• Reklam
Reklam
Reklam
M. Orhan Cebeci

M. Orhan Cebeci

Konuk Kalem

Zabıt Kâtibi, Arzuhalci HayırseverMerhum Hacı Tevfik Gürcan

23 Mart 2023 - 18:34

Develi’de 1960-70’li yıllardan beri tanıdığım Zabıt Kâtibi Hacı TevfikGürcan ağabeyim ebedi âleme göçtü. Adliyede işi olan herkesin müracaat ettiğigüzel insan akrabam bana her rastladığında “eme zadem” diye hitap eder annemi ve babamı sorardı. Kapısı herkese her zaman sonuna kadar açıktı.

Develi Halkı ile bir gönül bağı vardı.Onu sevmeyen ve saymayan insan yoktu.Çünkü onun mayasında yardımseverlik ve hayırseverlik vardı. Develi ziyaretlerimde onu mutlaka ziyaret ederhayır duasını alırdım. Ahiret yurduna göçen hayırsever ağabeyime Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı dilerim. 



Özgeçmişi:10.05.1931 Yılında Yukarı Develi Kopçu Mahallesi’nde doğdu, Ağzıbüyükler lakabı ile bilinen ve tanınanailedendi. Babası Nuri Bey ve annesi Asiye Hanım’ınyedi çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. İki erkek beş kız kardeştiler.Ablası Kadın Hanım’dan sonra ailenin en büyük erkek çocuğuydu.

O yıllarda ilkokul ve ortaokulöğrencileri Yukarı Develi’den her gün okula yaya olarak gidip gelirlerdi, o da öyle yaptı.Develi’ de o günün zor şartlarında okudu.Mevla uzun ömür versin. Diğer kardeşlerinin hepsi hayattadırlar.


Ailesi: Hacı Tevfik Gürcan Ağabey 1957 yılında Fenese Yukarı Mahallesi’nden Akka’nınkızı rahmetli Hafize Devecioğlu Hanımla evlendi ve Altmış yıl süren bu evliği sonucunda üç çocukları oldu.Çocuklarındansekiz torunu ve dokuz torun çocuğu oldu.
Tevfik Ağabey eşi Hafize Hanım 2017 yılında Develi’de vefat etti. Büyük kızı Birgül Sıtkı Hanım Develi’de, diğer kızı Nurgül Fırat Hanım Ankara’da ve oğlu Nuri Gürcan İstanbul’da yaşamaktadır. 

Nuri GÜRCANBey derneğimizde Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. Maddi ve manevi destekleri yıllardır devam etmektedir. Allah ondan razı olsun. MİRAGE Mobilya DekorasyonFirması’nınveMOBSADMobilya Sanayici İş Adamlar DerneğiYönetim Kurulu başkanıdır. Yurt içinde ve yurt dışında şubeleri olan MİRAGE Mobilya’nın merkezi İstanbul Sancaktepe’dedir.

Çalışma Hayatı:

Çalışma hayatında ilk kez, Adana Pozantı’dabir maden ocağında muhasebe işlerinden sorumlu eleman olarak toplam beş yıl boyunca çalıştı.1952 yılında Develi’de Adliyede açılan zabıt kâtipliği sınavına girdi. Sınavı kazanarakzabıt kâtibi unvanıyla memurluğa başladı.

Adliyede görev yaptığı yıllarda birçok vatandaşın adli sorunlarının çözümünde önemli katkılar sağladı. Çalışkan ve güvenilir kişiliği ile örnek alınacak bir memur olarak adliyenin tüm birimlerinde görev aldı. Bu sürede amirleri tarafından pek çok defalar takdirnameler ile taltif edildi.

1977 yılındaki emekliliğinin ardından 45 yıla yakın Develi’de arzuhalcilik yaptı.Bu süre zarfında Develi Halkı’nın her konuda hukuk danışmanlığını yapmanınve resmî kurumlara dava dilekçelerini yazmanının yanı sıra, bir kısım işverenlerin de muhasebe defter kayıtlarını tuttu.2020 yılında Ülkemizde baş gösteren Covid19 pandemisi ve sağlık sorunları nedeniyle iş hayatınınoktaladı.



Kendine müracaat eden hemşehrilerinebilgi ve tecrübeleri ışığında her zaman yardımcı olmaya devam etti.Ömrünün son gününe dek kuvvetli hafızası,keskin zekası ve sağduyusu ile örnek bir baba, memleket sevdalısı hayırsever bir insan olan Tevfik Ağabey 11.03.2023 tarihinde 93 yaşında Ankara’da vefatetti. Hemşehrilerinin son görevlerini yapmak üzere yoğun katılımlarıyla Develi Şehir Mezarlığında çok sevdiği hayat arkadaşı Hafize Hanım’ın yanına dualarla uğurlandı. Develi, yeri asla doldurulamayacak, güler yüzlü sevecen,  bir hayırsever insanını daha kaybetti. Rahmetle ve saygıyla anıyorum.

Hayırseverliği ve Yardımseverliği:

Hayırseverliği ve yardımseverliği ile hemşehrilerinin sevgisini ve saygısını kazananHacı Tevfik Gürcan ağabey; Yenimahalle 1.Erdebağ sokaktaki evininin yanındaki komşusuna ait müstakil evi satın alıp bu yeri “Borlu Ahmet KuddusiVakfı”na bağışladı. Bu vakfın kuruluş çalışmalarını bizzat kendisi her aşamasında takip ederek sonuçlandırdı.Aynı zamanda vakfın inşaat aşamasında önemli miktarda da bağışlarda bulundu.

Buna ilave olarak şu andaki evinin bulunduğu Yenimahalle semtinde, Keziban-İbrahim Kocatürk Caddesi üzerinde bulunan AkşemsettinCamisi’nin, cami yaptırma ve yaşatma  derneğinin kuruluşunu yaptırdıktan sonra; inşaatının bitirilmesi ve ibadete açılmasına kadar  her aşamasında maddi, manevi ve hukuki konularda desteğini esirgemedi. Açıldıktan sonra Akşemsettin Camisi’ne ek olarak yaptırılan Kuran Kursu, lojman ve çocuk kreşinin bütün teşrifatını yaptırdı.

Hayatı boyunca çalışkanlığı ile örnek alınacak bir kişiolarak. Develi Halkı’nınsevgisinive saygısını kazandı.Fakir, fukaraya ve ihtiyaç sahiplerine her daim gizli gizli maddi yardımda bulundu. Ayrıca hayatı boyunca ihtiyaç sahibi öğrencilere de burs vermeyi bir görev bildi.
 Hayatının son yıllarında Develi’de yeni yapılan Dr. Ekrem Karakaya Devlet Hastanesi’ne “Hemodiyaliz Ünitesi” ile birlikte “Tıbbi Amaçlı Arıtma Tesisini” satın alıp, çalışır halde hastaneye bağışladı. Bu şekilde sağlık alanında Develi’de hayati önemi olan bir noksanlığı da gidermiş oldu. Hemodiyaliz cihazların tamir ve bakım masraflarını da üstlenerek Develi Halkı’nın takdirini ve duasını kazandı.Hemodiyaliz Ünitesi 17 Ocak 2022 tarihinde hizmetegirdi.



Adını burada zikredemediğimiz pek çok alanda sosyal sorumluluk faaliyetlerinde bulunan namı diğer Arzuhalci Hacı Tevfik Ağabey Develimizde son 70 yılda geride pek çok hayır eser ve hoş bir seda bırakarak ahirete ebedi istirahatgahına göçtü.Diyanet Vakfından Devlet Hastanesi’ne ve derneğimize kadar birçok kurumdan plaketler aldı. Derneğimizde 29.02.2020 tarihindeki ziyaretinde Develiye ve derneğimize katkılarından dolayı plaket takdim etmiştik. Allah’ın rahmeti ve mağfireti üzerine olsun.

Not: Köşe yazımın hazırlamasında bana yardımcı olan Nuri Gürcan ve Ahmet Fırat Beylere teşekkür eder, başsağlığı dilerim.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum