Betül MERT

    Betül MERT

    Sosyolog Gözüyle

    DUYGULAR MI? MANTIK MI!

    11 Haziran 2021 - 14:38

    Hiç duygularınızla mantığınızın arasında kaldığınız oldu mu? 

    İnsanı robottan ayıran en önemli özelliği duygularıdır. Duygu olmadan mantık, mantık olmadan duygunun bir önemi yoktur.

    Peki mantık olmadan duygu iyi midir? 

    Çoğu zaman duygularımız bizi korkutur. Duygularımızın sesini dinlersek canımızın yanacağından korkar ve güçsüz olacağımızı düşünürüz.

    Tamamen kontrolü kaybedebileceğimizi ve yaprak misali oradan oraya savrulacağımızı düşünürüz. Bunun gibi birçok şey yüzünden duygularımızı hep tehdit olarak algılar ve onları bastırmamız gerektiğini düşünürüz.

    Oysaki hayat duygular üzerine yaşanır. Önemli olan ise duygularımızı dengede tutup kontrol edebilmektir.

    Duygularımız yüzünden canımız acısa bile bunun bize bir tecrübe olduğunu unutmamalıyız.

    Duygu ve vicdanımızı bir kenara bırakmadan mantıklı yaşamayı öğrenmeliyiz. İlk bakışta mantık her şeyi çözer gibi görünse de sonradan bazı durumlarda çok da iyi sonuçlar vermediğini gördüğümüz olmuştur.

    Asıl sorunun iç seslerimizi susturmaya çalıştığımızda mantığımız bunu uygun bulmasa da kalbinize söz geçiremediğiniz o anlarda duygular kendiliğinden devreye girer mantığınızın onaylamadığı seçimler yapar ve siz onu mantığınızla engellemeye çalışırken iç sesiniz daha yüksek konuşmaya başlar. Özellikle de konu duygusal ilişkiler olunca mantığımız burada devreden çıkar.

    Bazı insanlar çok mantıklı olmakla övünürler.

    Duygularına yenilmediklerini söylerler. Oysaki her insanın hayata bakışı,tecrübesi ,düşünceleri farklıdır. Bu yüzden ‘’Mantık mı? Duygu mu?’’ sorusuna her insan farklı cevap verebilir.

    İkisini dengede tutup objektif şekilde olaylara bakabilirsek yaşadığımız hayat çok daha yaşanabilir olur. Hayat bir döngüden ibarettir.

    Sonu belli olan bu döngüden mutlu ayrılmanın tek yolu, hem mantığımızı hem de duygularımızı ihmal etmemektir. Duygularıyla yasayan insanlara biraz mantık, mantığıyla yasayan insanlara biraz duygu katarsak bu iş huzur içinde çözülür.

    SEVGİYLE KALIN

    Betül MERT

    SOSYOLOG/AİLE DANIŞMANI

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum