Merve Sinem Sarıkaya (Diyetisyen)

    Merve Sinem Sarıkaya (Diyetisyen)


    COVİD 19 DÖNEMİNDE BAĞIŞIKLIK DOSTU  BESİNLER:

    07 Ağustos 2020 - 13:27 - Güncelleme: 08 Ağustos 2020 - 13:59

    BAĞIŞIKLIK DOSTU  BESİNLER:
     
    Dünya genelini etkisi altına alan covid 19 salgının kol gezdiği şu günlerde vucudumuzun bağışıklık sistemini korumamızın ne denli büyük önem taşıdığı bir kez daha kanıtlanmış durumda. 
    Koronavirüs salgınının dünyayı etkisi altına aldığı şu günlerde dönemde hastalıklara yakalanma olasılığımız daha yüksek, özellikle havaların da soğumasıyla kapalı ortamlarda grip, nezle gibi bulaşıcı hastalıklar daha kolay bulaşır ve yayılır. Vücüdumuzda enfeksiyon ve rahatsızlıklara yol açan virüs, bakteri gibi mikroorganizmalardan korunmamızın yolu ise bağışıklık sistemimizi güçlendirmekten geçer.
     
    Vitamin deposu meyveler

    • Narenciye:
      Limon, portakal, mandalina içerdiği C ve A vitaminleri sayesinde kışın bağışıklık sistemini destekleyen en önemli ve en kolay ulaşılabilir besinlerden.
    • Nar:  Gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu olan nar, günlük almamız gereken C vitamini ihtiyacımızın yarısını 1 adet ile karşılamaktadır. Spor yapanlar için bir tavsiye daha fiziksel aktivite sonrası vücudun yorulmasını da geciktiriyor!
    • Kivi: Kivinin içerdiği C vitaminin portakaldan daha fazla olduğunu biliyor muydunuz? Günlük 1 adet kivi tüketmek günlük C vitamini ihtiyacınızı fazlasıyla karşılayacaktır.
    Meyve tüketiminde aşırıya kaçmamak önemli!
    Nar suyu yerine narın kendisini veya portakal suyu yerine portakalın kendisini tüketmeye özen gösterin. Şeker alımı açısından meyvelerin kendisini tüketmek daha düşük kalorili ve sağlıklı bir tercih olacaktır.
     
    Bağışıklık çayları
    • Isırgan otu: Öksürük ve soğuk algınlığına iyi gelmesinin yanı sıra, alerjik rinit yani saman nezlesi olarak olarak da bilinen rahatsızlıkta da tavsiye edilir.
    • Hibiskus çayı: Zayıflamaya katkısı ile de bilenen bu çayımız  yüksek C vitamini içermesi ile bağışıklık sistemini güçlendirir.
    • Kuşburnu çayı: Doğal bir antioksidan olan kuşburnu çayı yüksek miktarda C vitamini içerir, bağışıklık sistemini güçlendirir ve soğuk algınlığında kullanılır.
    • Adaçayı: Grip ve soğuk algınlığının yol açtığı boğaz ve ağızdaki iltihaplanmayı, enfeksiyonu önlemeye yardımcı oluyor.
    • Zencefil: Hem kalori yakmak hem de soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonlardan korunmak için kullanılır. Özellikle 1 büyük sarımsak dişi kadar taze zencefili 1 kupa kaynar suyun içerisine rendeleyerek tüketebilirsiniz. Biraz acımsı tadını hafifletmek için 1 çay kasığı bal ilave edebilir ve bağışıklık güçlendirici etkisini arttırmak için de  biraz limon sıkarak tüketebilirsiniz.
    Her akşam yatmadan önce düzenli içeceğiniz 1 kupa bitki çayı hem soğuk havalarda içinizi ısıtacak hem de mikroplarla daha kolay savaşmanızı sağlayacak.
     
    Doğal antibiyotiklerden faydalanın.
    • Sarımsak ve Soğan, içeriğindeki sülfürlü bileşikler güçlü bir antioksidan olan sarımsak ve soğan hem antiviral hem de antibakteriyal etki gösteriyor, mikropların kol gezdiği bugünlerde bağışıklığı arttırmada çok yardımcı oluyor. Soğanı ve sarımsağı özellikle çiğ olarak ve günlük yiyebilirsiniz.
     
    • Kefir, gribal enfeksiyonlara karşı korurken, bağırsakta kanser oluşumunu da engelliyor, sindirim sistemine de yararlı oluyor. Kabızlık probleminiz varsa ve vücut direncini artırmak istiyorsanız günlük 1 bardak kefir içmelisiniz.
     
    • Turp gibiyim deyimi boşa değil, Turp yiyerek turp gibi olmak mümkün; içerdiği A, E, C vitaminleri, çinko, demir gibi birçok mineral içermesi ve antioksidan olması nedeniyle besin değeri oldukça yüksek bir besin turp. Bağışıklık sistemini destekleyen birçok vitamin ve minerali de içeriyor. Özellikle öksürük şikayetiniz için siyah turpun ortasını delerek içerisine bal katıp, geceden bekletirseniz, sabah bu doğal karışımınızı tüketebilirsiniz. Beyaz, kırmızı veya siyah turp olmak üzere; salatalarınız içinde veya yemeklerinizin yanında turpu eksik etmeyin.
     
    Çinko mineralinin bağışıklık sistemindekini önemini unutmayalım.
    C vitamininin yanı sıra bağışıklık sisteminin en büyük destekçileri A ve E vitaminleri, demir, omega-3 yağ asitleri ve çinkodur. Yapılan bazı çalışmalar, Çinko mineralinin gribal enfeksiyona neden olan mikropların etkisiz hale getirilmesinde C vitamininden daha etkili olduğunu söylüyor. Çinko eksikliği olan bireylerde vücudun enfeksiyonlara karşı zayıf kalması sonucu kişi sık sık hastalığa yakalanıyor; bol miktarda çinko içeren kırmızı et, kabak çekirdeği, tahin, bitter çikolata(Kakao), yerfıstığı, kaju, peynir, yoğurt, kuzu eti ve deniz ürünleri (istiridye), kuru fasulye, bezelye, fındık tüketmek çinko alımına ve güçlü bir bağışıklık sistemine katkı sağlayacak.
    Omega-3 kaynağı için ise en önemli besin, proteinden de zengin olan balığı haftada 2 gün tüketmenizi tavsiye ederim.
    Vücudumuzdaki toksinleri ve mikropları daha kısa sürede atılabilmek için mutlaka yeterli su tüketilmeli. Günlük 10-12 bardak su tüketmeyi unutmayın.
     
    Bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri soframızdan eksik etmeyelim ve hasta olmadan önce önlemimizi alalım. Sağlıcakla kalmanız dileğiyle.

    (Kayseri Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş. Diyetisyeni) 

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum