• Reklam
M. Orhan Cebeci

M. Orhan Cebeci

Konuk Kalem

Saray Halı Develi'nin Kalbi

03 Şubat 2023 - 11:09 - Güncelleme: 03 Şubat 2023 - 11:16

Türkiye’nin ve Avrupa’nın En Büyük Büyüğü

Saray Halı Fabrikası,  Develi İlçesi Aygözme mevkiinde 1972 yılında kuruldu. 50 yıldan beri binlerce çalışanının emeklilik hakkını kazandığı ve üç nesil “Dededen toruna iş kapısı olarak miras bırakılan Saray Halı” Develi’nin göz bebeğiydi. Kapanması Develi’de büyük infiale yol açtı.

Başarı öyküsünün temeli 1972 yılında Kayseri Develi’de atılan Saray Halı, üretim kapasitesi, ürün çeşitliliği, ihracatı ve teknolojik üstünlükleriyle bugün makine halısı sektörünün en güçlü kuruluşlarından biridir. Saray Halı Üretim Tesisleri; 500 bin m² açık alan ve 100 bin m² kapalı alana sahip, Boyama, İplik Dokuma, Apre - Konfeksiyon, Kalite Kontrol ve Teknik Destek birimleri ile sektörün en modern entegre fabrikasıdır. Sürekli gelişim ilkesiyle her geçen gün yenilenip, sektöründe lider konumunu sürdüren Saray Halı dünyanın birçok ülkesine de ihracat yapmaktaydı.



Saray Halı A.Ş. bünyesinde kurulan Saray Çiftliği’nin Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük tarım ve hayvancılık işletmesidir. 60 milyon dolar yatırım maliyeti, 20 bin sürü mevcudu,16 bin dekar bitkisel üretim alanı ile Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük besicilik, süt sığırcılığı ve bitkisel üretim işletmesidir.



Her yaz Develi’ye sıla-ı rahim kapsamında geldiğimde ziyaret ettiğim ve misafirhanesinde konakladığım SARAY HALI Develi insanına iş ve aş kapısı açmış bir kurumdur. İnsan Kaynakları Müdürü Tayfur ÖZLOK kardeşime konukseverliğinden dolayı teşekkür ederim.  Sayın Necati KURMEL ağabeyimize, ailesine ve emeği geçenlere şükranlarımı sunmak üzere bu yazıyı yayınlıyorum. Develi Halkı adına KURMEL Ailesi’ne saygılarımı arz ediyorum.



 Değerli kardeşim Nezir ÖTEGEN Develi’nin kalbi SARAY HALI ile ilgili bir yazı yazmayı planladığım zaman, bugüne nasıl gelindiğini, SARAY HALI ’nın dünü ve bugününü anlatan bir yazı kaleme aldı. İşte o yazı.
Saray Halı’nın Gönüllerdeki Yeri Başkadır
50 Yıllık rol model işletmemizdir SARAY HALI. Ülke ve İlçe ekonomisine katkısı, istihdama katkısı, sosyal ve kültürel etkileri ile rol model bir işletme SARAY HALI 50 yıl süresince Sanayinin de lokomotifliği görevini başarı ile yürütmüştür. 



 Saray Halı ve Saray Tarım İşletmeleri’nin,  istihdama, Bölge ve Ülke ekonomisine katkısı yanında gerçekleştirdiği büyük atılımlar sonucunda üretim kapasitesi ve ürün çeşitliliği, yaptığı ihracat ve teknolojik üstünlükleriyle Tekstil ve Tarım Hayvancılık sektöründe Türkiye’de ve Dünyada yakından takip edilen lider bir kuruluş olarak yerini koruduğunu bütün ekonomi ve finans çevreleri de gördü.
 Saray Halı, tekstil sektörünün yanı sıra 1998 yılından beri 40 bin büyükbaş hayvan sürüsü ve Günlük 60 ton dolayına ulaşan süt üretimi, et ve süt işleme tesisleri ile de gıda sektörünün önemli bir parçası olmayı başarmanın mutluluğunu yaşamış ve yaşatmıştır.
Saray Halı,  2018 yılında ekonomik sıkıntılar nedeniyle konkordato talebinde bulunmasına rağmen Konkordato süresi dolmadan süreci başarı ile yöneterek ticari borçlarının tamamını öz kaynakları ile ödemiş veya yapılandırmak suretiyle bu yükten de kurtulmayı başarmıştır. Ancak bu süreç ister istemez ekonomik yorgunluğu da beraberinde getirmiştir.
  Bu günlere gelindiğinde bile bu köklü müessesenin yöneticilerinin bu çarkı yeniden eski günlerine döndürmeye çalışma azim ve gayretleri Saray Halı Fabrikasını eski konumuna getirmeye yetmedi.
 Saray Halı’nın, 50 yıllık süreç içerisinde 100 milyon metrekare halı ile 100 bin kilometre uzunluğunda dokuduğu halılar 40 bin kilometre olan dünya çevresini 2,5 kez sararak adını zirvelere nakışlarını kalplere yazdırmayı başardı.
Başta Kurum Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Necati Kurmel ve bu köklü müessesenin yöneticilerinin bu çarkı yıllarca döndürmeye çalışma azim ve gayretleri her zaman takdir toplamıştır.

50 yılda 50 bin ağacın doğayla buluşmasını sağlayan Saray Halı, “İnsana yapılan yatırım en büyük yatırımdır” ve “Biz Bir Aileyiz” ilkesi ile hareket ederek Sağlık, Eğitim, Sosyal ve Kültürel alanlarda da çalışanlarına hizmet sunmakta, sosyal sorumlulukları kapsamında öncelikli olarak fabrikada çalışanların çocuklarına olmak üzere, başarılı ve ihtiyaç sahibi yüzlerce öğrenciye eğitim bursu yardımı yapmıştır.

Ayrıca; Develi’de İki İlköğretim Okulu, Yahyalı İlçesi Mustafabeyli Köyünde bir ilköğretim okulu ve bir Lise, 500 kişilik spor salonu, 400 ve 300 kişilik yatılı öğrenci pansiyonları, Sivas’ın Yavu Beldesinde Çok Programlı Lise ile Adana Aladağ’da iki lise ve 360 kişilik yatılı öğrenci pansiyonu yaptırarak eğitim camiasına kazandırmıştır.

Bu güne kadar bu işletmelere emek veren, fikirleri ile katkı sağlayan,  kurulma aşamasından bu güne kadar bu müessesede emeği geçen, inşaat aşamasında işçisinden teknik personele,  kurucu ortaklardan,  şimdiki yöneticilere,  mülki idarelerde görevleri esnasında katkı sağlayan idarecilere varıncaya kadar emeği geçenlerden ahirete irtihal edenlerimize Allah'tan rahmet, hayatta olan herkese sağlık sıhhat ve afiyetler diliyoruz.
   

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum