• Reklam
Pınar Ece TEMİZEL

Pınar Ece TEMİZEL

Konuk kalem

DİREKSİYON SINAVLARDAKİ PSİKOLOJİK BASKI!

12 Nisan 2022 - 12:23 - Güncelleme: 12 Nisan 2022 - 13:26

Trafikte en önemli husus can ve mal güvenliğinin korunmasıdır. Bunun için öncelikle trafikte o serseri mayın gibi gezen şoförlerin ciddi bir eğitim alması ve ve sonrasında da o ehliyeti hakederek almaları çok önemli..

Şimdi özellikle bir çok adayın özellikle direksiyon sınavlarında yaşadığı bir sıkıntıya dikkat çekmek istiyorum.. Hakikaten de çok elzem bir konu..!

Direksiyon sınavında görev alan komisyon üyeleri maalesef adaylara psikolojik bir  baskı uyguluyor. Bu durum da sınav esnasında hata yapma olasılığını artırıyor..

Direksiyon sınavı komisyon üyeleri ön lisans ve lisans mezunlarının olabildiği en az üç yıllık deneyim şartı aranan ve 96 saat sürecek eğitime katılan kişiler.

Buradan Milli eğitim Bakanlığı’na seslenmek istiyorum çünkü bir sorun var!

Sürücü adayı sınavlarına katılan komisyon üyelerimiz. Efendim sürücü adayının zaten ister istemez bir heyecanı oluyor…

Heyecan, sınav stresi ve panik en büyük risk yaratan sorunlardan.  Birde bunlara komisyon üyelerinin mizacı eklenince aday telaşa kapılıp sürüş pistini tamamlayamıyor!

Peki ya siz neden panikletiştirici davranışlarda bulunuyorsunuz?

Birde efendim şey mi yapsak acaba jestleri kullanmak yerine sözlü iletişimi mi kullansak sınav esnasında nasıl olurdu acaba?

 Çünkü yaptığınız hareketlerin sürücü adayının dikkatini dağıtması muhtemel. Ona komutlar vermek yerine sürücü adayının araç kullanımını test etmek değil miydi zaten amacımız?
Bakın zaten kontrolü elinize alabileceğiniz bir sistem hali hazırda mevcut. ‘’Yok reflekslerim o kadar da kuvvetli değil korkuyorum’’ diyorsanız kusura bakmayın ama o koltuğa oturmayacaksınız!

Tabii burada şöyle bir durum da var bu sistemi kendi çıkarlarınız içinde kullanmamalısınız.

Birçok kişiyi hem maddi hem de manevi olarak mağdur ediyorsunuz.  Milli Eğitim Bakanlığı bu konuya el atmalı. Aranan niteliklerin genişletilmesi gerekiyor.

 Ayrıca bu yaşanan sorunun net bir şekilde kimden kaynaklandığının açığa çıkması içinde sürücü adayların bir çoğunun talebi kamera sistemi uygulamasının başlatılması yönünde.

Hem bu şekilde haksızlığa uğrayan sürücü adaylarının şikayet edebilcekleri bir dayanağı olur.





 


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Yıldıray Yıldız
    2 yıl önce
    Çok haklı bir konuya değinmişsiniz. Meslektaşınız olarak hem elinize hem kaleminize sağlık diliyorum.