M. Orhan Cebeci

    M. Orhan Cebeci

    Konuk Kalem

    Kanaat Önderi Eczacı Haluk Yalçın Ağabeyin Anısına

    17 Mart 2023 - 11:59 - Güncelleme: 17 Mart 2023 - 20:03

    Kanaat Önderi Eczacı Haluk Yalçın
    Ağabeyin Anısına

    1950 yılında Develi’de doğdu.İlkokulu İzmir’de,ortaokulu Develi’de, liseyi İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nde okudu,İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden 1974 yılında mezun oldu. Almanya’da Schering AG’de görev aldı. 1975 yılında Develi’de Erciyes Eczanesi’ni açtı.

    1976Yılında Öğretmen Sevgi Yalçınhanımla ile evlendi. Emre (1977), Ozan (1979)doğumlu, ikiçocuğu oldu. 2019 yılında Eczacılar Odası Haysiyet Divanı (Onur Kurulu) üyeliğindeki çalışmaları nedeniyle plaket verildi.STK’larda aldığı görevler ve Develi’ye yaptığı hizmetler yazımızın devamında ayrıntılı olarak verilmiştir. Ruhu şad, mekânı cennet olsun.




    Kuruluşundan Bugüne Derneğimizin Hafızası kitabımızın hazırlık aşamasında Eczacı Haluk Yalçın ağabeyimi aradım. Derneğimizle ilgili hizmetlerini ve anılarını benimle paylaşmıştı. İşte o anlattıkları.

    Derneğin Fatih’ teki arsasının üzerine bir bina yapmak için Beyoğlu’ndaki Tepebaşı Kazablanka Gazinosu’nda 1969 yılında “Develi Gecesi” düzenlenir ve kayda değer bir hasılat elde edilir. Bu gece ile yapılan hazırlıkları Ecz. Haluk Yalçın ağabey şöyle anlattı: “Sirkeci’den İzzet Özilhan’ın firmasından motosiklet, evlerimizden halılar getirip çekilişe koyduk. Motosikleti Kazım Topuz’a çıktı. O da derneğe bağışladı. Çekilişte halıları kazanan kişiler halıları tekrar derneğe bağışladılar.

    Önemli miktarda bir bağış toplandı. Bu geceye Ahmet Gürlek, Cemil Gürlek, Mahir Gürlek, Mahmut Özilhan, İzzet Özilhan, Kazım Topuz, Yücel Suyolcu, H. Paşalıoğlu, Sebati Karslıoğlu, Şükrü Maşlak, Mahmut Karaca, MevlütSülkü, Paşa ve Cihat Develioğlu gibi derneğe destek veren hemşehrilerimiz katıldılar. O yıllarda Şükrü Maşlak Beyazıt Piyorloti’de dernek için bir oda kiraladı ve dernek faaliyetlerine orada devam ettik. Dernekte birçok bilgi ve belgeler vardı, daha sonra dernek taşınma esnasında çoğu kayboldu. Ben o yıllarda Haydarpaşa Lisesi’nde öğrenciydim. Diye anlatmıştı.  


    Eczacı Haluk Yalçın Ağabey, 1987/1989 yılları arasında Develi Belediye Başkanı olarak atandı. Hayatı boyunca kalbi Develi için attı. Seyrani Vakfı-Çarşı Camii Derneği – Kızılay- Develispor dan Desiad’a kadar tüm STK’larda görev aldı. Son Develi ziyaretimde eczanesine ziyarete gittim ama yoktu, görüşemedim. Eczanedeki kalfasına selam ve saygılarımı iletmesini söyleyerek ayrıldım. Her insan fanidir. Sağlığında sevilmek,  vefatından sonra hatırlanmak ve hayırla yâd edilmek herkese nasip olmaz. Develi’de bir tuğlası olan her insan benin için çok değerlidir.  Rahmetle ve saygıyla anıyorum.
    Develi Bir Değerini Kaybetti:

    Takdire şayan işlere imza atmak, her işin başını çekmek aklından geçenleri eğmeden bükmeden söyleyebilmek Develi adına yapılacak işlerde yüreklilikle çaba sarf edip emek vermek memleketini karşılıksız sevmek bu olsa gerek.

    Develi için yapılacak çok şey var. Cihan‘cığım bizler göçüp gideceğiz sizler özellikle sen üniversite işinin peşini bırakmayın.
    Yakın dostlarımıza, arkadaşlarımıza binlerce insana şifa ilaçlarını esirgemezken eczacılık mesleğinin de onuru ve gururu idi. Bildiğini esirgemez herkesle paylaşırdı. Israrla anlatırdı. Sizlere yarın lazım olur diye.

    …evet kelimeler az ve anlamsız ama tek tesellimiz içimiz rahat. Ondan çok şey öğrendik. İyi iki de velinin değeri olmuş. Develi Halkı’na, kıymetli eşine, evlatlarına, tüm eczacılara, binlerce hastasına başsağlığı ve sabırlar diliyorum. (Cihan ÇİMEN)

    Haluk Ağabeyimiz Ahiret Yurduna Dualarla Uğurlandı:

    Haluk Yalçın ağabeyimizi 73 yıllık dünya hayatında yaklaşık yarım asra yakın 48 yılı Eczacılık hizmeti şifa dağıtarak geçti.

    İşte Eczacı Haluk Yalçın da Develimizde Eczacılık hizmeti yanında, Toplumun kendisine yüklediği bu misyonu, şuurunda olarak Ömrünün sonuna kadar taşımaya gayret edenlerdendi.

    Haluk Yalçın sadece Eczacı değildi. Aynı zamanda Develi’de Yükseköğretime geçiş ve kampüs alanındaki binaların yapılmasında SEYRANİ Eğitim Vakfı ve DESİAD yöneticisi olduğu zaman zarfında Heyete sağladığı katkılar yanısıra, Vakıf yöneticisi olarak canla başla, gece gündüz demeden gayret edip Kampüs alanında Eğitime başlanması ile birlikte öğrenci bursları ve evinin kapılarını bile öğrencilere açarak destek vermesi takdir toplamıştı.
    Develi sevdalısı, Eğitim sevdalısı olarak bildiğimiz Haluk Yalçın,  son yıllarda ilçemiz Gastronomi kültürü ve Ata Tohumu çalışmalarına katkıyı yıllar önce başlatmış ve Gacer ürününün eczanede adeta ilaç gibi tanıtımına katkı sağladı. Öncelikle Develide Gacer’in tanınmasına ve korunmasına katkı sağlamıştı. Allah bütün sevenlerinden razı olsun.
    Haluk Yalçın Develi’de sporun gelişmesinde kurumsallaşmasında, futbol sahası yapımı yanında, futbolun bir seyir zevkinin olduğuna sağladığı katkıları da spor camiası tarafından bilinmekteydi.

    SEYRANİ Eğitim Vakfı ve DESİAD’ın kurucu üyelikler arasında, Şehrin Akil heyeti ya da şimdilerdeki tabir ile Kent Konseyi arasında yerini alıp üzerine düşeni yapmakta hiç geri durmamıştı.

    Develi ilçemizde bir süre faaliyet sürdüren yerel Televizyonlardan ERCIYES TV ve ÇAGRI TV’nin halkı bilgilendirme toplantılarının baş konukları arasında yer almıştı. AşıkSeyrani etkinliklerinde ve dolayısı ile İlçemizin değerlerinin tanıtılmasında da önemli katkıları olmuştu.

    Develi’nin her yönden gelişmesi için büyük çabalar gösterdi. İlçemizde büyük ses getiren “Anılarla Develi Lisesi” Projesiyle Develi Lisesi mezunlarının yıllar sonra ilçemizde buluşmasına önderlik etmişti. İlçemizde yapılan Çarşı Camii Derneği, Devlet Hastanesi Derneği ve Kızılay gibi kuruluşlarda görev yaptı. Yerel yönetim konusunda da görüş ve önerileri ile her zaman dikkat çeken, İlçemizin yaşam şartlarının iyileştirilmesi için fikirlerini her platformda paylaşan ve açık sözcülüğü ile tanınan

    Haluk Yalçın,  1984-1987 yıllara arasında Develi Belediye Meclis Üyeliği, 1987-1989 yıllara arasında ise Valilik atamasıyla Develi Belediye Başkanlığı görevini üstlendi.  Yaklaşık 17 ay süren Belediye Başkanlığı döneminde Develi’de ve Belediye yönetiminde çok önemli çalışmalara imza attı. Hele bu onurlu görev başında iken merhumAli Özyalçın'ın katkıları ile kömür tevzi işlerini başlatması ayrı bir uygulama olarak Develi Belediyecilik tarihinde ve Develi Halkı gönüllerinde yerini almıştı.

    1975 yılında hizmete giren Erciyes Eczanesi sahibi, vizyonu ve Develi için kaygıları olan, İlçemizin gelişmesi için her türlü mücadeleyi veren memleket sevdalısı Haluk Yalçın 73 yaşında 23 Şubat Perşembe günü vefat etti. İkindi namazını müteakiben Develi Merkez Çarşı Camisinde cenaze namazı kalınarak Şehir Mezarlığına defnedildi. Haluk Ağabeyimize Allah'tan rahmet ailesine ve yakınlarına sabırlar dilerim.

    (Nezir ÖTEGEN)

    Bir Baba Neler Öğretir?

    Babanın ailedeki görevini genellikle annenin çocukları yetiştirebilmesi için uygun ve koruyucu ortamı sağlamak olarak düşünürüz. Belki de bu yüzden dünyanın birçok yerinde olduğu gibi bizim kültürümüzde de hak ettikleri güzel sözleri söylemek konusunda babalarımıza, annelerimiz kadar cömert olamamışızdır. Hâlbuki babalarımızdan da çok şey öğreniriz fakat bunların çoğunu o anda fark etmeyiz bile. Bunlar yetişkin kişiliğimizde ortaya çıkacak tohumlar gibidir.

    Henüz 5-6 yaşında bir çocukken, babam beni o zamanlar Kayseri’deki amatör küme maçlarının oynandığı Argıncık stadına götürürdü. Kendisi Develispor BaşkanıHaluk Yalçın’dı… Devre arasında oyuncularına yaptığı konuşmaları dinlerken, sporda ve hayatta skor ne olursa olsun adil oyunu ve centilmenliği elden bırakmamayı öğrendim.

    Aradan birkaç yıl geçtikten sonra ortaokul için Kayseri’ye gittim. Hafta sonlarında Develi’ye çoğunlukla otobüsle dönerdim. Nadiren de babam, iş için gelmişse beni arabasıyla alırdı. Birkaç defa akşamın geç saatlerine kadar onu beklediğimi hatırlıyorum. Kendisi Develi Belediye Başkanı Haluk Yalçın’dı... O zamanlar, bir görev üstlendiğimde hakkını verene kadar yorulmadan, fedakârca çalışmam gerektiğini öğrendim.

    İlerleyen yıllar boyunca yaz aylarında babama eczanesinde yardım ettim. Kendisi Eczacı Haluk Yalçın’dı… Neredeyse yarım asır boyunca burada insanlara şifa dağıttı. Ama asla “ilacı al-parayı ver” bir esnaf olmadı. Hatta gelen hastaları gereksiz yere ilaç satmadan gönderdiğine şahit oldum. Mesleğini her zaman büyük bir bağlılık ve koruyuculukla icra etti. Son yıllarında kendisini, hastalığın veya sağlığın aslında yediğimiz ekmekten kullandığımız sabuna kadar yaşam şeklimize bağlı olduğunu -biraz huysuzlaşmakla birlikte- anlatmaya adamıştı. Erciyes Eczanesi’nde geçen bütün bu yıllar boyunca sağlığı, hastalığı, dürüstlüğü, haram lokma yememeyi, disiplinli çalışmayı, borcuna sadık olmayı ve daha birçok erdemi öğrendim.

    Bütün bu yıllar boyunca babamın evde ya da eczanesinde koca dosyalarla uğraşıp çalışması bizim için olağan bir görüntüydü. Kendisi Develi sevdalısı Haluk Yalçın’dı... Çarşı Camii’nin yeniden inşasından Seyrani Eğitim ve Kültür Vakfına; Desiad’danDeveli Lisesi’nin anma gününe kadar sayısız sivil toplum organizasyonunda görev aldı. O zaman, memleketini sevmenin ve onun için bir şeyler yapabilmenin önemini öğrendim.
    Onunla ilgili daha çok hikâyem var. Kendisi babam Haluk Yalçın’dı…

    Ondan yardımseverliği, hoşgörüyü, kadınlara nazik ve saygılı davranmayı, bir şeyleri tamir etmeyi, araba kullanmayı, güzel konuşmayı (ve de yazmayı), geleneklere bağlılığı, şükretmeyi, hiçbir çıkar peşinde koşmadan sadece Allah rızası için ibadet etmeyi ve daha birçok şeyi öğrendim.


    Vefatından bu yana taziyeye gelen nice hemşehrimiz ve dünyanın dört bir yanından arayarak baş sağlığı dileyen hastaları ve sevenleri, bizlere babamızın bütün yaptıklarının kadrinin bilindiğini gösterdi. Böylece babam öldükten sonra bile bana bir şeyler öğretmeye devam etti: hayatımız boyunca iyiliklerle biriktirdiğimiz gönüller ve anılar, geride kalanların yüreğinde yanan ateşi hafifleten damlalar oluyormuş.

    Acımızı paylaşan herkese bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz. Mekânı cennet olsun.


    (Oğlu Emre YALÇIN)


     

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum