UYUZ CAN SIKMAYA DEVAM EDİYOR

    Türkiye’de son yıllarda artan uyuz vakaları halkı tedirgin ederken, uzmanlar aile içi bulaşa dikkat çekti. Dermatoloji Uzmanı Dr. Süleyman GÜCMEL ve eczacılar hastalığı ve süreci anlattı.

    UYUZ CAN SIKMAYA DEVAM EDİYOR
    07 Temmuz 2022 - 00:41 - Güncelleme: 07 Temmuz 2022 - 00:44
    Son yıllarda bulaş hızı artan ve hastalığı kapan kişilerin hayatlarını kâbus gibi saran uyuz hastalığı herkesi korkuttu. Uzmanlar toplu alanlarda insanların daha çok dikkat etmesi gerektiğini dile getirdi. Eczacılar ise stokta bulunan kremlerde azalma görüldüğünü söyledi. 

    “BİRİ TEDAVİ OLSA BİLE DİĞERLERİNDE TEKRAR BAŞLIYOR”

    Dermatoloji Uzmanı Dr. Süleyman GÜCMEL: “Uyuz hastalığına gözle görülemeyen, milimetrenin yaklaşık üçte biri büyüklüğündeki ‘sarcoptes scabiei’ adlı akar türü bir parazit yol açıyor. Üst deri tabakasının altına yerleşen bu parazit, kendine tünel açarak cilt içinde ilerliyor ve keratinle besleniyor. Bu nedenle de kaşıntı ve döküntüye neden oluyor. Ama parazitte bir değişiklik olmuyor. O nedenle bir dirençten de bahsedemeyiz.” dedi. 

    Uyuz hastalığına yol açan parazitlerin özellikle kapalı alan ve aynı evde yaşayan insanlar arasında daha hızlı yayıldığını söyleyen Dr. GÜCMEL: “İnsanlar hastalık hakkında çok fazla bilgi sahibi olmadıkları için tedbirlere uymuyor. Bu hastalığın hızlı yayılmasına neden olduğu gibi aynı alanda yaşayan insanlar arasında döngüye girip hastalığın sona ermesine engel oluyor.” dedi.

    Tedaviyi tam uygulamadıkları için hastalığın ev içerisinde bitmediğini, sürekli olarak devam ettiğini söyleyen Dr. GÜCMEL: “Hastalığın tam olarak iyileşmemesi hastaların tedaviyi gerektiği gibi uygulamaması veya evdeki diğer kişilerin kaşıntı olmadığı için tedavi almamasından kaynaklanıyor. Ev içerisinde bir kişi tedavi olsa bile diğerlerinde tekrar başlıyor.” ifadelerini kullandı.

    “HASTALARDAKİ ARTIŞA BAĞLI OLARAK İLAÇLARA ULAŞMAKTA SIKINTI YAŞADIK”

    Hastalığın birden artmasından dolayı ilaç firmalarının hazırlıksız yakalandığını dile getiren Eczacı Serhat ALMEN şunları söyledi: “Hastalardaki artışa bağlı olarak ilaçlara ulaşmakta sıkıntı yaşadık. İlgili firmalarla yaptığımız görüşmelerde de aslında planlanan sayıda ilaç verildiğini ama bu artışların öngörülememesinden dolayı sıkıntılar yaşandığı bildirildi. Çok hızlı bir şekilde bu eksikliğin giderilmesini umut ediyoruz.”

    Eczacı Meryem KANTERCİ ise kendilerine gelen reçete taleplerinin arttığına dikkat çekti ve “Son iki yıl içinde bayağı bir yaygınlaştı bu hastalık. Günde birkaç kişi sorarken 6-7 kişi sormaya başladı bu ilaçları. İstanbul genelinde 2 bin 500, 3 bin tane eczane var ama bize gelen çoğu hasta ilacı başka yerlerde bulamadıklarını dile getiriyor. Biz de son bir aydır ilaçların temininde zorlanıyoruz. Dönemsel olduğunu düşünüyoruz. Umut ediyoruz ki en kısa sürede çözülür.” diye konuştu.

    Haber-Fotoğraf: Serdar İvdil / AYAKLIGASTE.COM



     

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum