M. Orhan Cebeci

    M. Orhan Cebeci

    Konuk Kalem

    Okulda ve Ailede Değerler Eğitimi Hurşit Ekinci

    19 Ocak 2023 - 15:56 - Güncelleme: 19 Ocak 2023 - 15:59

    Okulda ve AiledeDeğerler Eğitimi
    Hurşit Ekinci

    Değerli Hurşit Ekinci hocam birikimlerini ve deneyimlerini yazıya dökmüş ortaya çok güzel bir eser çıkmış. Bana da imzalayıp gönderdiği kitaplarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Keşke her insan tecrübelerini ve öğrendiklerini yazıya dökse kendi ile birlikte yok olmasa. Altını çizerek okuduğum bu kitabından dolayı hocamı kutluyorum.
    Kitabın Önsözünden Notlar:
    Değişen ve gelişen dünyada, bizi “Biz yapan” temel değerlerimizden uzaklaşmaya başladık. Bunun sonucu olarak toplumda olumsuz davranışlar, olumsuz alışkanlıklar, menfaat odaklı ilişkiler, ben merkezli yaklaşımlar, nemelazımcılık… Yaygınlaştı.

    Aile Yapımız:

    Olumsuz davranışlar ve bu olumsuz davranışları sergileyenler normal görülmeye başlandı. Kişiye, kişiliğe ve ahlaka göre değil, paraya ve makama göre değer verilmeye başlandı. Bunun sonucu olarak; toplumda huzursuzluklar, olumsuzluklar, mutsuzluklar, insanlar arsında güvensizlikler artmaya başladı.



    Günümüzde toplumun çekirdeğini oluşturan aile yapısının hızla bozulduğunu, boşanmaların arttığını, aile bireyleri arasındaki iletişimin zayıfladığını, evlerin bir nevi otele döndüğünü, akrabalar arasındaki bağların yok olmaya yüz tuttuğunu görüyoruz.
    Gençlerin Olumsuz Davranışları:
    Gençlerin olumsuz davranışlar sergilediği, bazı gençlerin uyuşturucu ve alkol bataklığına düştüğü, alkol ve uyuşturucu kullanımının küçük yaşlara kadar indiği, gençler arasında şiddet ve suç oranlarının arttığı, çeteleşmenin başladığı, gençlerin gasp ve soygun gibi suçlara bulaştığı, bazı gençlerin anne ve babasını öldürecek kadar canileştiği bir dönem yaşıyoruz.
    Toplumda hırsızlığın, sahtekârlığın, dolandırıcılığın, yalan yere şahitliklerin, haksız kazancın arttığı, insanlar arasındaki güven duygusunun azaldığı, toplumun hızla bozulmaya yüz tuttuğu bir dönemden geçiyoruz. 
    Değerlerimizden Uzak Bir Dünyada Yaşıyoruz:
    Anneye, babaya, öğretmene, büyüklere, başkasının yaşam tarzına, düşüncesine, kültürüne, kıyafetine, kısaca; farklılıklarımıza saygının azaldığı, küçüklere, mağdurlara, fakirlere, öksüz ve yetimlere yeteri kadar merhamet ve sevginin gösterilmediği, akrabalık ilişkilerinin yok olmak üzere olduğu, kardeşlerin çıkarları yüzünden birbirine düştüğü, kişiye makamına ve zenginliğine göre değer verildiği, şerrinden korkulduğu için kişiye itaat edildiği, insanların menfaatleri uğruna bizi biz yapan değerlerimizden hızla uzaklaşmakta olduğu bir dünyada yaşamaktayız.



    Kendi Kültüründen Uzaklaşan Toplumlar Asimile Olmaya Mahkûmdur:
    Değerlilerimizden uzaklaşmamız neticesinde, insanlar asındaki sevgi, saygı paylaşım, yardımlaşma, hoşgörü, adalet ve kardeşlik üzerine olan ilişkiler, yerini çıkar ilişkilerine bırakmaya başladı.

    Toplumdaki bu bozulmanın temeline inildiğinde, değerlerimizden uzaklaşmanın en önemli faktör olduğunu görüyoruz. Değerleri olmayan toplumlar kendi kültürlerinden uzaklaşmaya başlarlar. Kendi kültürlerinden uzaklaşan toplumlar asimile olamaya mahkûmdurlar.

    Çocuklarımızın Ruhlarını İhmal Ettik:
    Maalesef, okullarımızda çocuklarımızı bedenen ve zihnen eğittik. Ancak ruhlarını ihmal ettik. Duygularını, düşüncelerini, inançlarını, davranışlarını nasıl kontrol etmeleri ve yaşamaları gerektiğini öğretmedik. Öğrencilere bilgi olarak bazı değerleri öğrettik; ancak bu değerleri içselleştirip yaşam biçimi haline getirmelerini sağlayamadık.
    Değerlerimizden uzak yetişen çocuklarımız dünyaya  “ben” odaklı bakmaya başladılar. İnsanlarla olan ilişkilerini çıkar üzerine kurdular. Çıkar elde etmek için her davranışı normal görmeye başladılar. İnsanlar sevgiden uzaklaştıkça birbirine olan güvenleri kayboldu…

    Toplumdaki Bozulmanın Önüne Nasıl Geçebiliriz?
    Bu kitapta,toplumdaki bozulmanın önüne nasıl geçebiliriz, çocuklarımıza ailede ve okulda değerlerimizi nasıl öğretebiliriz, toplumda huzur ve mutluluğu sağlamak için yapılacak çalışmalar, evde nasıl bir ortamda olması gerektiği, çocuklara olumlu davranışlar kazandırmak için neler yapılabileceği, anne ve babaların sorumluluklarını ve ailede çocuklarına karşı göstermeleri gereken tavır ve davranışları anlatmaya çalıştık.
    Kitapta zaman zaman yapılan tekrarların amacı; konunun önemi, zihinlere ve kalplere ”mıh gibi çakılması” , konunun içselleştirilmesi,yaşam biçimi haline getirilmesi,söz ve davranışlarımıza yansıması içindir.

    Bir Solukta Okunacak Kitap:
    Kitap bir solukta okunmalı. Her bölümü okuduktan sonra öğrendikleriniz ile kendi uygulamalarınız, yaşantınız ve düşünceleriniz karşılaştırılmalı, bilgi ve tecrübelerinizi birleştirerek varsa eksikler giderilmeli, güzel uygulamalar yenilenerek ve güçlendirilerek devam edilmeli, olumsuz davranışlar terk edilmelidir.
    Kitabı okurken önemine inandığınız cümlelerin altını çizin.Cümleyi ezberlemeye çalışın, konuşmalarınızda kullanın, aile fertlerinizle paylaşın ve yaşantınızda uygulamaya çalışınız.

    Kitabın her bir bölümü,evde yapılacak aile saatinde sohbet konusu olarak okunup aile fertlerince paylaşılabilir. Konu ile ilgili kıssalar, hikâyeler, yaşanmış tecrübeler paylaşılabilir. Aile fertlerinin konu ile ilgili düşünceleri paylaşılabilir. Konunun önemi ve hayatımıza uyarlaması anlatılabilir. Sohbet konusu olan konular ailede uygulamaya konulabilir. Kitapta belirtilen bazı etkinlikler ailede uygulanabilir.

    Değer konuları özet olarak işlenmiş olup okullarda “Değerler Eğitimi” çalışmalarında kaynak olarak kullanılabilir.

    Anne ve babaların,anne ve baba adaylarının ,öğretmen ve öğrencilerin “Başucu Kitabı” olarak okunması gereken bir kitap olması ümidiyle hazırlanmıştır.
    Bizi biz yapan değerlerimizi hatırlamada ve hayatımızda yer almasında bir nebze olsun katkınız olursa kendimi mutlu sayarım.

    Kitabın hazırlanmasında beni yüreklendiren değerli hocam Mustafa Yağız’a, katkıda bulunan Gültekin Tuğ’a, Hasan Ekinci’ye ve Dr. Sümeyye Kula’ya teşekkürü bir borç bilirim. Ayrıca bilgi ve tecrübelerini benimle paylaşan öğretmen arkadaşlara, velilere, öğrencilere ve seminerler süresince yardımını esirgemeyen idareci ve öğretmen arkadaşlara, kısaca; emeği geçen herkese teşekkürü bir borç bilirim.
    Çalışmak bizden başarıya ulaşmak Allah’tan.
    (Kayıhan Yayınları 2020 286 Sayfa 
    Hurşit EKİNCİ- Körfez KOCAELİ-31.10.2017

    Hurşit EKİNCİ:
    1958 yılında Kayseri’de doğdu.İlk orta ve lise eğitimini Kayseri’de,  yükseköğrenimini Ankara’da tamamladı.
    Ülkemizin çeşitli bölgelerinde öğretmenlik, müdür yardımcılığı, okul müdürlüğü ve milli eğitim müdürlüğü görevlerinde bulundu. Askerlik görevini yedek subay olarak yaptı. STK’ larda yöneticilik ve  (2017-2020) yıllarında Kayser İli Yardım Derneği Kocaeli Şubesi Başkanlığı’nı yaptı.

    Eğitim ile ilgili projeler kapsamında yurtdışı gezilerinde bulundu. Mili eğitim müdürü olarak görev yaptığı dönemlerde aile eğitiminin yaygınlaştırılması için çalıştı.” Aile Eğitimi” ile ilgili projelerin uygulanmasına öncülük etti.

    Aile eğitimini verecek rehber öğretmenlerin yetiştirilmesi projesinde önemli çalışmalar yaptı.
    Velilere yönelik,”Veli Bilgilendirme ve Değerler Eğitim” seminerleri”,öğrencilere yönelik,Öğrenci ve idarecilere yönelik hizmet içi eğitim kapsamında “Etik Eğitim Kursu”ve “Değerler Eğitimi Kursu”  vermektedir.
    Halen eğitim uzmanı olarak görev yapmaktadır.Evli,iki çocuk babasıdır.
     

     

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum