• Reklam

Toplu iğne boyutundaki kaçakları algılayabilenSmartBall teknolojisi

Su ve atık su borularındaki çok küçük kaçak vegaz ceplerinin tespiti, son derece hassas ve akustik sensöre sahip SmartBall teknolojisiile mümkün

Toplu iğne boyutundaki kaçakları algılayabilenSmartBall teknolojisi
10 Mayıs 2023 - 11:02
Su ile ilgili en zorlu sorunlara karşı yenilikçi çözümlergeliştiren küresel su teknolojisi şirketi Xylem, su ve atık su borularındakiçok küçük kaçakların ve gaz ceplerinin tespitini yapabilen, son derece hassasve akustik sensöre sahip SmartBall teknolojisi ile su ve kanalizasyonborularındaki arızaların yol açabileceği ağır hasarların önüne geçiyor. 2005yılından bugüne, tüm dünyada su ve kanalizasyon kuruluşlarının SmartBall teknolojisinegüven duyduğunu, 13.450 km boru hattının kontrolünü sağladıklarını ve 3.800'denfazla kaçağı tespit ettiklerini ifade eden Xylem Ürün Müdürü Ian Rodgers, buteknolojinin toplu iğne boyutundaki delikleri dahi tespit edebildiğinin altınıçizdi.


Suve kanalizasyon borularındaki arızaların yol açabileceği ağır hasarların önünegeçebilmenin önemi sektör tarafından oldukça iyi biliniyor. Bir sorunu felaketedönüşmeden önce tespit edebilen bir su kaçak tespit sisteminin kurulması iseson derece kritik bir konu olarak öne çıkıyor. Su kaçağı tespit sistemleri, enküçük kaçakları bile öğrenmenizi sağlayarak hızlı aksiyon alabilmenize olanaktanıyor. Tam da bu noktada su ve kanalizasyon borularındaki kaçakları tespitetmek amacıyla, dünyanın temiz su ihtiyacını sağlamada yaratıcı çözümler üretenlider bir küresel su teknolojisi şirketi olan Xylemtarafındangeliştirilmiş bir sistem olan SmartBall teknolojisi öne çıkıyor. SmartBall, kaçaktespiti yapılacak boruya yerleştirilen ve su akışıyla birlikte hareket eden topbiçimindeki bir cihazdan oluşuyor. 2005 yılından bugüne, tüm dünyada su vekanalizasyon kuruluşlarının SmartBall teknolojisine güven duyduğunu, 13.450 kmboru hattının kontrolünü sağladıklarını ve 3.800'den fazla kaçağı tespitettiklerini ifade eden Xylem Ürün Müdürü IanRodgers, bu deneyimin, kaliteli proje yönetimi veprofesyonel bir kontrol sürecinin bir teminatı olduğunun altını çizerken,teknolojiyle ilgili önemli bilgiler verdi.


Sıkışmış gazın sesini algılayabiliyor

SmartBallteknolojisinin toplu iğne boyutundaki delikleri dahi tespit edilebilen sonderece hassas, akustik bir sensöre sahip olduğunun altını çizen Ian Rodgers; “Sensör, boru hattı akışını olumsuz etkileyerekatık su terfi hatlarındaki boru cidarlarının bozulmasına yol açabileceksıkışmış gazın sesini algılayabiliyor. Xylem tarafından geliştirilmiş birteknoloji olan SmartBall, kaçak ve gaz ceplerinin tespitinde ve boruşebekelerinin haritalanmasında kullanılan, serbest yüzen bir kontrol cihazıolarak öne çıkıyor. Cihaz, sekiz inç veya üzeri basınçlı su ve atık su boruhatlarında çalışabiliyor. Bu teknoloji, kaçak ve gaz ceplerini tespit edebilenson derece hassas akustik bir sensöre sahip. Basınçlı su ve atık su boruhatlarını sistemin çalışmasını engellemeden inceleyebiliyor. Tek bir uygulamadauzun mesafelerde kontrol gücüne sahip SmartBall teknolojisi, tüm kontrol süreciboyunca aktif takip yapıyor. Mevcut özellikler ve hidrantlarla çalışan boruhatlarına da uygulanması oldukça kolay. Boru dirsekleri ve dikey kısımlarındangeçebiliyor ve düşük akış koşullarında da rahatlıkla çalışıyor. Haritalamasayesinde de yeraltı boru hatlarındaki konumu ve diğer kritik varlıklarla uyumluluklarınıteyit ediyor.” dedi.


Boru hatlarındaki su kaçağı sebebiyle yaşanan maddi kayıplara son

SmartBallteknolojisinin proaktif bir boru şebekesi yönetim programının katma değerli birbileşeni olduğunu ifade eden Ian Rodgers;“Cihaz boru şebekesi sahiplerine, gömülü varlıklarının durumu ve konumunu dahaiyi anlama imkânı sağlıyor. SmartBall, az çabayla kaçak ve gaz cepleri hakkındason derece güvenilir veriler sunabiliyor. Teknoloji, su kaçağı sebebiyle maddikayıpların azaltılmasına ve sorunların daha büyük felaketlere dönüşmedençözülebilmesine olanak tanıyor. Bu veri odaklı yaklaşım, kritik altyapılarınömrünü uzatırken operasyonlara duyulan güveni artırıyor ve sermaye giderleriniazaltıyor.” dedi.


Boru hattı durumu hakkında 24 saate kadar bilgi topluyor

Xylemolarak proaktif, uzun ömürlü varlık yönetimini destekleyen anlamlı verilersunmak için tüm dünyada şebeke sahipleriyle iş birliği içinde çalıştıklarınınaltını çizen Rodgers,“Şebeke güvenilirliğini optimize etmek, boru hattı ömrünü en üst düzeyeçıkarmak ve sermaye maliyetlerini azaltmak için kendini ispat etmiş durumdeğerlendirme teknolojisi, dünya sınıfı mühendislik deneyimi ve gelişmişanalitikten istifade ediyoruz. SmartBall teknolojisi, 15 cm veya daha büyükçalışan ya da basınçsız boru hattına 10 cm giriş noktasından yerleştirilebiliyor.Bu, hat içi, maksimum 500 psi (34 bar) serbest yüzen cihaz, çalışma basıncınasahip boru hatlarında normal çalışmayı engellemeden kontroller gerçekleştiriyor.SmartBall teknolojisi, akışkan ile birlikte hareket ederken 24 saate kadar boruhattı durumu hakkında bilgi topluyor. Birisi giriş ve diğeri çıkış için olmaküzere sadece iki noktaya ihtiyaç duyuyor. SmartBall, boru hattında kontrolyolculuğu boyunca önceden belirlenmiş, sabit noktalarda aktif bir şekilde takipedilebiliyor. Bu sayede, debi değişikliklerinin veri analizi üzerindekietkileri en aza indirilirken hatların tam zamanında tamir edilmesine olanaksağlanıyor.” diyerek sözlerine son verdi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum