M. Orhan Cebeci

    M. Orhan Cebeci

    Konuk Kalem

    Yedi Güzel Adam

    24 Şubat 2023 - 17:32

     Kahramanmaraş merkezli depremlerde, asrın felaketinde vefat edenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Böyle bir günde ne yazılır ve yazsan da ne okunur? Türkiye TEK YÜREK olurken, çocuklar kumbaralarını kırarken, yaşlı annemiz ineğini satıp bağışlarken, binlerce gönüllü deprem bölgesine yardıma koşarken, kişi önce kendini sorgulamalı, bu felaket için ben ne katkı yaptım?

    Türk Edebiyatı’na damga vuran şiirin aşkla yoğurduğu söz ustası yazarları, yedi güzel adamı böyle acılı bir günde anmak istedim.



    Edebiyatçı Yedi Güzel Adam:

    Yedi Güzel Adamadıyla anılan isimler;  Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Alaeddin Özdenören ve Ali Kutlay'dır. Yolları Kahramanmaraş'ta kesişen 7 Güzel Adam'ın eğitim gördüğü169 yıllık tarihi Maraş Lisesi 2019 Mart ayında müzeye çevrilmiştir.

    Şairler ve yazarlar diyarı Kahramanmaraş’ın UNESCO Dünya Edebiyat Kentleri listesine adını yazdırılmasında önder Yedi Güzel Adam’ın hayatlarından derlediğim notlarım.

    Cahit Zarifoğlu:

    Aslen Kahramanmaraşlı olan Cahit Zarifoğlu, 1940 yılında Ankara´da dünyaya geldi. Babasının memuriyeti (hâkim) dolayısıyla ilk ve orta öğrenimini Siverek, Ankara, Kızılcahamam ve Kahramanmaraş´ta tamamladı.

    Edebiyata lise yıllarında şiir ve kompozisyonlar yazarak başlayan şair, Usta hikâyeci Rasim Özdenören, Şair Erdem Bayazıt, Şair AlaaddinÖzdenören ile aynı sıralarda okudular. Lise yıllarında okul dergisi olan “Hamle”de şiirlerini yayınladı. Maraş’ta öğretmenlik yapan Zarifoğlu, 1961 yılında İstanbul’a geldi. İstanbul’daki edebiyat dergilerinde şiirlerini yayınlamaya devam etti. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünde öğrenim görürken maddi imkânsızlıktan dolayı muhtelif gazetelerde sayfa sekreterliği yaptı.Cahit Zarifoğlu, Sezai Karakoç’un kurduğu Diriliş Dergisi’nde şiirlerini yayınladı.

    1976’dan itibaren, Mavera dergisinde şiirleri, hikâyeleri, senaryoları ve günlükleri yayınlandı. Zarifoğlu daha sonra Savaş Ritimleri ve çocuk edebiyatı dalında da kitaplar yazdı. Şair, pankreas kanseri nedeniyle, 7 Haziran 1987'de 47 yaşında İstanbul'da vefat etti.

    Erdem Bayazıt:

    18 Aralık 1939’da Maraş’ta dünyaya geldi. Asıl adı Adil Erdem’dir. Annesi Şerife Hanım Ârifoğulları’ndandır. İlk ve orta öğrenimini babasının memuriyeti dolayısıyla bazı kesintiler dışında Maraş’ta tamamladı. Önce İstanbul ve ardından Ankara Hukuk fakültelerine devam etti ancak fakülteyi bitirmeden askere gitti. Askerlik dönüşü Ankara Üniversitesi Dil ve TarihCoğrafya Fakültesi’nin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne kaydoldu (1964). Buradaki öğrenciliği sırasında Millî Kütüphane ’de süreli yayınlar şube müdür yardımcılığı ve Millî Eğitim Bakanlığı basın büro memurluğu gibi görevlerde bulundu. Mezuniyetinden sonra Maraş Lisesi’ne edebiyat öğretmeni tayin edildi (1971).

    İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda genel sekreterlik (1974), Kahramanmaraş İl Halk Kütüphanesi’nde müdürlük (1975), Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İnsan Gücü Eğitim Dairesi başkan yardımcılığı görevlerinin ardından memuriyetten ayrıldı. Devlet Planlama Teşkilatı’nda sözleşmeli personel olarak çalıştı. 30 Kasım 1987 seçimlerinde Anavatan Partisi’nden Kahramanmaraş milletvekili seçildi. Millî Eğitim ve Çevre komisyonlarında görev aldı. 1991’de siyaseti bırakıp İstanbul’a yerleşti. 5 Temmuz 2008’de İstanbul’da vefat etti.


    Rasim Özdenören:

    1940’ta Maraş’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Maraş, Malatya, Tunceli gibi Güney ve Doğu şehirlerinde tamamladı. İ.Ü. Hukuk Fakültesini ve İ.Ü. Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirdi. Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzman olarak çalıştı. Bir ara araştırma amacıyla ABD’nin çeşitli eyaletlerinde, 1970-1971’de iki yıl kadar kaldı. 1975 yılında Kültür Bakanlığı Bakanlık Müşavirliği görevine geldi. Aynı bakanlıkta bir yıl da müfettişlik yaptı. 1978’de istifa ederek ayrıldığı devlet memurluğuna bir süre sonra tekrar döndü. Çok Sesli Bir Ölüm ve Çözülme adlı hikayeleri ayrıca TV filmi yapılmış, bunlardan ilki, Uluslararası Prag TV Filmleri Yarışmasında jüri özel ödülünü almıştır.23 Temmuz 2022 tarihinde vefat etti.
    Nuri Pakdil:
    Nuri Pakdil, 1934 yılında Kahramanmaraş'ta dünyaya geldi. Lise eğitiminin ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. İlk çalışmalarını, şiir ve deneme türlerinde memleketinde "Demokrasiye Hizmet" gazetesinde yayımladı. Lisedeyken "Hamle" adında bir dergi çıkardı. İstanbul'da bir haftalık dergide sanat sayfaları düzenledi.

    1969 yılında "Edebiyat" dergisini ve 1972'de Edebiyat Dergisi Yayınları'nı kurdu. Edebiyat Dergisi Yayınları'nın ilk kitabı Batı Notlarıdır. Edebiyat dergisi, kimi aralıklarla uzun yıllar sürdürdüğü yayınına, Aralık 1984'te ara verdi. Edebiyat Dergisi Yayınları, 1972-1984 yılları arasında 18'i Nuri Pakdil imzasını taşıyan, 45 kitap yayımladı.

    Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü. Kasım 2014'te Necip Fazıl Saygı Ödülü'nün ilkini aldı.2019 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü aldı.  Hiç evlilik yapmayan Kudüs şairi Nuri Pakdil, iyi derecede Fransızca biliyordu.18 Ekim 2019’da (85 yaşında)Ankara’da vefat etti.

    Mehmet Akif İnan:

    Mehmet Akif İnan; 12 Temmuz 1940 Tarihinde Şanlıurfa’da doğdu. Şair, yazar, araştırmacı ve öğretmendir. 1952 yılında İlkokulu bitirdi. 1958'de Urfa Lisesi'nden Maraş Lisesi'ne sürgün gönderildi. Aynı yıl bir grup arkadaşıyla 1959 yılında Derya Gazetesi'ni çıkardı. Bir yıl sonra Maraş Lisesi'nden mezun oldu ve ilk konferansını Urfalı Şairler üzerine verdi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü 1972 yılında bitirdi.


    İlkyazı ve şiirleri 1957’den sonra mahalli gazetelerde çıktı. Divan halk şiiri geleneğinden yararlandığı şiirleriyle kendi kuşağının usta şairleri arasında yer aldı. Kalemin avuçları bu kadar yaktığı parmaklara diken gibi battığı çok az olmuştur. 6 Ocak 2000 tarihinde hayatını kaybetti.

    Alaeddin Özdenören:


    1940 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Maraş, Tunceli, Malatya ve İstanbul’da tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümünden mezun oldu. Çeşitli okullarda öğretmen olarak görev yaptı.

    1991 yılında Kültür Bakanlığı’na Müşavir olarak atandı. Bu görevindeyken emekli oldu ve Balıkesir’e yerleşti. Şiirlerinde hüzün, ölüm, ayrılık, keder gibi duygular hâkimdir. Bu duygular, ince bir lirizm ile sağlam bir şiirsel yapı oluşturmaktadır. 26 Haziran 2003’de vefat etti.


    Ali Kutlay:

    15 Haziran 1940 tarihinde dünyaya geldi. İlk, ortaokul ve lise eğitimini Kahramanmaraş’ta tamamladı. Hukuk ve sosyoloji okudu.İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünde üniversite eğitimini sürdürdü.Hukuk Fakültesi son sınıfından itibaren 10 yıl Almanya ve İsviçre’de yaşadı. İsviçre kökenli bir firmada üst yönetim kadrosunda görev aldı. Firmanın Türkiye faaliyetlerine girişi üzerine 1970 yılında idari ekibiyle birlikte Türkiye’de kurulumunda yer aldı ve yöneticilik görevine devam etti. Emekliliğinin ardından bir müddet Hukuk Danışmalığı yaptı.


    7 Güzel Adam’ın içinde en az bilinen ve hakkında bilgiler çok kısıtlı olanıdır. Şehri gezdiğimizde dizide rol aldığımızı öğrenince Kahramanmaraşlılar çok yardımcı oluyor. Şehir sahip çıkmış bu güzel adamlara. Kutlay, hiç çekinmeden lafını dobra dobra söyleyen bir insan. Yaşadıkları olaylara şair oldukları için farklı bir açıdan bakıyorlar; ölüm, ayrılık, aşk gibi kavramlar üstüne derinlikli bir bakışları var.

    Öykü yazmaya 16 yaşında başladı 18'inde bıraktı. O yaşta yazdığı öyküler bile kaliteliydi. Rasim Özdenerön Kutlay için: “Ali Kutlay benim öykü yazmama vesile olan arkadaşımdı”  demişti.7 Kasım 2008 tarihinde vefat etti.

    Yedi Güzel Adam’aAllah’tan rahmet dilerim. Ruhları şad mekânları cennet olsun.

     

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum