• Reklam
Reklam
Reklam
Merve Sinem Sarıkaya (Diyetisyen)

Merve Sinem Sarıkaya (Diyetisyen)


PÜF NOKTALAR İLE KİLO VERMEK;   PÜF NOKTA DİYETİ

07 Ağustos 2020 - 12:43

PÜF NOKTALAR İLE KİLO VERMEK;   PÜF NOKTA DİYETİ
 
Günümüz toplumunda güzellik algısı, zayıf bir vücut olarak yansıtılmaktadır, buna bağlı olarak yanlış beslenme alışkanlıklarına yönelim de artmaktadır. Yanlış diyetler, kulaktan dolma bilgiler ile yapılan sıkı ve sürekli diyetler siz farkından olmadan normal olan metabolizmanızı bozar veya yavaşlatır. Verilen ve sonra fazlasıyla alınan kilolar ve bir süre sonra kilo vermekte zorlanmalar kaçınılmaz olur. Metabolizmayı canlı tutmak, sağlıklı beslenme ile kilo vermek aslında çok kolay.
 
Bu işin sırrı porsiyon kontrolü
Şuanda 1 kase ile doyuyor ama ikinci bir tabağı alıyorsanız, tabak ölçüleriniz büyük ve dolu dolu ise yapmanız gereken ilk şey; 1 tabak ile sınırlı kalmak, tokluk hissettiğimizde yemeyi bırakmak ve büyük tabaklardan daha küçük tabaklara geçmek olacaktır.
Yani aslında formül çok basit; porsiyonlarınızı küçültün. 12 yemek kaşığı yemek yiyorsanız bunu önce 10 yemek kaşığına sonra 8 yemek kaşığına düşürerek işe buradan başlayabilirsiniz. Zamanla mide hacminizin küçüldüğünü ve buna alıştığınızı göreceksiniz!
 
Akşam yemeğinden sonra minumum beslenme prensibini benimseyin.
Yemekten sonra yapılan çayın yanında ikramlık, atıştırmalık, çerez kaseleri veya meyve tabaklarından uzak durun. Uykudan 4 saat önce akşam yemeğinizi bitirmiş olun. Ve unutmayın ne olursa olsun saat 22:00’dan sonra artık yiyip içmeyi kesmemiz gerekir.
Akşam yemeğinden sonra bitki çayı, madensuyu ve su tüketimi gayet yerinde olacaktır. Eğer yemekten sonra çok acıkan biriyseniz 1 kase yoğurt tüketebilirsiniz.
 
Metabolizmanızı hızlandırmanın yolları
Bitki çayları: Yeşil çay, beyaz çay, mate, hibüskus, biberiye gibi günlük tükettiğiniz 2 fincan bitki çayı metabolizmanızı hızlandıracaktır.
Baharatlar: Tuz tüketimini azaltıp, yemeklerinizde ve salatanızda baharatlardan yararlanabilirsiniz. Özellikle günlük hayatınızda sık kullanmadığınız zerdeçal, zencefil, biberiye, kimyon, sumak vb. baharatlar metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olur.
Su: Elbette ki su içmenin önemini her gün vurgulasakta, yine de dikkat etmediğimiz su tüketimi metabolizma için oldukça önemli, suyu az içen bir bireyden çok kilolar vermesini ne yazık ki bekleyemeyiz.
Günlük 2-2.5 lt. su içmeyi ihmal etmeyin. Su içmeyi unutuyorsanız; uyanınca güne 2 bardak su ile başlamak, yemeklerden yarım saat önce 1 bardak su içmek ve uyumadan önce yine günü su ile tamamlamak size su içme alışkanlığını kazandıracaktır.
Harekete geçin
Kilo vermek için maksimum bir etki görmek istiyorsanız, fiziksel aktivitenizi arttırmanız gerekiyor. Günlük yapacağınız 30 ile 45 dakika arası yürüyüşler metabolizmanızı çalıştıracak, yağ yakımını destekleyecektir. Eğer günlük yürüyüş yapamıyorsak haftada en az 3 gün spor, yüzme veya herhangi bir spor dalı ile destekleyebilirsiniz.
İşe yürüyerek gidebilir, hafta sonları doğa yürüyüşleri yapabilir, evden çıkamıyorsak da evde ip atlayabilir veya dans edebilirsiniz. Ama unutmayın kilo vermek ve sağlıklı yaşamak istiyorsak fiziksel aktivitenin önemi kesinlikle göz ardı edilemez.
 
Peki başka nelere dikkat edebiliriz?
 

  • Kaliteli uyku uyuyun. Bölünen uykular vücudunuzun dinlenmesine izin vermediğinden gün boyunca metabolizmanız yavaş çalışacak ve kilo vermeniz zorlaşacaktır. Daha düzenli ve yeterli uyku (6-8 saat) kilo vermeyi kolaylaştırır.
 
  • Bakliyatları(Fasulye, nohut, mercimek, börülce) özellikle barbunyayı yemek olarak, haşlama salata ve piyaz gibi veya sebze yemeklerinin içinde ve salataların içinde daha çok tüketmeye çalışın.
  • Hayatınızdan yüksek kalori içerikli ve çok miktarda şeker içeren gıdaları çıkartın; hazır kek, bisküvi, gofret, çikolata, cips ve asitli içecekler gibi paketli gıdaların uzun süre ve çok miktarda tüketildiğinde kanser riskini arttırdığını da unutmayalım.
  • Tokluk hissinin oluşması ve yemek sonrası şişkinlik yaşamamak için hızlı yemeyin ve ikinci tabağı almak yerine bir süre bekleyin. Doyduğunuzu hissedeceksiniz.
  • Yemeklerin yanında salata tüketme alışkanlığı edinirseniz,  doygunluk hissi arttığı için ana yemeklerin porsiyon miktarını küçültmek daha kolay olacaktır.
 
  • Vücut açlıkla susuzluğu sık sık karıştırabilir. Açlık hissettiğinizde öncelikle su içmeyi deneyin!
 
Sağlıcakla kalmanız dileğiyle.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş. Diyetisyeni Merve Sinem SARIKAYA
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum