• Reklam
Mustafa DURAN

Mustafa DURAN



2. EL OTOMOBİL'DE BÜYÜK VURGUN! MÜDAHALE ŞART!

15 Haziran 2022 - 08:09 - Güncelleme: 15 Haziran 2022 - 10:08

SIFIRI 813 BİN TL 2. EL FİYATI 1. MİLYON 100 TL!

Eskilerin bir sözü var "Eskiye rağbet olsa bit pazarına nur yağardı"  Özellikle 2. el otomobil piyasasında şu günlerde tam da bu ata sözüne uygun bir durum mevcut.

Dün akşam bir arkadaşım aradı 2. el otomobil fiyatlarındaki astronomik artışla ilgili bazı detaylar anlattı dinleyince çok şaşırdım. Bunun üzerine küçük bir araştırma yapayım dedim gördüklerim karşısında şok oldum.

Hakikatende hiç anlamadığım bir şekilde otomobil sektöründe eskiye büyük bir rağbet var. Öyleki bir otomobilin sıfır fiyatı 813.000 TL yazarken, 2. el piyasasına baktım 1 milyon TL'yi geçen fiyatları görünce "Yok artık" dedim

Hakikaten de öyle bir durum söz konusu..

Anlaşılan piyasada yine büyük bir vurgun dönüyor. Fırsatçılar öylesine bir dümen kurmuş öylesine bir tezgah açmış kı sormayın gitsin..

Resmen ve alenen aynı aracın ikinci elini sıfırından hemde 200-300 bin TL daha pahalısına satıyorlar..

Bunun alıcısı var mı? heralde alıcısı olmasa bu fiyatlara kesinlikle o otomobiller satılmaz..

Bu konuyla ilgili aktaracağım belgeleri görünce eminim  sizde çok şaşıracaksınız! 

Şimdi piyasada çok bilinen bir avrupa otomobil var markası Honda.
Honda Bu otomobilin sıfır fiyatı Özellikleri de Şöyle (1.5L VTEC Turbo ECO
Otomatik) 813.000 TL.
Ancak bu aracın ilan sitesinde 2. el fiyatlarına baktım 1.000.000 TL hatta 1.100.000 TL'ye kadar çıkan fiyatlar var:

(Bu verdiğim örnek bir çok markada geçerli. Şu an adece 1 markadaki sıfır-ikinci el fiyat farkını gösteriyorum )

Bu aracın resmi web sayfasındaki sıfır fiyatı:



Bu da aynı aracı 2. eldeki satış fiyatı:



Hakikaten de şok oldum. Birilerinin bu durumu mantıklı bir şekilde izah etmesi gerekiyor.

Hadi pandemi döneminde üretim yoktu çip sorunu var dendi. O nedenle sıfır araç üretilemedi 2. el otomobil fiyatlarında bir patlama oldu. Peki şimdilerde böyle bir problem yok, Üretimde sıkıntı yok çip sorunu yok lakin 2. el fiyatı sıfırında farklı!

İşte burada vurgun söz konusu.
İşte burada fırsatçıların piyasayı speküle etme durumu söz konusu.
İşte burada trilyonlarca lirayı bulan bir haksız kazanç durumu söz konusu.
İşte burada büyük bir vergi kaçakçılığı söz konusu (Son dönemde 2. elde  vekaletle satışlarda patlama olmuş. Bu şekilde alım satımda doğan fiyat farkı vergilendirilemiyor!)  

Geçen yıl İçişleri Bakanlığı Emniyet  Genel Müdürlüğü,  12 Aralık 2021'de Türkiye'de özellikle 2. el ve '0' otomobillerle ilgili dikkat çeken bir operasyona imza atmıştı.

Operaspyonda 'Sıfır kilometre' stokçularına eş zamanlı baskınlar düzenlenmiş ve ülke genelinde 51 kişi hakkında gözaltı kararı çıkartılmıştı.  

Pols,  son dönemlerde araç fiyatlarında yaşanan fahiş fiyatlarla ilgili yapılan çalışmalarda bayilerin de içerisinde olduğu ‘vurgun’ çarkını ortaya çıkarmıştı.

O operasyonda, bayilerin, sıfır kilometre araçları galericiler ve gayri resmi Otomobil alım satımı yapan kişilere topluca sattığı, toplanarak stoklanan araçların ise ‘sıfır araç liste’ fiyatının çok üzerinden piyasaya sürüldüğü belirlenmişti.

 Şimdilerde benzer bir durum daha var. 2. el piyasasından müthiş bir kaos yaşanıyor. Vatandaş tedirgin ve kafası çok karışık. 

İkinci el vurguncuları kimi zaman döviz kurundaki artışı bahane ederek kimi zaman üretimin durduğunu bahane ederek fiyatları artırıyor. 

İkinci el vurguncuları sürekli olarak piyasada 2. el araç topluyor ve bu şekilde fiyatı yükseltiyor.

Devletin bu konu üzerine acilen gitmesi gerekiyor ortada çok büyük bir oyun çok büyük bir vurgun var. İçişleri Bakanlığı'nın düğmeye basması şart çok acil müdahale gerekiyor.!
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar