• Reklam
Reklam
Reklam
Dilara TANIRLI

Dilara TANIRLI

Hukukçu gözüyle

İNTERNET ALIŞVERİŞLERİNDE İADE VE DEĞİŞİM HAKKI

08 Şubat 2022 - 10:04 - Güncelleme: 08 Şubat 2022 - 10:24




İnternet alışverişlerinde iade ve değişim hakkı son dönemlerde artan internet alışverişi sebebiyle büyük problemlere yol açmaktadır.

Özellikle mağazalar tarafından belirtilen iade yoktur gibi koşullar tüketicilerde soru işaretlerine yol açmaktadır.

Yürürlükteki 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun bu gibi sorunların önüne geçme amacıyla tüketici lehine birtakım kurallar getirmiştir.

Bunlardan en önemlisi 4077 sayılı Tüketicinin Korunması hakkındaki Kanun ve Mesafeli Sözleşmelere Dair Yönetmelik gereğince, alıcıların teslimat tarihinde itibaren 14 gün içinde cayma haklarını kullanarak, sebep göstermeden ve kargo ücreti ödemeden  ürünleri iade etme haklarının olmasıdır.

Bahsi geçen yönetmeliğin uygulanmaması gibi bir ihtimal yoktur, firmalar tarafından tüketici lehine olarak iade süresi uzatılabilir ancak kısaltılamaz.

Yine aynı şekilde satıcı firmalar kendi iç kuralları gereği iade yoktur değişim için 7 gün süre vardır gibi tüketici aleyhine hükümler koyarak tüketiciyi mağdur edemezler.

Uygulamada cayma hakkı olarak da adlandırılan iade hakkının kullanılabilmesi için satıcıya bu hususun mail, telefon, faks gibi araçlarla bildirilmesi gerekmektedir.

Satıcı, iade talebini aldıktan sonra 10 (on) gün içerisinde ürünün bedelini ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi tüketiciye hiçbir masraf yüklemeksizin iade ederek yirmi gün içerisinde de malı geri almakla yükümlüdür. İstisnai olarak bazı ürünlerde niteliği gereği kanunen değişim ve iade mümkün değildir.

Değişimi ve iadesi mümkün olmayan ürünler; kişiye özel üretilen ürünler (ayıplı olması hariç), bozulma ihtimali olan ve son kullanma tarihi yakın ürünler, altın külçe ziynet gibi fiyatı borsa ile ya da diğer piyasalarda belirlenmiş ürünler,basılı ürünler(kitap, dergi), alıcı tarafından açılmış ses görüntü kayıtları, ve niteliği gereği iadeye elverişli olmayan iç çamaşırı mayo gibi (denenmediği sürece iade edilebilir) ürünler olarak sayılabilir.

Sayılan ürün grupları haricinde satıcının ürünü iade alma yükümlülüğü vardır. Tüketici satın aldığı ürünü iade etmek için herhangi bir sebep öne sürmek zorunda olmadığı gibi kargo ücreti dahi ödemeden ürünü iade etme imkanı vardır.

Bu sebeple online alışverişlerde satıcı tarafından konulan iade ve değişim yoktur gibi kayıtların hukuken geçerliliğinin olmadığının bilinmesi önemlidir.

Yine bu anlamda ürünün ambalajının açılmış olması, istisnai ürünler hariç ürünün denenmiş olması iade hakkının kullanılmasına engel olmaz.

Görüldüğü üzere online alışverişlerde iade ve değişim hakkı bilinenin aksine bir nedene bağlı olmayan kanuni bir haktır ve mağazaların(internet siteleri, online butikler vb) bu hususta tüketici aleyhine işlem tesis etmesi mümkün değildir. Genel kaideler böyle olmakla birlikte yaşanılan sıkıntılarda bir avukata başvurularak hukuki destek alınması tüketicilerin faydasına olacaktır.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum