• Reklam
Reklam
Reklam
Mustafa DURAN

Mustafa DURAN



68 MİLYON TL HARCAMA LİMİTİ OLAN KAYSERİSPOR 217 MİLYON TL HARCIYOR!

21 Ekim 2020 - 11:32 - Güncelleme: 21 Ekim 2020 - 14:31

68 MİLYON TL HARCAMA LİMİTİ OLAN KAYSERİSPOR 217 MİLYON TL HARCIYOR!
KAYSERİSPOR BU SEZON 120 MİLYON TL İLAVE BORÇ YAPACAK
SEZON SONU İTİBARIYLA KULÜBÜN BORCU EN İYİ İHTİMALLE 350 MİLYON TL

Süper lig ekiplerinden Kayserispor’un özellikle bu sezon yaptığı harcamalar dudak uçuklatıyor.

Kayserispor’da akıl almaz bir bütçe ve sezon sonunda oluşacak borç miktarı kamuoyunun tepkisini çekmeye başladı. Berna Gözbaşı’nın başkanlığındaki Kayserispor’da sezon sonuna kadar 120 milyon TL’lik ilave borç yapacağı hesaplanıyor. İlave borca birazdan döneceğiz.

Bu sezon 217 milyon TL harcama bütçesi oluşturan Kayserispor’un bu sezon TFF tarafından açıklanan harcama limiti ise 68 milyon TL

Kayserisporn’un 2020-2021 sezonu içindeki harcama bütçesi ise 217 milyon TL. Hal böyle olunca Kayserispor’a TFF tarafından ağır yaptırımlar gelmesi yüksek ihtimal dahilinde. Devre arasında transfer yasağı başta olmak üzere puan silme ve başka cezalarında gelebileceği konuşuluyor.

İŞTE KAYSERİSPOR’UN BU YILKİ HARCAMA TUTARI

Kayserispor Kulübü bu sezon yabancı oyuncular ise 117.7 milyon TL (Detaylar istenirse açıklarız)
Yerli oyuncular için 21.1 milyon TL ödeme yapacak (Detaylar istenirse açıklarız)
Bu sezon için kulüp giderlerinin ise 79 milyon TL olması hesaplanıyor.

Limit aşımının TFF  tarafından ağır yaptırımları bulunuyor. Transfer yasağı ve puan silmeye kadar bir çok yaptırımları bulunuyor.

2217 milyon TL’lik bütçe tutarı üstelik 15 gün önceki kura göre hesaplanmış durumda.  
Şimdi Kayserispor yönetimi diyor ki “Bu sezonki bütçemiz 220 milyon TL, sezon sonuna kadar  para harcayacağız” diyorlar.

KAYSERİSPOR’UN GELİRİ İSE SEZON SONU İTİBARIYLA 100 MİLYON TL’YE ULAŞMASI BEKLENİYOR

Bu sezon Kayserisopr’un kasasına girecek rakam ise; sponsorluk anlaşması yaptılar 12-13 milyon TL, naklen yayın gelirinden girecek para 70-80 milyon TL, ve diğer gelirlerle birlikte bu yılki toplam gelirleri 100 milyon TL civarında olması bekleniyor.

Kayserispor’un geliri 100 milyonu geçmez yapacakları harcama ise 217 milyon civarında olması bekleniyor. TFF'nin baz aldığı rakamlara göre de Kayserispor'un  sezon sonuna kadar  160 milyon TL harcama yapması öngörülüyor. İşte Kayserispor'a verilecek ceza da 160 milyon TL'lik harcama baz alınarak yapılacak.

TFF bu harcamanın ise yaklaşık 160 milyon TL'sini baz alacak ve bu rakamın üzeri, Kayserispor'un 68 milyonluk harcama limitini aşmış rakam olarak kabul edecek. Hal böyle olunca TFF tarafından Kayserispor'a ağır yaptırımlar gelmesi söz konusu olacak. 

BU SEZON 120 MİLYON TL İLAVE BORÇ

Bu şu anlama geliyor, Kayserispor bu sezon mevcut borcuna ilaveten 120 milyon TL daha borç yapmış olacak. Bunu ödemek için bankadan da kredi çekecekler birde bu kredi borcunun faizi olacak ve bu rakam en iyi ihtimalle 130-140 milyon TL’ye çıkacak  2020-2021 sezonun ait 130-140 milyon TL ilave borç olmuş olacak anlamına geliyor.

ÖNCEKİ DÖNEMDE SEZON İÇİNDE GELİR GİDER DENGESİ VARDI

Ancak 2.5 yıl Kulüp Başkanlığı yapan Erol Bedir döneminde sezon içinde gelir gider dengesi çok iyi kurulmuştu. Kayserispor gelirinden fazla bir harcama bütçesi oluşturmamıştı.  

Kayserispor’un yıllık geliri yaklaşık 100 milyon TL civarında oluyor ve o sezon içinde yapılan harcamalar da 100 milyon TL civarında gerçekleşiyordu. Yani harcama ve gelir birbirine denk tutuluyordu.

Erol Bedir 2.5 sezon önce 2017’de  kulübü 140 milyon TL borç ile almıştı. (80-90 milyon TL deniyor ancak faiz ve kur farkı nedeniyle borç 140 milyon TL civarında ulaşmıştı bu rakam kayıtlarda mevcut)  

 8 ÖNCE DEVRALINAN BORÇ 230 MİLYON TL OLARAK AÇIKLANDIMIŞTI

Kayserisopr Başkanı Berna Gözbaşı’nın geçtiğimiz haftalarda bağımsız denetçilere yaptırdığı denetimde Kayserispor’un borcu ortaya çıkmıştı. Aslında Berna Gözbaşı 8 ay önce Erol Bedir'den görevi devraldığında  kulübü ne kadar borçla devraldığını kamuoyuna ilan etmek için böyle bir hamle yapmıştı.

Yapılan denetimlerde Kayserisopr Kulübü’nün borcu 230 milyon TL olarak açıklandı. Yani Erol Bedir 2.5 yılda  Kayserispor’un 140 milyon TL olan borcunu  230 milyon TL’ye çıkartmış. Yani Erol Bedir 2.5 yılda 90 milyon TL borç yapmış.

Üstelik bu borç'ta Erol Bedir'in devraldığı 140 milyon TL'lik borç; faiz ve kur farkından dolayı 230 milyon TL'ye çıkmış, Yani yıllık ortalama 25-30 milyon TL'lik ilave borç yapmış anlamına geliyor. 

Oysa Berna Gözbaşı’nın yönetimindeki Kayserispor’un sadece bu sezon sonuna kadar yapacağı ilave borç şimdiden 120 milyon TL’ye ulaşmış durumda.

Kayseri kamuoyu şu soruları merak ediyor

  1. Bu yılın öngörülen bütçesi kaç TL ile kapanacak. (Transfer ödemeleri, menajer ödemeleri, kulüp masrafları Teknik Direktörlere ödenecek rakamlar vs.)
  2. 14 yabancı oyuncuya ne kadar ödendi, ne kadar ödenecek, sözleşmesi feshedilen oyunculara ne ödendi ne ödenecek, dondurduğunuz  ödemeye ne verdiniz, menajerlerine ne verdiniz kulüplerine ne verdiniz, vergi, seyahat stopaj giderleri ne olacak
  3. Bu yılki toplam harcamaların 217 milyon TL olması hesaplanıyor. Böyle rakamlar konuşuluyor.
  4. Kayserisopr’un bu sezonki Şayet bu rakamlar yanlış ise doğrusunu açıklayın Oyunculara şunları veriyoruz şunları ödeyeceğiz deyin sonra onları da bu satırlardan yazalım. 
 
Kulüpler için belirlenen Harcama limiti içinde neler var?

Kayserispor’a 68 milyon TL harcama limiti koyan TFF’nin sitesinden yapılan açıklamaya göre kulüplerin harcama limitlerinde neler olduğu şöyle belirtilmiş:

Takım Harcama Limiti'ne konu olan giderler, A Takımı futbolcularına ve teknik adamlarına verilen yıllık maaş ve primlerin toplamı ile transferlerden doğacak diğer futbol kulüplerine ve menajerlere ödenecek giderlerin toplamıdır.  Ancak TFF, altyapıya yapılan ödemeler bu giderlerin dışında tutmuş.”

TFF'nin Kayserispor için açıkladığı  68 milyon TL harcama limiti bulunuyor. Bunun içerisine futbolcu alacakları menajer alacakları Teknik adama ödenecek rakam maaş ve primler toplamı ise yaklaşık 160 milyonu buluyor.

TFF'nin baz aldığı rakamları göz önünde bulundurduğumuzda Kayserispor 68 milyon TL'lik harcama limitine karşılık 160 milyon TL harcamış oluyor. İşte TFF bu 160 milyon TL'lik rakam üzerinden Kayserispor'a ağır cezalar vermesi bekleniyor.  
 

Kayserispor’a devre arasında transfer yasağı ve puan silmeye kadar bir çok yaptırım gelmesi bekleniyor.
Berna Gözbaşı’nın bu süreci nasıl yöneteceği ise merak konusu.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar