• Reklam
Reklam
Reklam

MMO BAŞKANI VAROL'DAN DOĞALGAZ KULLANIMI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

MMO Kayseri Şube Başkanı Süleyman Varol Doğalgaz Kullanımıyla ile ilgili açıklama yaptı. Varol, " Türkiye’de sürekli olarak artan nüfus ile birlikte, yaşamsal ihtiyaçlarda buna bağlı olarak artmaktadır" dedi.

MMO BAŞKANI VAROL'DAN DOĞALGAZ KULLANIMI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
30 Eylül 2021 - 17:47

MMO Kayseri Şube Başkanı Süleyman Varol  daha sonra şu ifadelere yer verdi:

 Bunlardan bahsedecek olursak en önemlilerinden biri, Dünya’da ve Ülkemiz’ de yaygın olarak kullanılan ‘’Doğalgaz’’ çok önemli bir konudur. Doğalgazın kullanılmaya başlanıldığı günden itibaren, Odamız doğalgaz sistemlerinin yetkili proje büroları tarafından çizilmesi, çizilen projelerin gaz dağıtım şirketleri tarafından onaylanması ve ısıtma sistemlerinin uygulanmasının bünyesinde yetkili makine mühendisleri bulunan firmalarca yapılması gerektiğini defalarca kamuoyuyla paylaşmıştır. Vatandaşlarımıza düşen görev; ısıtma sistemi yaptırırken yetkisiz firmalara iş yaptırmamaktır.

Doğalgaz kullanılan ortamlarda zehirlenmelerin asıl nedeni; tam yanmanın sağlanamamasından dolayı ortaya çıkan karbonmonoksit gazıdır. Doğalgaz kimyasal özellikleri bakımından zehirli değildir. Ancak havadan hafif bir gaz olduğundan tesisatta meydana gelen bir kaçak sonrası kapalı alanlarda üst kısımlarda birikir. Çok miktarda birikme yapması ortamdaki oksijeni azaltıp zehirlenmelere ve patlamalara sebep olabilmektedir. Bu sebeple doğalgaz kullanımında alınacak bazı basit tedbirlerle, kazaların, can kayıplarının önüne geçmemiz mümkün olabilir.

Merkezi sistemlerde hem rahat çalışmayı sağlamak, hem de daha çok verim almak için sistem sürekli rejimde çalıştırılmalıdır. Sistem sürekli çalıştırılmadığı zaman kışın soğuk gecelerinde su donacaktır. Kombili ısıtma sistemlerinde ise mevcut durumda kullanımda olan hemen hemen tüm kombilerde “Don Koruması” vardır. Aşırı soğuk havalarda don korumasının aktif bir biçimde çalışması için; gaz vanaları ve kombinin elektrik şalteri açık bırakılmalıdır. Balkonda ( Harice yerleştirilmiş) bulunan kombilerin; evlerin içerisine kadar gelen tesisat bölümleri uygun biçimde izole edilmelidir.


Vatandaşlarımızın olası zehirlenmelere karşı şu konulara dikkat etmesini önemle duyururuz;
•    Doğalgaz tesisatlarına kesinlikle müdahale edilmemeli, yetkisiz kişi ve kuruluşlara tamir ve bakım gibi işlemler yaptırılmamalıdır.
•    Gaz açma işlemi gerçekleştirildikten sonra tesisatlara yeni bir cihaz bağlanması halinde, kesinlikle gaz dağıtım firmasına haber verilmelidir.
•    Pencere veya duvarlara monte edilen, ortama taze hava girmesini ve herhangi bir gaz kaçağı durumunda da gazın dışarıya tahliye edilmesini sağlayan menfezler asla iptal edilmemeli ve üzeri kapatılmamalıdır.
•    Kombi, şofben gibi cihazların her yıl kış mevsimine girmeden yetkili servisler aracılığıyla bakımı yaptırılmalıdır.
•    Baca gazının kimyasal yapısında veya diğer dış etkenlerden dolayı bacaların deformasyona uğraması ihtimaline karşı, yetkilendirilmiş baca temizleme firmalarına kontrol ettirilmelidir.
•    Gaz kaçağı riskini ortadan kaldırmak için ocak ve kombilerdeki eskimiş, paslanmış veya ömrü tamamlanmış bağlantı refleksleri mutlaka yenilenmelidir.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum