Mustafa DURAN

    Mustafa DURAN



    KAYSERİ'DE YAKUT MAHALLESİ'NİN ZEMİNİ ISLAK ZEMİN Mİ OLASI BÜYÜK BİR DEPREME NE ÖLÇÜDE DAYANIR..!

    12 Mart 2023 - 13:00 - Güncelleme: 25 Mart 2023 - 17:05

    Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş,  Kahramanmaraş merkezli büyük deprem felaketinde Hatay'da 20 bin kişinin deprem nedeniyle hayatını kaybettiğini söylüyor.

    Başkan Savaş,  24 bin kişinin de yaralandığını kaydetti.  10 ili kapsayan ve şu ana kadar 10 ilde depremde ölen sayısının 39 bin olduğu düşünülorse sadece Hatay'da 20 bin kişinin ölmüş olması hayli dikkat çekici ve üzücü bir durum.

    Kayseri'de 7 ve üzeri olası depremlerde en çok hangi bölge etkilenir 
     
    Kayseri'de olası bir 7 ve üzeri şiddetindeki depreme; özellikle 5 metreden su çıkan, bir kaç yıl öncesine kadar tarım arazisi olarak kullanılan Yakut Mahallesi (Havaalanı ile Çevreyol arasındaki bölge) ne kadar dayanabilir.



    Son yıllarda yoğun bir yapılaşmanın olduğu Yakut Mahallesi 7 ve üzerindeki şiddetinde olası bir depremden acaba nasıl etkilenir. Şimdilerde en faka karıştıran sorulardan birtanesi bu.

    Kahramanmaraş depreminde şu ana kadar ölü sayısı 39 bin ve bu ölü sayısının yarısı Hatay'da Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı yurarıda ölen sayısını da detaylı bir şekilde veriyor. 20 bin ölü sadece Hatay'da!

    Kahramanmaraş depremi 10 ili kapsadı şu anada kadar 39 bin ölü var bunun 20 bini Hatay'da ollması korkunç bir durum.

    Peki Hatay'da neden bu kadar çok ölü var. Bilim insanları Hatay'da can kaybının fazla oluşunu o bölgenin ıslak zemin olduğundan kaynaklandığını belirtiliyor.

    Hatay'da neden çok daha ölü var!

    Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremin en çok vurduğu illerden Hatay'da yıkımın büyük olmasının 3 temel sebebi olduğunu bunlardan birtanesinin ise  zayıf ve sıvılaşma tehlikesi olan zeminler üzerinde yapılaşma olmasından kaynaklandığını ifade ediyor. 

    Kayseri'nin yeni gözde semti Yakut Mahallesi'nin de zemini ıslak zemin değil mi? Yakın tarihe kadar tarım arazisi olan bu alanda 5-6 metreden su çıktığı herkesçe biliniyor. Allah muhafaza büyük bir depremde bu bölge felaket alanına dönüşür mü?

    Özellikle bu bölgenin imara açılması daha önce tarım arazisi olarak kullanılan ve 5-6 metreden su çıktığı bilinen bu bölgenin ve Kayseri'de buna benzer bölgelerin imara açılıp devasa binaların dikilmesi ne derece güvenli bir durum açıkçası merak konusu..! 

    Kayseri'd6eki binalar 8 şiddetinde depreme dayanıklı mı?

    Büyükşehir Beledieysi'nde daha önce görev yapmış emekli bir üst düzey yönetici.
    "Kayseri'de özellikle deprem yönetmeliğine göre yapılan binalar 8 şiddetinde depreme dayanır" şeklinde de çok iddialı bir sözü var. 

    Yaşanan onca depremler ve can kayıplarından sonra sanırım deprem yönetmeliğine aykırı hareket edecek bir müteahhit olduğunu hiç sanmıyorum.  Müteahhitler arasında, hırsız arsız soysuzlar illaki olabilir onlarda istisna ama genel olarak 1999'dan sonra Kayseri'de yapılan binaların yüzde 98'u çok sağlam olarak nitelendiriliyor.  

    Yakut Mahallesi'ndeki binaların da çok sağlam ve demrem yönetmeliğine uygun olduğu bilinmekte. Dedikya buradaki tek sıkıntı bu bölgede 5-6 metreden su çıkıyor olması ve zeminin ıslak zemin diye tabir edilen zemin oluşu..! 

    Konaya ilişkin yetkili bir ağızın mutlak suretle açıklama yapması şart..

    Ayrıca, merkezi Kahramanmaraş olan ve 7.7 ile 7.6 şiddetindeki bu büyük deprem felaketinin ardından Kayseri ile birlikte ülke genelinde; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da üzerinde özellikle durduğu 'Yatay Mimari' konusu benimsenecek mi? Yoksa Kayseri'de yüksek katlı yapılaşma aynı hız devam mı edecek?

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum

    Son Yazılar