Recep SAYGIN

    Recep SAYGIN

    İlahiyatçı Yazar

    FERAİZ - Dinimizde Miras Paylaşımı

    06 Mart 2022 - 23:26 - Güncelleme: 06 Mart 2022 - 23:28

    Türk hukukunda kanunlar ile düzenleme bulan miras hukuku ile dinimizde Kuran’-ı Kerim ışığında düzenleme bulduğu kabul edilen miras hukuku birbirinden oldukça farklıdır. Dinimizde miras paylaşımı ve payları Türk hukukunda olduğu gibi mirasçıların yakınlığına ve sayısına göre değişkenli gösterecek olup her bir olay için ayrıca hesaplanması gerekmektedir. İslam hukukunda temel terimler kısmen benzerlik gösterse de bazı farklı terimler de kullanılmaktadır. Bir kimsenin diğerine mirasçı olması halinde varis, kişilerin birbirine karşılıklı mirasçı olması halinde tevarüs, miras bırakan kişi için de muris kelimeleri kullanılmaktadır.

    Dinimizde Miras Paylaşımı Hesaplama

    Çocuklar İle Anne Ve Babanın Mirası:

       İslam hukukuna göre miras paylaşımında erkeklerin payı kadınların payının iki katıdır. Ancak bu evlatların miras paylaşımında geçerlidir. Örneğin; babanın ölümü halinde tek mirasçılar kız ve erkek evlat ise ve tereke 300.000 TL değerinde ise bu halde erkek çocuk mirastan 200.000 TL, kız çocuk 100.000 TL kadar bir pay alabilecektir.  Eğer çocukların tamamı kız ise ve kız çocuk sayısı ikiden fazla ise bu halde kız çocuklarının miras payı terekenin üçte ikisi kadar olacaktır.  Ancak sadece tek bir kız çocuğu var ise bu halde de kız çocuğunun miras payı terekenin yarısı olacaktır.  Mirasçılar arasında miras bırakanın annesi ve babası ile birlikte çocukları da bulunuyor ise anne ve babanın her biri terekeden 1/6 oranında miras payı alırlar.  Ancak miras bırakanın çocuğu yok ise anne ve babanın miras payı terekenin üçte biridir.  Ayrıca miras bırakanın kardeşlerinin hayatta olması durumunda annenin miras payının 1/6 olacağı da düzenleme bulmuştur.

    EŞLERİN Mirası:

       Ölen kadın eşin çocukları yok ise mirasçı eş terekeden ½ oranında pay alacaktır. Ancak ölen kadın eşin çocuğunun bulunması halinde miras payı ¼ olacak şekilde düzenlenmiştir.  Erkek eşin ölmesi halinde ise sağ kalan kadın eş terekeden ölen eşin çocuğu yoksa ¼ oranında pay alır. Fakat ölen erkek eşin çocuğu var ise bu halde mirasçı kadın eşin miras payı terekenin 1/8i kadar olacaktır. 

     Kardeşlerin Mirası: Kardeşlerin mirasçılığı ana bir kardeş ve ana-baba veya baba bir kız kardeş olmak üzere 2 başlıkta incelenmektedir.  Ana bir kardeşlerin mirası: Ölen bir erkek ya da kadına erkek mirasçısı bulunmadan mirasçı olunuyor ise kardeşin miras payı terekenin 1/6 sı kadardır.

    Ancak kardeşler birden fazla ise bu halde terekenin 1/3 ünü kendi aralarında eşit olarak paylaşırlar  Ana-Baba veya baba bir kız kardeş: Eğer ölen kardeşin alt soyu bulunmuyor ve sadece bir kız kardeşi bulunuyor ise o zaman terekenin yarısı kız kardeşinin olacaktır. Ancak ölen kız kardeş ve mirasçı erkek kardeş ise, erkek kardeş terekenin tamamı üzerinde hak sahibi olur.

    Ayrıca belirtmek gerekir ki İslam Hukukunda şu anda Türk Hukukunda bulunan evlat edinme müessesesi bulunmamaktadır. İslam hukukuna göre bir kişi evlat edinemeyecek sadece kendisinin manevi evladı olabilecektir. Ancak manevi evlat ile evlat edinen arasında herhangi bir hukuki bağ o dönem kurallarına göre kurulamamaktadır.

    Evlatlık olarak nitelendirilebilecek manevi evlat ile evlat edinen arasında bir hısımlık kurulmadığı için mirasçılık da söz konusu olamamaktadır. Kısaca izah edileceği üzere bir kimsenin ölümü halinde, ölümü öncesinde manevi evlatlık ilişkisi kurduğu kişi miras bırakanın terekesi üzerinde hak iddia edemeyecek, herhangi bir pay alamayacaktır.

     

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum