• Reklam
Hacı YAKIŞIKLI

Hacı YAKIŞIKLI

Misafir Kalem

İşte 6 Genel Başkanın Konuştukları!

21 Şubat 2022 - 16:27

 

Birazdan neler konuşulduğunu bana gelen bilgiler ışığında yazacağım ama önce bir şey söylemem gerekiyor.

Rekabet daima iyidir. İki kişi, grup, firma “rekabet” ediyorsa bundan faydalanan vatandaştır. Rekabetin şeffaf, hızlı yapılması icap eder. Firmanın biri; “Beni seçerseniz size buzdolabı hediye edeceğim” diyorsa ve kârının bir kısmını vatandaşa yansıtıyorsa buna itiraz edilmez. Ama buzdolabı iki gün sonra bozuluyorsa ve tamiri yapılmıyorsa buna “rekabet” değil, “yalancılık/kandırma” denir.

Şimdi detaylara girmeden genel maddeleri yazıyorum; yorum sizin:

*Cumhurbaşkanı tarafsız olacak, sadece bir dönem seçilip 6 yıl görev yapacak. Ülkeyi Başbakan yönetecek, Bakanlar Kurulu’nu tek başına seçecek. (Cumhurbaşkanını kimin seçeceği açıklanmamış)

*Koalisyon hükümetleri kurulacak. Bakanların tamamı TBMM milletvekillerinden atanacak. (CHP, İYİ Parti, HDP ve Millet İttifakını destekleyen diğer partilerin milletvekilleri atanacak)

*Yasama ve Yürütme TBMM’de olacak (Yasama/Yürütme güçlerinin ayrı olması da vurgulanıyor ama burada ayrı değil birleşik olacak deniyor)

*Merkez Bankası müdahalelere kapatılacak (Detaylar yazılmamış)

*Genelkurmay, MİT, Diyanet, büyükelçi, vali atamalarında “üçlü kararname” dönemi tekrar başlayacak. (Bakan, Başbakan, Cumhurbaşkanı imzalayacak. Biri imzalamazsa kriz çıkıyor)

*GATA’nın yapısı yeniden düzenlenecek (Sivil halka yine kapatılabilir)

*Hâkimler Savcılar Kurulu’nun görev süresi 5 yıl olacak (Şu an 4 yıl)

*Seçim barajı indirilecek (%3 veya %5)

*KHK’lılar ve terör suçları yeniden düzenlenecek. Mülakat kaldırılacak (İstisnalara yer verilmemiş)

*Medya alanı düzenlenecek. Medya sahiplerinin tüm mal varlıkları ve faaliyetleri denetlenip yeniden dizayn edilecek. TRT, Anadolu Ajansı gibi kurumlar baştan dizayn edilecek.

*Liyakat esaslı kurul oluşturulup ombudsmanlık çatısı altında işleyecek. (Kurula kimlerin, nasıl atanacağı bilgisi yok)

*Seçime girme yeterliliği olan tüm partilere hazine yardımı verilecek. (Şu an 24 parti girebiliyor)

 *Cinsiyet eşitliği muhakkak olacak, yaygınlaştırılacak, Milli Eğitim’de müfredata girmesi sağlanacak.

“YORUMLARIM”

Yukarıda yazanların tamamı istendiği takdirde “mevcut sistemde” yapılabilir. Yukarıdaki parlamenter sistem maddelerinin şimdiki sistemden tek farkı “Cumhurbaşkanı yerine Başbakan” olması ve partilerin “Koalisyon” kurarak ülke yönetimini bölüşmesidir.

“Sorunların sebebi Erdoğan’ın kurduğu sistem ve bu sistem değişmeli” diyerek “yapay hedefler” ortaya koyuyorlar. Seçmen kitlelerinin de “sanki yeni şeyler yapılacak sanıp” bir arada durmasını hedefliyorlar. Meral Akşener; “Biz projeyiz” diyordu. Böylece projenin ilk ayağı görünür olmaya başladı.

Genel başkanların toplanmasına “KRİTİK ZİRVE” diyenler var. Bu algı yönetimidir. Kritik olması için karar çıkması ve toplumun etkilenmesi gerekir. Kimse etkilenmediğine göre “kritik” durum yok! 6 genel başkan ortak amaç için toplandı. “Ortak amaç” ne? Erdoğan’ı devirmek! Başka? Başka şey yok!

Küçük partiler 20 milletvekili istiyor, henüz alamadılar. HDP’nin 3. ittifak kurmasına oy birliği ile karar verildi. Ancak HDP ittifak dışı dursa bile “Cumhurbaşkanı adayı” çıkarmayacak ve CHP’nin adayını destekleyecek. Toplantıda “aday ismi” yine konuşulmadı. Görüşme içeriğinden HDP’nin bilgisi var.

Bana görüşme öncesi “Ne çıkar?” diye sorduklarında “Bir şey çıkmayacak, ama görüşülen maddeleri biliyorum” demiştim. Nitekim bir açıklama çıkmadı gördüğünüz gibi! 28 Şubat’ta açıklama yapacaklar ama bu tarih darbeye denk geldiği için ters tepme ihtimaline karşı değişmesini isteyenler var. Bakalım bunu kaç günde konuşup karara bağlayacaklar? 

Bana çıkmaz sokak fotoğrafı çiz deseler “Zaten çizilmişi var” diyerek 6 genel başkanın balmumu heykeller gibi yan yana dikildikleri fotoğrafı gösterirdim.

“Parlamenter Sistem” şeytani bir yönetim değil; bir seçenek! Neden bir seçeneğe bu kadar yükleniyorlar. Erdoğan ülkeyi 16 sene parlamenter sistemle yönetti ve bu sistem yeniden gelirse yine Erdoğan favori! Dert ne o zaman?  Hülasa; parlamenter sistem rüzgârı tamamen hedef şaşırtma! Ekonomik ve siyasi çözüm yok, dış ilişkiler yok; ne var? Cumhurbaşkanı gidecek, Başbakan gelecek! Ne değişecek? Hiç!

Siz HDP’nin dışlandığını zannediyorsunuz ama HDP toplantı sonrası; “Ortak aday fikrine açığız” dedi. HDP’yi dizayn edenlerle bu partileri bir araya getirenler aynı kişiler! 

Bu arada İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Alman dergisine verdiği röportajda Cumhurbaşkanı adaylığının ilan edildiğini belirtelim. İmamoğlu “yurt dışındaki CHP ve İYİ Partili seçmene” oynamaya başladı bile. 

SON SÖZ: Yazıyı bitirdikten sonra aklıma Rıza Tevfik Bölükbaşı’nın; “Sultan Abdülhamid Han’ın Ruhaniyetinden İstimdat” isimli şiiri geldi. Muhalif olan Bölükbaşı’nın Abdülhamid devrildikten sonra; “Bir çürük ipliğe hülya dizmişiz” diyerek pişmanlığını dile getirdiği şiiridir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum