PROTEİN TOZU TEHLİKE SAÇIYOR

    Protein tozu göründüğü kadar masum değildir. Protein tozlarını genelde vücut geliştirme ile ilgilenen kişilerle anıldığını duyarız.

    PROTEİN TOZU TEHLİKE SAÇIYOR
    17 Temmuz 2022 - 22:43
    Protein tozu sporcular tarafından tercih ediliyor. Protein tozları ne kadar faydalı gibi görünse de birçok hastalığa davetiye çıkarabiliyor. Peki protein tozu nedir, ne işe yarar? Protein tozu gerçekten faydalı mı, zararlı mı?  İşte protein tozu ile ilgili merak edilenler...

    Protein tozu, ek ilave olarak protein almak için sporcular tarafından tercih ediliyor.Protein tozu faydalı olup olmaması konusunda sıklıkla tartışılan konudur. Peki protein tozu faydalı mı, zararlı mı? Sorusunu sizler için Diyetisyen Hikmet Nur Çınar’a sorduk...

    Protein Tozu Nedir?
    Protein tozu sporcuların kas gelişimi için vazgeçilmez bir unsurdur. Protein tozunu kullananlar için faydasından çok daha fazla zarar verdiğini söylemek gerekir. Diyetisyen Çınar: “Proteinlerin kimyasal olarak saflaştırılmasından elde edilir. Spor yapan kişiler çalışma tempolarına ve vücut imajı beklentilerine göre sıklıkla tercih etmektedir. Doku onarımı ve vücut kas yüzdesini arttırmak istemelerinin bir sonuç olarak besin takviyesi olarak tüketmektedirler. Protein tozlarının farklı formları vardır: Whey proteini, kazan proteini, süt protein izdesi, saya proteini gibi pek çok çeşidi ve farklı çeşitlerinde birbirine avantajları ve dezavantajları vardır.” diye konuştu.

    Protein Tozunu Kimler Kullanmalı?
    Protein tozu genel olarak sağlık otoriteleri tarafından sıklıkla önerilmez ve kişi spor yapıyor, kas kitlesini arttırmak istediğini bunu mutlaka diyetisyenine, hekimine danışması gerektiğini anlatan Diyetisyen Çınar: “Vücutta geri dönüşsüz hasarlar olabilir. Kimler kullanmamalı dersek karaciğer tahribatı ya da böbrek hasarı gibi sağlık problemi olan kişilere tavsiye etmeyiz. Çünkü kişinin sağlıklı beslenmesinde karşılaşması gereken yağ, karbonhidrat, protein hepsi bir orana bağlıdır. Protein tozu gibi yoğun bir ürün bu oranı bozar. Bu oranın bozulması proteinlerin metabolizma edilmesine yardımcı olan karaciğer, böbrek gibi organlar için sağlıklı kişilerde bile risktir... Bunlar dışında bazen kişilerin protein gereksinimi karşılayamadığı ve ciddi kas yıkı yaşadıkları durumlar olabiliyor. Yaşlılıkta “ Sarkapani” dediğimiz kas erimesi ile karakterize bir rahatsızlık bu durumda da kişinin ihtiyacını karşılayacak kadar protein ilavesini hekimle birlikte yapmak gerekiyor.” 

     Organlara Zarar Veriyor
    Diyetisyen Çınar, protein tozu kullanmak ciddi bir iş olduğunu, kişi buna tek başına karar vermeden hekime başvurmamız gerektiğini ve protein tozunun sağlığa olumsuz etkilediğine değinerek: “Protein tozlarını güvenilirliği ile ilgili ciddi tartışmalar devam etmektedir. Ayrıca protein tozlarının hormonal dengeyi bozma gibi yan etkileri olduğu üzerinde çalışmalar her geçen gün artmaktadır. Karaciğer harabiyeti ,böbrek harabiyeti, kalp ritim bozuklukları. Kişide toksik maddelerin toksik olmayan hale dönüştürülmesinde bozukluklar gibi rahatsızlıkların görülebileceği rapor edilmektedir.” diyerek konuşmasını şöyle tamamladı: “Protein tozların doku onarımına fayda sağlama, kas kitlesini arttırma, tokluk hissi verme gibi etkilerine karşılık kişide, metabolize edilmesi ile oluşan amonyağın detoksifiye edilmesinde görevli olan yani toksik olmayan hale dönüşmesinde yardımcı organ karaciğerdir. Fazla protein karaciğere de daha fazla yük demektir. Ayrıca böbreğin iş yükü de artacağı için böbreklerde de harabiyete neden olabilir.” 

    Haber: Merve Üstün 

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum