Betül MERT

    Betül MERT

    Sosyolog Gözüyle

    AİLEDE SEVGİ SAYGI ÇOK ÖNEMLİ!

    27 Haziran 2021 - 13:31

    SEVGİ: İnsanları birbirine yaklaştıran ve içsel olarak bağlayan doğal bir ruhsal eğilim, kısaca bir duygudur.Güven, dostluk, bağlanma, sempati, şefkat gibi duygu ve eğilimlerin temelinde de sevginin büyük katkısı vardır. Sevgi bir şeyden zevk almayı, hoşnut ve memnun olmayı ve onu güzel görmeyi sağlar. 

    SAYGI: Bir kimsenin düşünce, söz ve davranışlarına, toplum içindeki itibarına ve inanılırlığına karşı duyulan olumlu bir his tir. Duygudur. Saygı bir kültürdür ve iki insan arasındaki “empati “yi işaret ettiği gibi bir aile içi yaşamını bir toplum yaşamını ve bir milletin yaşamını da çok önemli ölçülerde belirler. 

    SEVGİ VE SAYGININ TEMELİ HOŞGÖRÜYE DAYANMAKTADIR.

    Sevgi, canlı-cansız tüm varlığı kapsar. Benlik sevgisi, anne-baba sevgisi, eş sevgisi, çocuk sevgisi, arkadaş sevgisi, vatan sevgisi, tabiat sevgisi, Allah sevgisi, bunların başında gelir.

    Sevgide iki bireyi birbirine yaklaştırma ve bütünleştirme gücü vardır. 

    Sevgi ilgiyi, ilgi de iyilik etmeyi gerektirir. 

    Sevgi, kişiyi ayrılık ve yalnızlık duygusundan kurtarır. 

    İnsanlar arasında barış, uzlaşma, hoşgörü, yardımseverlik, fedakârlık gibi olumlu değer ve davranışların gelişmesine kaynak oluşturur.

    Saygı duymadığımız insanı sevemeyiz. Sevmediğimiz insana da Saygı duyamayız. Her iki kavram bir biriyle iç içedir.

    Her ne kadar saygı zaman zaman kibarlık veya görgü ile eş anlamlı kullanılsa da, bunlar birer davranışken saygı bir tutumdur.

    Saygı sonra dan ailede öğrenilir. Sevgi ise insanın fıtratında zaten vardır.

    Davranışlarda görülen kültürler arası farklılıklar ve aynı davranışın farklı kültürlerde farklı anlamlar taşıması saygısızlık kastı olmasa da saygısız olarak tanımlanabilirler. İnsan önce kendine saygı duymalıdır.Kendine saygı duymayan bir insanın bir başkasına saygı duyması mümkün değildir.

    Aile içi iletişim, sevgi ve saygı üzerine kurulmalıdır. Seven sevdiğiyle ilgilenir, saygılıdır, sorumluluk duyar, en önemlisi onu tanır.

    Aç insan ne yapar? Karnını doyuracak bir şeyler arar. Yiyecek fizyolojik ihtiyaçlardan olduğu gibi sevgi de psikolojik ihtiyaçlardandır ve aile içinde sevgi açlığı çeken kişiler de (çocuk-ergen-yetişkin) bu açlığını başka yerlerde doyurmak için bilinçdışı davranışlarda bulunacaklardır.

    Aile bireyleri birbirlerinin sevgi deposunu doldurmada, tüm diğer kişilerden daha etken olduklarını fark etmelidir. Ailede dolmayan sevgi deposu dikkat edin başka yerde doldurulma ihtiyacı hisseder. ÇÜNKİ; insan sevgiye muhtaç bir varlıktır.

     Ailenin sağlıklı şekilde devam etmesi, eşler arasındaki sevgi bağının güçlenmesine, gelişmesine bağlıdır.

    Çocuklarımıza, eşimize yeterince zaman ayırıyor muyuz? 

    Onların hallerine vakıf mıyız? 

    Dertlerinin, sıkıntılarının farkında mıyız?

    Günlük yaşantılarını paylaşıyor muyuz?

    Arkadaşlarını tanıyor muyuz? 

    Müzik zevkinden haberdar mıyız?

    Hangi çorbadan nefret ettiğini biliyor muyuz?

    Sevgi emek ister. Ailedeki her birey bu sorumluluğu almalıdır. Evlat isek anne babamızla neler paylaştığımıza bakalım ve daha iyi neler yapabileceğimize. Anne isek, çocuklarımızla eşimizle olan iletişimimize. 

    AİLEDE SAYGI VE SEVGİ’ NİN VARLIĞI KİŞİNİN KENDİNE DEĞER VERİLDİĞİNİ,ÖNEMSENDİĞİNİ HİSETTİRİR.

    Öncelikle Ailede ne ekersek onu biçeriz unutmayalım

    SAYGI nın olmadığı yerde hakaret, öfke, şiddet vardır. Küçüklere saygı gösterirsek onlarda büyüklerine saygılı olmayı öğrenecek tir. Çocuklar modelleyerek öğrenen varlıklardır.

    SEVGİ nin olmadığı yerde nefret vardır. Nefretin karşılığı karşılık bulamamış sevgidir.

    Aklıma şu hadis geldi ;

    “Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir. ”

    Hadis-i şerif, küçüğe sevgi, büyüğe saygı göstermenin, Müslümanların temel ahlâkî vasfı olduğunu öğretmemiz gerektiğini ortaya koymaktadır.

    Ancak konumuzla doğrudan alâkalı olması bakımından saygı ve hürmet denilince, öncelikle küçüğün büyüğe karşı davranışı akla gelmektedir.

    SEVGİ VE SAYGININ YOKSUNLUĞU HOŞGÖRÜSÜZLÜĞÜ ORTAYA ÇIKARIYOR. YANİ;HOŞGÖRÜ YOKSA BOŞ GÖRÜ VARDIR.

    ‘’Seni Seviyorum” demek Aile İlişkilerin Temelidir.

    Herkesin sevgi anlayışı, sevgi ifadesi farklı dır. Ailemizdeki bireylerin sevgi dilini öğrendiğimizde aramızdaki bağ daha kuvvetlenir.

    Kadınların hava su kadar ihtiyacı olan manevi besini Sevgidir. Kadın sevilme arzusu ile doğar. Minicik kız bebekler, anne babanın yüzüne bakarlar, sevilmek için türlü şirinlikler yaparlar. Kadınların bu sevilme arzu, yaşı kaç olursa olsun hiç bitmez.

    Bu yüzden de bir erkeğin en çok dikkat etmesi gereken konu, karısını sevdiğini söylemesi ve sevgisini göstermesidir. Erkeğin günde üç öğün “seni seviyorum” demesine gerek yok tabii. Bir şey çok söylendikçe anlamını kaybeder. Ama arada bir söylemesi ve davranışlarıyla belli etmesi kadını mutlu eder. Bir erkeği ne kadar severseniz sevin ona saygısızlık ediyorsanız sevginize inanmayacaktır.  Saygısızlığın da çeşitleri var. 

    Aile bağlarının zayıflamasının bir nedeni de budur. Bazen, yapıcı eleştiriler yapmak bizim için zor olur. Sadece yetişkinlerle değil, aynı zamanda çocuklar için de, yaptığımız tek şey sadece yaptıkları yanlışları  göstermek oluyor.

    Sorun şu ki, başkalarının  kendilerine duyduğu saygıda, özellikle de çocuklar bazında, büyük sorunlara yol açabiliyor. 

    Bu nedenle, aile bireylerinin sevdiğimiz yanlarını ifade etmek için iletişim kanallarını olabildiğince açık tutmak önemlidir. Bizim ve ailemiz için ne kadar önem arz ettiklerini söylemek, onları sevgiyle dolduracak ve kendilerine duydukları saygıyı artıracaktır.

    İnsanlar arasındaki ilişkilerin temel kuralı sevgi ve saygıdır. 

    Her insan çevresinden bu olumlu duygular ile beslenmek ister. 

    Çünkü insan ruhu sevgi ile beslenir. Saygı görmesi ise onun kendine güvenini artırarak, değerli olduğunu hissettirir ve motivasyon verir. 

    Saygısız sevgi işe yaramaz, sevgisiz saygı da eksikliktir ve kişiler arası ideal ilişkiye engeldir. 

    Sevgi ve saygının bir arada bulunduğu ailelerde toplumlar uzun ömürlüdür, hiçbir güç onları yıkamaz. 

    Anne baba ve çocukların bir arada olduğu; saygı ve sevginin, paylaşımın yaşandığı bir düzende mutluluğu yakalayabilirsiniz.

    5’’ S’’ KURALI MUTLAKA OLMALI

    SEVGİ

    SAYGI

    SORUMLULUK

    SADAKAT

    SABIR

    Öncelikle eşler arasında sevgiyi geliştirmek İçin;

    1-Birlikte geçirebileceğiniz zamanları kaliteli geçirmeye gayret edin.

    2-İletişim kurma stilinize dikkat edin. Olumlu ve yüreklendirici bir stil geliştirin.

    3-Kadın ve erkek her şeyden önce yapısal olarak farklıdır. Farklı ailelerden geldiniz, farklı şekillerde yetiştirildiniz, farklı deneyimler yaşadınız… Farklılıklara saygılı olun.

    4-Sevginize yatırım yapın, onu besleyin, büyütün. Eşinizle sadece toplum içinde değil her daim ilgili olun.

    5-Güler yüzlü olun. Gülümsemeyi alışkanlık haline getirin.

    6-Maddi konularda birbirinize destek olun. Bireysel sorumluluklarınızı alın.

    7-Ev içi ve dışı sorumlulukları paylaşın.

    8-İnternet, T.V. , Bilgisayar oyunları, Sanal Sohbetler… yerine eşinizle paylaşımlarınızı artırın.

    9-Birbirinizin ilgi alanlarına ilgili olun. Sık sık teşekkür edin.

    Bir kişi susadığı zaman, ona sunulan su değerlidir. Çocuğunuz ve eşiniz istediği zaman verdiğiniz sevgi değerlidir. Zamanınız ne kadar az, işiniz ne derece önemli olursa olsun, çocuk ve eş sevgi istediğinde ona yaklaşılmalı ve sevgi gösterilmelidir.

    SEVGİYLE KALIN

    Betül MERT /SOSYOLOG AİLE DANIŞMANI

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum