Merve Sinem Sarıkaya (Diyetisyen)

    Merve Sinem Sarıkaya (Diyetisyen)


    MEVSİMİNE GÖRE BESLENME ÖNEMLİ

    07 Ağustos 2020 - 12:47 - Güncelleme: 07 Ağustos 2020 - 13:26

    MEVSİMİNE GÖRE BESLENME
     
    Mevsimine göre beslenme çok önemlidir. Özellikle de kış aylarında beslenme daha bir önem taşımaktadır. Çünkü vücut kış döneminde kile olmaktadır. Vücut kendini koruma altına alır ve metabolizma yavaşlar. Güne kahvaltı ile başlamak metabolizmanın daha iyi çalışmasını sağlayacaktır. Bu nedenle güne güzel, güçlü bir kahvaltı ile başlayın. Kahvaltılarınıza sıcak bitki çayları eşlik edebilir, her gün yumurta gibi doyurucu ve örnek protein tercih edebilirsiniz.
    Soğuyan hava ve terlemenin de azalmasıyla su içme isteğimizde azalmaktadır. Havaların soğuması su tüketiminin azalmasına neden olsa da su vücuttaki metabolik olayların düzenlenmesinde büyük rol oynar, bu nedenle bir günde 2-2,5 litre su tüketmeye özen gösterin.
    Havaların soğuması ile birlikte bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz daha da önem kazanır, günlük meyve ve sebze tüketimibuna katkı sağlar. Özellikle kış sebze ve meyveleri bağışık sistemini kuvvetlendirici, soğuk algınlığına karşı vücut direncinizi arttırıcıdır. Salgınların kol gezdiği bu dönemde portakal, mandalina, greyfurt, kivi, havuç, turp, yeşil biber, limon, maydanoz, brokoli, ıspanak gibi mevsim meyve ve sebzelerini tüketerek hastalıklardan korunun!
    Çay ve kahvenin fazla tüketiminden kaçının.
    Çay ve kahvenin belirli bir miktarda içildiğinde sağlıklı olduğu doğrudur, fakat günlük olarak tüketilen 3-4 çay bardağı çay, 2 fincan Türk kahvesi ve bundan fazlası kansızlık, sinir bozukluğu, uykusuzluk gibi birçok probleme yol açabilir.
    Çay, kahve tüketmek yerine kuşburnu gibi C vitamininden zengin bir bitki çayı, adaçayı, ıhlamurgibi bitki çayları tüketmek daha faydalı olacaktır. Bu bitki çaylarını tarçın ve karanfil ile deneyebilirsiniz böylece iştah kontrolüne de faydalı olacaktır.
     
    Posa içeriği yüksek ve lifli gıdalar tüketin.
    Hava koşulları nedeniyle dışarı çıkamadığınız için azalan fiziksel aktivite ve uzun süreli evde kalma durumu hareketsiz bir döneme geçişe neden olur bu da kabızlık problemlerini beraberinde getirir.  Bunun için sebze, meyve,kurubaklagil, tam tahıllı ekmekler hayatımızda yer etmelidir. Tam tahıllı ekmeği, meyve ve sebzeyi her gün; Kurubaklagilleri (Nohut, fasulye, barbunya, mercimek gibi) haftada 2 kez tüketmeliyiz.
     
    Omega-3 ve D vitamini her açıdan önemli
    Kalp-damar sağlığı, depresyonu önlemek veya azaltmak ile bağışıklık sistemini güçlendirmek için önerdiğimiz Omega-3 özellikle balık yağında bulunur.Keten tohumu, Semizotu gibi yeşil yapraklı sebzeler, ceviz, avokado da omega-3 açısından zengin olan besinlerdir. D vitamini kemik-kas sağlığı ve bağışıklık sistemi için önemlidir.
    Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte taze balık mevsimi de gelmiş bulunmaktadır. Özellikle güneş veya ultraviyole ışınlarının etkisiyle yararlandığımız D vitamini için, Güneş ışınlarından mahrum kalan bizlere haftada 2 kez balık tüketmek, sağlıklı yağ alımı olanomega-3 alımınave muhteşem birD vitamini alımına katkı sağlayacaktır.D vitamini ile zenginleştirilmiş süt ve yumurtada da D vitamini bulunur.
     
    Dönemsel İştah Artışlarının Önüne Geçin
    Havaların kapalı olmasıyla birlikte gelişen dönemsel iştah artışlarının önüne geçilmelidir. Ara öğünler muhakkak yapılmalıve uzun süre tok tutan yiyecekler tercih edilmelidir. Gün içerisinde açlık hissettiğinizde bu ara öğün alternatiflerinden bir tanesini tercih ederek iştah artışlarınızın önüne geçebilirsiniz.

    • 1 bardak tarçınlı süt
    • ½ portakal + ½ mandalina + ¼ ayva ile hazırlanmış meyve tabağı
    • 2 ceviz +2 kuru kayısı
    • 1 çay bardağı sarı veya beyaz leblebi
    • Bitki çayı +2 adet galeta
    • 1 adet salatalık + 1 adet havuç
    • 1 kase dereotlu yoğurt
    Sağlıcakla kalmanız dileğiyle.    
     

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum