M. Orhan Cebeci

    M. Orhan Cebeci

    Konuk Kalem

    Ayhan Kılınçkaya Emekli Vergi Müfettişinin Anıları

    18 Kasım 2022 - 14:00

     “ÜSTAD”
    (Son Rapor Hayata Dair)

    Hatıralar bir devre ışık tutar. Bir kişinin kendi hayatını, yaşadığı devrede şahidi olduğu ya da duyduğu olayları edebî değer taşıyan bir dille anlattığı yazılara anı (hatırat) denir. Bir başka deyişle, özümüzde bir iz bıraktığı için unutulmayan ve anılmaya değer bulduğumuz olayları anlatan yazılardır. Anıların önde gelen özelliği, yazarının hayatının belli bir kesitini alması ve çok sonra yazıya dökülmesidir.

     Birikimler, deneyimler ve anılar gelecek kuşağa aktarıldığı zaman büyük önem ve değer kazanır. Söz uçar, yazı kalır.  Geçmişte yaşanmış çeşitli olaylardan belleğin sakladığı her türlü iz ve hatıralar   adeta o devrin panoramasıdır. 

    Emekli Vergi Müfettişi hemşehrim Ayhan Kılınçkaya’nın “ÜSTAD; Bir Vergi Müfettişinin Anıları-Hayata Dair Son Rapor” isimli 296 sayfadan oluşan kitabı Sokak Yayın Grubu’ndan çıktı. Böyle bir eseri kültürümüze kazandırdığı için yazarımızı kutluyorum. Ayrıca şahsıma ve derneğimize imzalayarak gönderdiği için çok teşekkür ediyor, bundan sonraki yaşamında kendi işyerinde bağımsız denetçi ve danışmanlık firmasıyla hizmet veren kardeşime sağlıklı uzun bir ömür diliyorum.

    İthaf:

     Bu kitabımı, Başta varlık sebebim merhum sevgili annem ve babama,
    En değerli vakitlerinden aldığım değerli eşim ve çocuklarıma,
    Üzerimde çok büyük emekleri olan saygıdeğer üstatlarıma, meslektaşlarıma,
    Kitapta isimlerini andığım dostlarıma ve arkadaşlarıma ithaf ediyorum. 
    Önsöz:

    Değişik zaman aralıklarında fırsat bulduğumda kalem oynatıp zihnimi yoklayarak hatırladıklarımdan oluşan ve yaklaşık üç yıldır emek sarf ettiğim  “ÜSTAD/ Emekli Vergi Müfettişinin Anıları-Son Rapor Hayata Dair” isimli kitap çalışmamı nihayet tamamlayarak dikkatlerinize sunmaktan büyük sevinç duyuyorum.

    Bu kitapta ;doğup büyüdüğüm, sokaklarında oynayarak anılar biriktirdiğim memleketim DEVELİ’den sıralarında oturup okuyup, yazdığım okullarımdan, askerlik dönemimden, üniversite yıllarımdan, özellikle de Vergi Müfettişliği mesleğim ve meslektaşlarımla yaşamış olduğum anılara, bazen de yaşanan önemli olaylar hakkındaki düşüncelerime yer verilmiştir.
    Anıların çoğu benim yaşadığım, bir kısmı da yakından şahit olduğum veya arkadaşlarımdan, meslektaşlarımdan duyduğum anılardır. Hatıralar özelde beni ilgilendirmekle birlikte meslektaşlarımın ve mesleğimin geçmişine kısa huzmeli de olsa bir ışık tutmaktadır.  Bu sebeple kitabın yarısından fazlasında Vergi Müfettişliği mesleğim ile meslektaşlarımızın insani yönleri anlatılmaya çalışılmıştır.

    Kitabımız bir tarihçe kitabı değildir, böyle iddiası da yoktur, anı kitabıdır.
    Anıların çoğu mesleğimiz ve meslektaşlarımızı ilgilendirmekte, okuyucu kitlesinin çoğunluğunun da meslektaşlarımdan olacağı ümit edilmektedir. Bu sebeple umulur ki mesleki tarihimize küçük de olsa bir kaynak oluşturmuş oluruz.



    Sadrımdan satırlara akan, samimi duygularımdan oluşan bu kitabı okuyan ona göz atan herkesin kendisinden bir şeyler bulacağına, geçmişe ve anılara bir yolculuk yapacağına inanıyorum. Okunmak, okutulmak, anlamak ve anlaşılmak dileğim, selam ve saygılarımla. Ayhan Kılınçkaya

    Kitabın Adı Neden ÜSTAD?

        Kişilik ve kimliğimizin oluşup, gelişmesinde mesleklerin ve meslek çevremizin oldukça büyük önemi vardır.5 Ekim 1992 tarihinde intisap etmiş olduğum, o zamanki ismi ile vergi kontrol  memurluğu,1993’tenitibaren vergi denetmeni  ve 2011 yılından itibaren de vergi müfettişi unvanları ile yapmış olduğum mesleğimde benim için bu anlamda önemlidir. Özellikle maliyeciler, genelde birçok meslekte mesleğin kıdemli ve önemli isimlerine ÜSTAD diye hitap edilir. Üstad bir işin ustası, piri anlamına gelir.

    Vergi müfettişleri ve maliyecilerde kendilerinden daha kıdemli meslektaşlarına üstad diye hitap eder. Bu sebeple bende kitabım isminin “ÜSTAD; Son Rapor Hayata Dair” olarak verilmesinin uygun alacağını düşündüm. 



    Özgeçmiş:

    01.03.1965 tarihinde Kayseri İli Develi ilçesinde doğdu. Üniversite tahsiline başladığı 1983 yılına kadar Develi’de yaşadı.1989-1990 yıllarında yedek subay olarak askerlik görevini yaptı.

    1992 yılında Vergi Denetmenliği sınavını kazanarak Adana Defterdarlığında göreve başladı. Adana Defterdarlığında ve 1998 yılında kurulan Adana Gelirler Bölge Müdürlüğünde 10 yılı aşkın süre Vergi Denetmeni,2 yıl süreyle Vergi Denetmenleri Başkan Yardımcılığı ve Vergi Denetmenleri Başkanlığı görevlerinde bulundu.26.09.2005 tarihinde Kayseri Vergi Dairesi Başkanlığına Vergi Denetmeni olarak atanarak Kayseri’de göreve başladı. (26.09.2005-30.11.2007)  tarihleri arasında Kayseri Vergi Dairesi Vergi Dairesi Başkanlığı Vergi Denetmenleri Büro Başkanı ve (30.11.2007-15.04.2009) tarihleri arasında Strateji Müdür Vekili olarak görev yaptı. 2011-2013 yılları arasında Kayseri Develililer Eğitim Kültür Yardımlaşma Dayanışma Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptı.

    10 Temmuz 2011 tarihinde Vergi Müfettişi olarak atanarak Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Kayseri ve Marmara Grup Başkanlığı’nda (İstanbul)  görev yaptı. 21 Mart 2018 tarihinde, bir nevruz günü kendi isteği ile emekliye ayrıldı. Halen kendi iş yerinde inceleme, denetim ve danışmanlık konularında Mali Müşavir & Bağımsız Denetçi olarak faaliyette bulunmaktadır.

     

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum