M. Orhan Cebeci

    M. Orhan Cebeci

    Konuk Kalem

    Anadolu'nun Suskun Kahramanı CİVAN BEY Erdal Akdoğan

    10 Aralık 2022 - 11:41 - Güncelleme: 10 Aralık 2022 - 11:47

    Anadolu’nun Suskun Kahramanı
    CİVAN BEY
    Erdal Akdoğan

    Osmanlı Coğrafyasında yaşayan milletler idare boşluğundan yararlanarak 1800’lü yıllarda bağımsızlık için isyan başlatır. 20. Yüzyıl başında Osmanlı Cihan Harbi’nde kendini savaşın ortasında bulur. İçeride ve dışarıda savaş vardır. Dokuz cephede savaşmaya mecbur kalır. Anadolu gençleri, çocuk yaşlarda askere alınır, cephelere sürülürler. Arkalarında umutsuz babalar, gözü yaşlı analar, sitemli eşler ve küçük çocuklar bırakarak…



    Kimisi Yemen’de şehit edilir, kimisi Galiçya’da cansız bedenini ağaçlar arasına bırakır sere serpe… Kimisi Sarıkamış’ta beyaz kanatlı ölüm meleklerine teslim eder ruhunu, kimisi Çanakkale’de kurşun olup yağar düşman üstüne… Çoğunun mezar taşı bile yoktur.
    Savaştan sağ olarak gelenler, kol, bacak veya gözlerini kaybederek döndüler memleketlerine. İsimlerinin başlarına topal, çolak, kör gibi lâkaplar eklendi. Kör Mehmet, Topal Ali, Çolak Osman…

    Anadolu gençlerinden birisi de Kuvâ’yı Milliyeci Velittin Çakıoğlu, namı diğer “Civan Bey’dir.

    Yazar, “Civan Bey” in hayat hikâyesini on altı yılda yazmıştır. Okurlara sunmaktan mutluluk duyarız!


    Tanıtım yazısı kitabın arka kapağında bu cümlelerle başlıyor. Yıllar süren büyük bir emek ve araştırma ürünü, kültürümüze bu değerli  kitabı kazandıran Ankara Develiler  Kültür ve Yardımlaşma Derneğimiz ’in başkanı Erdal Akdoğan ağabeyimi ve emeği geçenleri kutluyorum.




    İTHAF:
    Rahmetli anne güzide insan Zümrüt Akdoğan ve genç yaşta hayata veda eden babam Mustafa Akdoğan ile dayım Velittin Çakıoğlu’nun  aziz hatıralarına.

    ÖNSÖZDEN NOTLAR:
    Onlar, bizim kahramanlarımız…Ülke topraklarımızı kutsallaştıran yiğit atalarımız. Yalıları deniz manzaralı haremlik kısmında, köşklerin penceresi çiçek bahçelerine bakan cumbalı odalarında dünyaya gelip keten bezlere sarılarak üzerlerine ipek işlemeli yorganlar örtülmedi. Dadılar, süt anneler tarafından büyütülüp özel muallimlerden ders alarak hayata hazırlanmadılar.



    Kimisi Karadeniz yaylalarında bir baraka içinde, kimisi Toroslarda kıl çadır köşesinde, bazıları Çukurova’da sarı sıcak altında derme çatma bir haymada,  bazıları Develi’de Erciyes’in hırçın bir kış gecesinde olanca hıncıyla karların tipiye dönüştürerek savurduğu Fenese Mahallesi’nin taş duvarlı bir evinin mütevazı odasında dünyaya merhaba dediler. Lohusa denilen anaları bir süre itina ile beslenip dolaz yemeği ile ödüllendirilmektedir. Töre gereği kırk gün ana ve nineden başka kimseye göstermediler. Kırk günün sonunda avluya kurulan kazanın içine kırk ayrı damdan toplanan kırk çakıl taşı atılarak su kaynatıldı. Çağ denilen banyoda iyice yıkanıp temizledikten sonra kundağa sarılıp nineleri tarafından dede kucağına verdiler. Torunlarını şefkatle kucaklayıp seven dedeler kulaklarına okudukları ezanla isimlerini koydular. Ahmet, Mehmet, Velittin…



    CİVAN BEY:
    Din ve Milet adına Balkan Harbinde Bulgarlarla, Çanakkale’de; Seddülbahir, Sığındere, Arıburnu, Kanlısırt, Anafartalar ve Kireçtepe Cephelerinde; İngiliz, Fransız ve Anzaklarla, Irak’ta Felahiye, Garaf, Kût’ul Âmâre, Süleymaniye ve Kerkük Cephelerinde; İngiliz ve Hintlilerle, Saimbeyli’de; Ermeni ve Fransızlarla, İstiklal Harbine; 2. İnönü, Sakarya, Dumlupınar ve Başkomutanlık Cephelerinde; Yunanlılarla, Doğu Cephesinde; Şeyh Sait İsyanına katılanlarla savaşan, 2. Cihan Harbinde 1941 yılında ilerlemiş yaşına rağmen seferberliğe katılan bir GAZİ. Velittin Çakıoğlu  Özgür nam-ı diğer CİVAN Bey. 20 Haziran 1946 tarihinde memleketi Develi’de dünyalık vaktini tamamlayıp yeryüzünde kocaman izler bırakarak gerçek âleme göçtü. Ruhu şad, makamı cennet olsun.
     Uzman İnşaat Mühendisi Erdal AKDOĞAN:



    1947 yılında Develi’de doğdu. Babası Çolakoğlularından Mustafa Akdoğan, annesi ise Çakıoğlularından Zümrüt Hanımdır. Akdoğan Ailesi’nin 7 çocukları dünyaya geldi. Ahmet (1939),Mehmet (1941), Ali Fuat (1942), Ümmügülsüm (1943), Erdal (1947), Songül (1950), Selim (1953).
     Tahsil hayatına Dumlupınar İlkokulu, Develi Ortaokulu ve Lisesi’nden sonra devam ettiği İstanbul Işık Mimarlık Mühendislik Yüksek Okulu inşaat mühendisliği bölümünden 1971 yılında mezun oldu. 1976 yılında Sevgi Kazaz Hanımla evlendi. (1978)Mustafa,(1982) Merve ve(1984) Afşin adında üç çocukları oldu.



    Develi’de inşaat işleriyle meşguliyeti sırasında, ilçenin ve köylerinin ihtiyacı hasıl olan alt yapıların tamamlanmasına yardımcı oldu. Aynı zamanda siyaset ile de ilgilenen Akdoğan, 1979 yılında uzun yıllar Develi’de haftalık yayınlanan Develi Gazetesi’nin Yazı İşleri Müdürlüğünü yaptı. Mühendis olarak iş hayatına atıldığından itibaren sosyal yardımlaşma çerçevesinde ihtiyaç sahibi öğrencilere ve yöre insanına maddi ve manevi desteğini esirgemeden hala devam etmektedir.



    2022 yılının Nisan ayından beri “Ankara Develililer Kültür ve Yardımlaşma Derneği’mizin Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmaktadır.

    “Develi’de Örnek Bir Hizmet Eri Mustafa Akdoğan” adlı ilk kitabı 2020 yılında “Biyografi Net” Yayınları’ndan yayımlandı. Velittin  Çakıoğlu  Özgür’ü bu vatanın nasıl özgürlüğüne kavuşturulduğuna yeni nesillere tanıtma amacıyla “Anadolu’nun Suskun Kahramanı Civan Bey” adlı kitabı “Dorlion Yayınları” (2022)  arasında çıktı.

    Kitap Sipariş Hattı : (0530 307 10 93- 0532 674 09 30)

     

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum