Recep SAYGIN

    Recep SAYGIN

    İlahiyatçı Yazar

    RAMAZAN AYI

    12 Nisan 2022 - 15:02

     Öncelikle AyaklıGASTE.com okurlarımız özelinde tüm Müslümanların Ramazan Ayı Mübarek olsun. Hepimize Sağlık, Uzun Ömür, Huzur, Afiyet, Mutluluk ve Bereket getirsin.

    Ramazan Ayı Biz Müslümanlar için Neden Özeldir?

    Allah, Rahman ve Rahim’dir, sonsuz merhamet sahibidir. Sınırsız rahmeti ile bütün evreni kuşatır; dünyada ve ahirette kullarına bu engin merhameti ile muamele eder. Doğruluktan ayrılmamaları için onlara yol gösterir, kötülük yapmamaları konusunda uyarır, hata yaptıklarında bağışlar, iyilik yapmaları için çeşitli fırsatlar sunar.

    Onların daha iyi bir insan, daha iyi bir kul olmaları için “zaman” içerisinde bazı özel zamanlar var eder. Bu “özel” zamanları değerlendirerek kullarının daha bereketli bir ömür geçirmelerini diler. Bu özel ve güzel zamanlarda kulları Rablerine her zamankinden daha fazla yönelsinler, gece ve gündüz kendisini ansınlar, bütün benlikleriyle O’na yaklaşsınlar ister. Kötülüklerden uzak durup günahlarından arınsınlar, tertemiz olsunlar ister. Bu vakitlerde, insanların birbirlerine de daha fazla yakınlaşmalarını, yardıma ihtiyacı olanların kapısını çalmalarını, muhtaçları sevindirmelerini, böylece daha iyi bir insan olmalarını ister. Allah, bu vakitlerde yapılan iyiliklerin karşılığını da kat kat verir, çünkü O, Rahman’dır, Rahim’dir.

    Rabbimizin, sonsuz rahmetinin yansıması olan bu “mübarek zamanlar” dan biri de Ramazan ayıdır. Ramazan, Müslümanlar için kutsal sayılan, “rahmet ayı” dır, “Kur’an ayı” dır, “on bir ayın sultanı” dır. Allah Resûlü (s.a.s), ramazan günlerinde bol bol Kur’an okurdu. Hz. Peygamber bu ayda her gece kendisine gelen Cebrail’e (a.s.) Kur’an okuyup dinletirdi. (Buhârî, Savm, 7) Bu karşılıklı okuma ve dinleme faaliyetine “mukabele” denir.

    Yüzyıllardır süregelen “mukabele” geleneğimiz Hz. Peygamber’in bu sünnetine dayanır. Tabii ki Kur’an-ı Kerim’i sadece okumak veya dinlemek değil, onun ilahî mesajlarını düşünmek, anlamaya çalışmak, hayatımızda bu mesajlara ne kadar yer verdiğimizi sorgulamak ve ayetlerin her birini kendi yaşamımıza yansıtmaya çalışmak da önemlidir. Bu bakımdan ramazan ayı Kur’an’la, onun mesajlarıyla, onu bize gönderen Rabbimizle buluşmak, konuşmak, samimi olmak, O’na yakınlaşmak için büyük bir fırsattır. Bu fırsatı çok iyi değerlendirmemiz gerekir.

    Tekrar Ramazan Ayımız Mübarek olsun. ALLAH (c.c.) yaptığımız ve yapacağımız tüm ibadetleri kabul buyursun. Hayırlı Ramazanlar dilerim.

     

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum