Feyza Yöndem

    Feyza Yöndem

    Konuk yazar

    SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI CİDDİ BİR HASTALIK!

    20 Eylül 2021 - 21:36

    Artık şu gerçeği itiraf etmemiz gerekiyor; sosyal medya bağımlılığı diye bir gerçek var ve hepimiz bu illete yakalandık. Akıllı telefonların yaygınlaşması ile birlikte artık hayatımızda sosyal medya vazgeçilmez hale geldi.

    Sosyal medya kavramıyla ilk tanıştığımızda sadece bir iletişim aracıyken şu anda kendimizi ifade edebilmemizin en etkili yolu haline geldi.

    Bunun yanı sıra popüler olma isteğimiz ile birlikte belki de hepimizin içinde var olan başkalarının hayatlarını takip etme isteğimizi de yönetir hale geldik.

    Diğer yandan başkaları tarafından takip edildiğini bilmek bizi bir tür tatmin eden durum haline geldi. Ve aşırı kullanılan internet ile birlikte sosyal medya artık bir bağımlılık haline geldi ve hayatımızda Sosyal Medya Bağımlılığı diye bir kavram ortaya çıktı.

    Sende sosyal medya bağımlısı mısın? Birçok kişi sosyal medya bağımlısı olduğunu kabul etmek istemiyor. Sanal dünyanın reel hayatımıza ne derece müdahale ettiğini göz önünde bulundurduğumuzda hepimizin kendimize artık bazı soruları sormamızın zamanının geldiğini düşünüyorum.

    Mesela bir arkadaşınızla güzel bir yemek yemeye gittiniz ve yaşadığınız anı bozup doğru açıyı ve doğru zamanı yakalayıp fotoğraf çekip paylaştınız. Bunu yaptığınızda sosyal medya bağımlısı olmazsınız fakat paylaşımdan sonra dakikada bir kim beğendi diye kontrol ediyorsanız bu da yetmezmiş gibi arkadaşınızla kimlerin görüp de beğenmediğini ya da ilk beğenenleri dakikalarca konuşuyorsanız kabul etmelisiniz ki siz de bir sosyal medya bağımlısı adayısınız.

    Her Geçen Gün Hayatımızı Değiştirmeye Devam Eden Sosyal Medya Bağımlılığı gelişen teknolojiyle birlikte bazı hobilerimizi alışkanlığa dönüştürüyor. En son ne zaman 24 saat boyunca internetsiz kaldığımı hatırlamıyorum ben.

    Peki ya siz hiçbir baskı altında kalmadan, hür iradenizle, 1 gün boyunca telefonunuzun mobil verisini kapatabilir misiniz? Eğer cevap ‘’hayır’’ ise siz de bu alışkanlığın ne kadar tehlikeli boyutlara vardığını ne derece sanal dünyanın esiri olduğunuzu farkındasınız demektir.

    Ülkemizde yapılan araştırmalar gösteriyor ki , Türkiye’de günlük olarak internette geçirilen ortalama süre 7 saatin üzerinde ve bu sürenin de büyük bir bölümünü aralıksız olarak sosyal medyada geçiriyor. Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya uygulamaları ,WhatsApp , messenger gibi mesajlaşma uygulamaları da en çok zaman geçirilen sitelerin başında yer alıyor.

    Sosyal medya bağımlısı olmak demek; herhangi bir iş yaparken, bu iş yerinizdeki profesyonel hayatınız da dahil, ya da arkadaşlarınızla sohbet ederken aklınızın sürekli sosyal medya hesabınızda olması durumu.

    Aslında gerçek hayattan kopup hayatınızı sosyal medyalardan aldığınız beğeni sayılarına göre devam ettirmek. Eğer bir sosyal medya bağımlısı olup olmadığınızı merak ediyorsanız ve bu konuda endişeleriniz varsa bunu öğrenmenin en kolay ve basit yolu yakın arkadaşlarınıza internet bağımlısı olup olmadığınızı sormanızdır.

    Onlara yönelttiğiniz bu sorudan sonra, yüzlerinde gördüğünüz ifadeler size cevabı verecektir. Sosyal medyanın insanlığa pek çok zararı vardır.

    Bunlardan biri de iletişimin yüz yüze yerine sanal yolla yapılmasına zemin hazırlaması ve sosyalleşmede zorlanan bir insanın bilgisayar başında daha rahat hissedip 2.kişilerle iletişim kurabilmesini sağlayarak kişinin daha da asosyal hale gelmesine neden olmaktadır.

    Ne yazık ki artık akraba ilişkileri,komşuluk ilişkileri, aşk sevgiye dair her şey sanal dünya üzerinden yürütüldüğü için duygularımızı yitirmemiz içten bile değil.

    Peki çözüm ne siz ce ? Telefonumuzdaki sosyal medya uygulamalarını silmek kurtuluşumuz olabilir. Bu yazıyı okuduktan sonra sevdiklerinizle paylaşın. Böylece az da olsa farkındalık yaratıp ,birbirimize faydamız dokunabilir.

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum