• Reklam
Reklam
Reklam
Hacı YAKIŞIKLI

Hacı YAKIŞIKLI

Misafir Kalem

1 Ekim'de TBMM'de neler olacak?

17 Ağustos 2021 - 18:57

Hacı Yakışıklı İletişim: [email protected]

Türkiye Büyük Millet Meclisi şayet olağanüstü bir durum olmazsa 1 Ekim 2021 Cuma günü yasama döneminin açılışını yapıp çalışmalarına başlayacak. Birileri her ne kadar “Meclis etkisizleştirildi” dese bile ülkedeki birçok tartışma TBMM etrafında dönüyor. Açılışa 45 gün var, yeni konular eklenebilir; ama şu anda ana konuları hatırlatalım:

1) SOSYAL MEDYA YALAN TERÖRÜ: Sosyal medya yasasının ikinci ayağına geçilecek. Daha önce çıkarılan yasa ile sosyal medya platformlarının ülkemizde temsilcilik bulundurması istenmişti. CHP, HDP, İyi Parti cenahı buna “Özgürlüklere darbe” denkleminde baksa da durum öyle değildi! Nihayetinde platformlar teker teker temsilci atadılar. 1 Ekim’de yapılacak yasa ise “yalan terörüne” karşı girişim olacak. Bu mevzu yeni dönemde çokça tartışılır. Yasa gerekli mi? Kesinlikle gerekli! Yalanı kim söylerse söylesin muhakkak yaptırımı olmalıdır.

2) DOKUNULMAZLIK FEZLEKELERİ: Milletvekillerinin dokunulmazlık fezlekeleri komisyonlarda hâlihazırda bulunuyor. Bu fezlekeler TBMM Genel Kurulu’na gelebilir. Tekrar hatırlatayım; dokunulmazlık kalksa bile milletvekilliği düşmüyor. Sadece yargılamanın önü açılıyor. Üstelik yargılama sonucu illa ceza alacaklar diye bir durum yok. Şahsi kanaatim; fezlekeler TBMM’nin yapısına ve 2023 seçimlerine doğrudan etki etmeyecek. 

3) HDP’NİN KAPATILMA DAVASI: Bu mevzu TBMM’yi doğrudan ilgilendirmiyor, çünkü HDP’yi kapatacak yahut kapatmayıp devam etsin diyecek kurum Anayasa Mahkemesi ve 15 üyesidir. TBMM parti kapatıp açmaz. Ancak kendi üyeleri yani milletvekilleriyle ilgili mevzularda karar verici olabilir. Kulislerde en çok konuşulan beklenti şu: “HDP kapanmasa bile devlet yardımı kesilir ve PKK’ya açık destek verenlere siyasi yasak getirilir.”

4) SINIR ÖTESİ HAREKÂTLAR: Türkiye’nin sınır ötesi harekâtları artık bir standart ve devlet politikası haline geldi. Bunun sebebi ise TBMM’nin kararıyla harekâta geçen TSK’nın üstün başarı elde etmesidir. Bu harekâtları özellikle HDP’li vekiller istemiyor. Türkiye acaba yepyeni sınır ötesi harekâtlara geçer mi? Şu anda böyle bir sinyal yok; Irak ve Suriye dışındaki yerlerde Mehmetçik’in direkt sahaya çıkması yerine TSK ve MİT koordinasyonunda ilgi ve etki alanlarında siyasi, askeri ve sosyolojik operasyonlar dönemi başladı. Yeni dönemde bence bu konuyu dünyanın yeni sahalarında konuşabiliriz.

5) YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI: 1 Ekim’le birlikte çalışmalar hızlanacaktır. Ancak yeni anayasada en net adımlar 2022’nin ilk çeyreğinde yapılacak. Bu hususta “referandum” bile yapılabilir. Çünkü anayasanın değişmesi için 600 vekilden 400’ünün oyu gerekiyor. (TBMM’de 17 kişinin milletvekilliği düştü, an itibariyle 583 vekil var) En iyi anayasayı yapsanız bile muhalefet buna oy vermeyeceğini deklare ediyor. Bu durumda anayasanın değişmesi için referanduma gitmek gerekir. Muhalefet bunun önünü kesmeye kalkarsa puan kaybeder ve bu riski alacaklarını sanmam.

6) ANKARA SÖZLEŞMESİ: Aile ile ilgili daha geniş kapsamlı yasaların bu dönemde çıkması muhtemel, çünkü İstanbul Sözleşmesi gibi sözde aileyi koruma kılıfı altında LGBT’ye alan açan bir kurgudan kurtulduk. Şimdi esas sözleşmeyi yapmak TBMM’nin yeni dönem gündemleri arasında olacak.

2023’TE AK PARTİ ZORLANIR MI?

2023’te hem Cumhurbaşkanlığı hem de TBMM milletvekilliği seçimleri olacak. Ancak TBMM’den ziyade herkesin gözü Külliye seçiminde!

Şayet Ak Parti’de yetki alanlar Genel Başkan Erdoğan’ın sözlerine kulak verirlerse 2023’ü yine Cumhur İttifakı kazanır. Ama Başkan Erdoğan’ın sözlerine rağmen aksi yönde hareket edenler olursa “bıçak sırtı” bir vaziyet olur.

Ak Parti’ye muhalefet zarar veremiyor, ancak partide yetki alanların zarar verme ihtimali olabilir.

“Bana ne davadan, ben işime bakarım, davayla öbürleri uğraşsın” diyenlerin yerine daha atak kişiler gelmezse parti zayıflamaya başlar. Mesela İstanbul’da Ak Parti İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe çok olumlu rüzgârlar estirdi. Bu tip dokunuşlar partide müspet havayı sürdürüyor.

Teşkilat toplantılarında; 50 asil, 50 yedek, toplamda 100 kişinin olduğu yönetim listeleri toplandığında şayet toplantıya 22 kişi geliyorsa “Diğer 78 kişi nerede?” diye araştırılmazsa rehavet kaçınılmaz olur.

Birileri milletin içinde son gaz Ak Parti’yi eleştirirken orada bulunan yönetim kurulu üyeleri sus pus oluyor, hiçbir cevap vermiyorsa yandı gülüm keten helva!

2023’TE CHP KAZANABİLİR Mİ?

 CHP’nin kazanabilmesinin tek yolu Ak Parti’nin ve MHP’nin hata yapması!

Kemal Kılıçdaroğlu yeni denklemler üretebilen bir lider değil! Bu güne kadar bir plan, proje, yenilik, atılım ortaya çıkaramadı! CHP içinde bile “beklenen değişimi” gerçekleştiremedi. Eğer siz PKK’ya destek veren HDP ile beraber hareket etmeyi ve adına da “gizli ittifak” demeyi bir proje olarak görüyorsanız bu projenin CHP Genel Merkezi’nde üretilmediğini söyleyebiliriz.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum