• Reklam
Reklam
Reklam
Hacı YAKIŞIKLI

Hacı YAKIŞIKLI

Misafir Kalem

2023'e doğru ilginç denklemler

06 Haziran 2022 - 15:19

Rakamlara fazla girmeden, Ankara kulislerindeki yorumların özetini vereceğim. “Muhalefet yetkilileri ne konuşuyor, iktidar koridorlarında neler var?” diye merak edenler için parti sıralaması gözetmeden yazıyorum:

“YENİDEN REFAH/SAADET”

Yeniden Refah Partisi’nin oy oranı Saadet Partisi’ni geçti. Saadet’in yıllarca kullandığı Balgat’taki merkezi şimdi Yeniden Refah’ın genel merkezi olarak kullanılıyor. İyi hamleydi. Burayı Rahmetli Erbakan Hoca yaptırmıştı. YRP’nin seçmen tabanının bir kısmı Saadet’ten kopanlardan oluşuyor. YRP şu an Ak Parti’yi yoğun eleştiriyor, ama Saadet gibi sırtını CHP/HDP’ye yaslamıyor. Görüştüğüm pek çok seçmenleri “Erdoğan” ismine sıcak bakıyor. Fatih Erbakan bunu kabul etmemişti, ama tabanda anti-sempati yok! İttifaklara ise dâhil olmak istemiyorlar.

“DEVA/GELECEK/DP/VATAN”

Ali Babacan’ın Deva Partisi’nin oy oranı Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisi’nin oy oranını geçti. Gelecek, “sıfır küsur” bandında seyir izliyor. Sayın Davutoğlu ve ekibi, “beklenen entellektüel özgün çizgiyi” tabana sunamadı. Deva’nın oranı da “sıfır küsür” ile “bir küsür” arasında gidip geliyor. Demokrat Parti’nin hâlâ rakamsal karşılığı yok, ama “masanın altılısı” olunca tanınırlık oranı arttı. Doğu Perinçek’in Vatan Partisi’nin oy oranı sabitken Perinçek’in özgül ağırlığı yeni kurulan tüm partilerin toplamından fazla!

“MEMLEKET/ZAFER/TDP”

Muharrem İnce’nin Memleket Partisi %3-5 bandında görüntü veriyordu. Fakat neredeyse Deva’nın gerisindeler. Sayın İnce’nin popülaritesi partisinden önde olsa da henüz “taban” toplayamadı. Ümit Özdağ’ın Zafer Partisi’nin oyları Millet İttifakı’nın paydaşlarına ait! Mustafa Sarıgül’ün Türkiye Değişim Partisi henüz beklenen sürprizi yapamadı; Sayın Sarıgül de partisinden popüler duruyor. 

“MHP”

Milliyetçi Hareket Partisi’nin baraj sorunu/kaygısı yok, rahatlıkla aşıyor. MHP tabanı sağlam ve konsolide yapı gösteriyor. Devlet Bahçeli her ne kadar hükümete müdahil değilse de en büyük siyasi desteği veriyor. MHP ve Ak Parti tabanı bu dönem birbirine daha çok ısındı.

“BÜYÜK BİRLİK PARTİSİ”

Mustafa Destici “net kararla” Cumhur İttifakı’na dâhil oldu. Kendi amblemi/listesiyle seçime girecek. “Siyasi ağırlıkları” yeni kurulan tüm partilerin önünde görünüyor.

“CHP/HDP/İYİ PARTİ”

HDP ve İyi Parti’nin oy oranları birbirine çok yakın; ama Sayın Akşener az daha önde! İki partinin de baraj sorunu yok diyebilirim. HDP’nin kapanma davası “oylarda trajik artış” olarak yansımıyor. HDP ve İyi Parti’nin toplam oy oranı CHP’den düşük; CHP ve İyi Parti’nin toplam oy oranı Ak Parti’den düşük!

“AK PARTİ”

19 yıllık iktidarın ardından hâlâ 1’inci parti! 2023 seçimlerinden sonra TBMM’de en fazla sandalye sayısına sahip olmaya devam edecek. Şu anki oy oranının 2002 seçimlerindeki oyundan daha yüksek olduğunu söyleyebilirim. Vatandaşın alım gücü sıkıntılarına rağmen “Yaparsa Erdoğan yapar, başkası daha iyisini yapamaz” diyenler konsolide vaziyette! Bunun yanında “milli güvenlik” kaygısı “ekonomik” kaygısından önde olanların çoğunluğu “terörle mücadele” noktasında Ak Parti ve MHP’den başka adrese gitmiyor.

“2023/TBMM”

2023 seçimlerinde barajı aşıp TBMM’de grup kurabilecek partiler yine Ak Parti, MHP, CHP, İyi Parti, HDP olacak. Vekil sayıları değişebilir ama meclis tablosu “gruplar açısından” aynı kalacak! 1’inci parti Ak Parti, 2’nci parti CHP olarak devam edecek. Bugünden 2023 sonrasına baktığımızda TBMM’de hiçbir ittifak “anayasayı değiştirebilecek sandalye sayısına” sahip olamıyor. Yani ittifaklar toplamda “400 vekil” alamıyor. TBMM seçimleri parti genel başkanlarını “tartışmaya açacak” orantısal değişim göstermiyor. Esas tartışma Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaşanacak!

“ORTAK ADAY?”

CHP/İyi Parti’de “son/net karar” verilmedi. Tamamen belirsizlik, acayip bir “suskunluk” var. Sanki Cumhurbaşkanı adayı “bir yerlerden söylenecekmiş” gibi vakit geçiriyorlar. Başka anlam veremiyorum. İyi Parti, “CHP’li aday” istemiyor. Her parti kendi adayını da çıkarabilir. Denklem kargaşası hâkim! “Erdoğan gitsin” dışında ortak payda yok! “Güçlendirilmiş parlamenter sistem” ortak payda oluşturmak için üretilmiş “suni gündemden” ötesine geçemedi.

“CUMHURBAŞKANLIĞI”

İttifakların esas kuruluş sebebi TBMM değil; Cumhurbaşkanlığı seçimi!.. TBMM, irademizin tecessüs ettiği yer! Fakat ülkeyi TBMM değil; “Türkiye Cumhurbaşkanı” yönetiyor.

85 milyonluk Türkiye’de an itibariyle tek bir “Cumhurbaşkanı Adayı” var; Recep Tayyip Erdoğan! Millet İttifakı aday açıkladı mı? Kılıçdaroğlu; “Masa isterse olurum” dedi, ama sinyal bile veren olmadı. Vatandaş diyor ki; henüz “Cumhurbaşkanı Adayı” bile çıkarmakta anlaşamayanlar ileride “çeşit çeşit konularda” nasıl anlaşacak? “Kaos” çıkmaz mı? 

Takdir sizin!

SON SÖZ: Neye lâyıksanız öyle yönetilirsiniz! Milletimiz inşaallah en güzeline layık, vesselâm!...

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum