• Reklam
Reklam
Reklam
Feyza Yöndem

Feyza Yöndem

Konuk yazar

GÜZELİ ARA AMA KUSUR ARAMA!

03 Kasım 2021 - 22:23

Geçici öfkelerimizle kalıcı aptallıklar yaparız. İsmini de kusura bakma, koyarız. Kusur aramayı, kulp takmayı, çekiştirmeyi, birinin arkasından laf söylemeyi biliriz, dedikodu yapmada, suizanda bulunmada kimse elimize su dökemez.

İyiyi, güzeli arayana manalı bakar, doğruyu arayana, alemin doğrusu sen misin demeye bayılırız.

Yalancıya, küfür baza, laf taşıyana, yağcılık ve yalakalık yapana, kraldan çok kralcı olana, insanlara tepeden bakanlara, edepsizlik yapanlara aramız açılmasın diye sessiz kalırız.

İyi insan olmanın gereklerini unutuveririz. Kendi kusurlarımızı görmezden gelip sürekli başkalarında kusur arayarak kendimizden uzaklaştırdığımızı ve yalnız kaldığımızı çok sonra fark ederiz.

Hiç bir insan kusursuz olamayacağına göre her zaman iyilik peşinde koşmalı, İyiliğin yayılması için çalışmalı insanlığa örnek olmalıyız.

Doğrunun peşinden giderek insanların iyiliğe ve adalete olan ihtiyacını da karşılamalıyız. Eğer birilerinin hakkımızda konuşmasından rahatsız oluyorsak, biz de başkaları hakkında ileri geri konuşmamalı, insafsızca yermemeliyiz.

Aksi halde; “İstediğini söyleyenin istemediğini işiteceğini.” aklımızdan çıkarmamalıyız. Bir arkadaşımızın bize göre yanlış olduğunu düşündüğümüz davranışından dolayı, onun güzel yönlerini görmeyip, iyiliklerini hiçe saymak, eleştirmek ne insafa ne vicdana sığar ne de Kur’an ve sünnetin ölçülerine uyar.

Keşke birilerini insafsızca eleştirmeden, yargısız infaz yapmadan önce kendi zihin aynamızın tozunu silebilsek. Kusur bulmak istersek, buluruz.

İnsan ne görmek istiyorsa onu görür baktığında. İnsan her şeyi kendi yaratır zihninde. Eğer hata arıyorsanız, hata, kötülük arıyorsanız kötülük bulursunuz. Dert edecek bir şeyler arıyorsanız onu da bulursunuz.

Bir insanın içindeki iyiliği görmek ise güzel ahlak gerektirir. Hayatımız, trafikteki arabalar gibidir. Herkes haklı, herkes iyi, herkes mükemmel şoför, herkes kuralları çok iyi biliyor ama nedense, arka arkaya kazalar oluyor hep. Herkes kornaya basıyor.

Herkes, birbirine el kol hareketi yapıyor. Herkes konuşuyor ama kimse kimseyi duymuyor. Hatalarını yüzlerine vurmadığımız için kendini kusursuz sanan insanlar var etrafımızda.

vet mutsuzluklarını başkalarına yaymak isteyen ve mutlu insanları çekemeyenler var. Selamınızı almayan, selam vermeyen nemrut komşunuz, acımasız patronunuz, çıkarcı iş arkadaşlarınız, kazıkçı bakkalınız, kıskanç arkadaşlarınız, duygusuz sevgiliniz. Belki bu insanların içinde güzellikler bulmak gerçekten zor.

Ama bize düşen görev bu insanların dışarı saçtığı negatifliğe odaklanmak yerine içlerinde gizli kalmış iyiliği görmek, bulmak ve ortaya çıkarmak olmalı. İyi insanlar kusur aramazlar, kusur görmezler, kusura bakmazlar. Aksine iyi insanlar kusuru gizler, örter, gün yüzüne çıkmasına engel olurlar.

İşte kötü günlerimizde teselli ve şefkatine sığındığımız, mutluluklarımızı paylaştığımız o iyi insanlar bizim gerçek dostlarımızdır.

Gönlümüzde ve düşüncelerimizde büyük bir yer kaplayan dostlarımız, daima bizim iyiliğimizi ister.

Başarılarımızı alkışlar, hatalarımızı onarır, kusurlarımızı gidermeye çalışırlar. İyi niyeti, sevgiyi ve inancı hissetmek bizi güçlü kılar. Temenni edelim ki, böyle dostlarımız eksik olmasın:"

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum