olmadığını belirtmiştir. (bk. Fetava’l-İmam en-Nevevî, s.57; İbnkayyim, el-Menaru’l-münif, s.95)

    - Hülasa, Receb ayının ilk cuma gecesinde kılınması gelenek olmuş namaz, ilk defa 480 hicri yılında Kudüs’da kılınmıştır. Bu sebeple bu tarihten önce yaşamış olan alimler bundan bahsetmemişler. (bk. Et-Tartûşî, el-Havadisuve’l-bida, s.122)

    Nasip olursa yarın (02 Şubat Çarşamba) Üç Aylar’a ve Receb ayına giriyoruz. Bizleri bu mübarek aya kavuşturan Rabbimize HAMDOLSUN.

    Oruç tutmak isteyen kardeşlerimiz Çarşamba-Perşembe ve Cuma gününü oruçlu geçirebilirler. Ayrıca Receb ayı içerisinde Pazartesi ve Perşembe günleri ile Receb ayının 13-14 ve 15. nci günlerini de oruçlu geçirebilirler.

    Rabbimiz bu mübarek günlerden en güzel şekilde istifade edebilmeyi nasip eylesin. Tüm ibadetlerimizi dergah-ı izzetinde kabul eylesin. Üç Aylarımız mübarek olsun.

     

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 3 Yorum