Betül MERT

    Betül MERT

    Sosyolog Gözüyle

    AŞK MI ? SEVGİ Mİ ?

    30 Mayıs 2021 - 16:41

    Hayatınızda kaç kere aşık oldunuz ? Sürekli aşık olanlardan mısınız? Yoksa hayatında hiç aşık olmayanlardan mısınız? Birde bitmeyen sevgi mi aşk mı tartışması var tabiki…

    Gerçek aşk romantik duyguların ön plana çıktığı, ergenlikle birlikte başlar. Aşkın yaşı yoktur. Bir insan seksen yaşına dahi gelse iyi bir âşık olabilir. Çocukluk anılarımızda kalbimizi hızlandırana da aşk demişizdir. Gözümüzü kör, kulağımızı sağır eder aşk …

    Yüzyıllardır şiirlerde, oyunlarda, şarkılarda, filmlerde kendine yer bulmuştur . Peki nedir aşk ve sevgi ? Sevgi ile aşk arasındaki farklılıklar nelerdir?

    AŞK ,  nefsanî olan duygusallıktan ziyade, kalbî olan aşırı sevginin adıdır. Bu nedenle aşık olmak insanın elinde olan bir şey değildir.

    AŞK, GEÇİCİDİR.

    Yapılan araştırmalarda en uzun aşkın ortalama süresi 24 aydır. Araştırmalar sayesinde aşkın ömrünün sadece biyolojik sebeplere bağlanamayacağı sonucuna varabiliriz.

    Aşığın psikolojik yapısı, sosyo-kültürel faktörler de aşkın süresini belirleyen diğer faktörlerdir.

    Aşık olan kişi ,aşık olunan kişiyi kaybetme korkusu yaşar. Kıskançtır,  kuşkucudur, aşırı sahiplenicidir.

    Aslında aşk ,sevginin tutkulu ve derin halidir. Aşık olan kişide öncelik duygudur ve akıl ikinci plana düşmüştür. Aşk, insanı bedeninden sarsacak kadar şiddetli bir duygu ama ömrü çok azdır.

    SEVGİ, güvenli bir limandır.

    Bir insanı  sevmeye başladığımızda onun dünyasında bir yolculuğa çıkmış oluyoruz. Sevmek için tanımak gerekirken, aşık olmak için tanımamız gerekmez.

    Aşk anlık gelişen duygudur. Sevgi ise sonsuzdur. Partnerlerin birbirine karşı saygısı ve bağlılığı devam ettiği sürece sevgi varlığını devam ettirir. Sevginin içinde empati ve hoşgörü vardır. Seven sevdiği için fedakarlıkta bulunur, bencilce arzularından uzak durur.

    Yapılan araştırmalara göre beynin sevgiyle ilgili bölümü, çocukluğun ilk dört yılında gelişiyor. Bu sebeple anne çocuk arasındaki ilk dört senelik ilişki son derece önemlidir.

    Çocuğun bir dokunuş ya da bakışla bile olsa sevildiğini hissetmesi, gelecekteki hayatı için çok önemlidir.

    Kadının fıtratı gereği sevgi ihtiyacı erkeğe nazaran birkaç misli daha fazladır. Kadınlar duyarak , erkekler görerek sever. Partnerler arasında en büyük sorun  tam da burada ortaya çıkıyor.  Erkek ‘Zaten seni seviyorum

    Bunu süslü laflarla söylemeye ne gerek var?’ diye düşünürken, kadının bunu duymaya ihtiyacının olduğunu fark etmez.

    Erkekler kadınlara göre  duygusal bakımdan sağır ve kör diyebiliriz. Yapılması gereken ise gönül işlerinde erkeklerin göz ve kulaklarını eğitmek gerekiyor.

    Sevginin herkesçe farklılaşan bir ifade biçimi vardır. Bir insana aşkımızı anlatmak için ona şiirler yazmamız, herkesin içerisinde ‘seni seviyorum’ dememiz gerekmez. Sıcak bir tebessüm, birkaç güzel söz onlarca kelimenin anlatamadığını anlatır.

    Aşkın üç ayağı vardır. Bunlar dış görünüş, ruhî olgunluk ve cinselliktir.

    Fakat bu üç unsurdan hiçbirisi tek başına aşk için yeterli değil. Üç ayakta tam olunca birbirini tamamlar. Kadın erkek ilişkisinde dış görünüşün önemi % 20 oranındadır. Geri kalanı iç güzellikle alâkalıdır. Dikkat çekici bir fizikî güzellik, aşk için yeterli değildir. Önemli olan içteki güzelliğin dışa yansımasıdır.

    Bir ilişkiyi aşk başlatır ama tek başına devam ettiremez. Halbuki sevgi bambaşka…
    Hz. Şems'e aşık olmakla sevmek arasındaki farkı sormuşlar? Cevaplamış:

    "Senin baktığına herkes bakar; ama senin onda görebildiğini herkes göremez. Herkes aşık olabilir; ama hiç kimse senin gibi sevemez. Tek fark sensin. "Seni özel kılan; sevdiğin değil, sevgin."

    Aşık olmak  günah değildir. Bir hadiste, bir kadına aşık olup onu gizleyen ve kimseye söylemeden ölen birinin şehit olacağı ifade edilir. [(bk. Kenzu’lummal, h. No: 7000; hadis hakkında geniş bilgi almak için bk. Aclunî, 2/263). Sahavî, hadisin sahih olduğuna işaret etmiştir(bk. el-Makasıdu’l-hasene, 1(220)].

    Aşk, anlamı kişiden kişiye değişen zamanla biten bir duygu olduğu gibi köklerini salmak için zamana da ihtiyaç duyabilir. Zamanla partnerinizi tanımaya başladıkça ,zayıf ve güçlü yanlarını öğrendikçe aşık bile olabilirsiniz.

    Aşk, karışık bir kavram. Birine gerçekten aşık olduğunuzda bunu kesinlikle anlayacaksınız.”

    Saygı ve Hürmetlerimle, 

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum