• Reklam
Reklam
Reklam

KÖYLÜLER İSYANDA: KÖYÜMÜZDE PATLAYICI MADDE FABRİKASI İSTEMİYORUZ!

Eğrisöğüt ve Aşağıbeyçayır köylerinin arasına “Patlayıcı Madde Üretim ve Depolama Tesisi” dinamit fabrikası yapılmak istenmekte olduğunu belirten köylüler ÇED bilgilendirme toplantısı ilanı ile ihaleden ve yapılacak olan fabrikadan haberdar olduklarını kaydettiler ve köylerinde patlayıcı madde fabrikası istemediklerini belirttiler.

KÖYLÜLER İSYANDA: KÖYÜMÜZDE PATLAYICI MADDE FABRİKASI İSTEMİYORUZ!
28 Ocak 2023 - 15:02 - Güncelleme: 28 Ocak 2023 - 15:09
Bölgedeki köylülerin yapmış olduğu ortak açıklama ise şöyle:

Köylerimiz Eğrisöğüt ve Aşağıbeyçayır arasına “Patlayıcı Madde Üretim ve Depolama Tesisi” dinamit fabrikası yapılmak istenmektedir.Köylülerimiz ÇED  bilgilendirme toplantısı ilanı ile ihaleden ve yapılacak olan fabrikadan haberdar olmuştur.
ÇED toplantı ilanına göre tesisin köyümüze uzaklığı 955 metredir. Ayrıca mevzubahis edilen adres  tarım ve hayvancılığın devam ettiği köyün içindedir bu yüzden hem çevre hem insanlar, kurulacak olan  patlayıcı ve/veya parlayıcı maddelerin üretim, depolama tesislerinin çevresel  zararlarından direk etkilenecektir. Tesislerin meskenlerden mutlak uzak bulundurulmaları gerekmektedir ancak patlayıcı madde tesisi kurulması istenen adres köyün direk içi olduğundan güvenlik mesafesine uygun bir adres değildir. Geçmişte birçok şehrimizde meydana gelen ve ciddi can ve mal kaybına neden olan patlama olayları da endişemizi artırmaktadır. Üstelik köyümüz orman köyüdür ve olası patlama ve yangınlardan ağaçlarımız risk altındadır.
20 yıl kadar önce orman köyü yapılmış ve ağaçlandırılması için köylülerimiz meralarını ve tarlalarını devlete vermiştir. Bu nedenlerle köyümüzün merası olarak ihale yapılan yer dışında otlatmak için geniş bir alanı kalmamıştır. Bu alan gerek bizim köyümüzce gerekse komşu köyümüz olan Aşağıbeyçayır köyünce de kullanılmaktadır. Meranın ortadan kalkması sonucunda hayvanların otlak alanı yok olacak, devam etmekte olan hayvancılık zora girecektir..
Yapılması planlanan tesis, köy içme suyu kaynağına 200 metre mesafede olup, tüm köy halkı zehirlenecektir, özellikle bahar yağmurları ile mevzu edilen tesis alanından köye doğru dereler vasıtasıyla su akışı bulunmaktadır bu yüzden fabrika atıklarıyla beraber köyün içine kimyasal akıntı oluşabilecek ve bu akıntı içecek ve  kaynak sularına karışacaktır, hatta kod olarak daha düşük seviyede olan Zamantı Irmağına atıklar karışacak, sulama ve balık yetiştirmede kullanılan ırmak zehir saçacaktır.
Köyümüz 1770 rakımlı olup  çoğu bölgesinde cep telefonu dahi çekmemekte, doğallığını  eskiden beri korumaktadır.Köye patlayıcı madde fabrikası kurulması halinde temiz havası ve doğası bozulacaktır. İlçe merkezine, ana yollara ve sanayi alanlarına uzak olmasından dolayı temiz havaya sahip nadir yerlerdendir.Fabrikadan sonra hava kalitesinin değişimi kaçınılmazdır hatta olabilecek, emisyon, görüntü ve gürültü kirliliği köylüleri etkileyecek bitki örtüsü bozulacak, hayvan popülasyonu yok olacak, çevre kirliliği olacaktır. Yaşanacak olan hareketlilik ve trafik nedeniyle köyün huzurlu ortamı bozulacak, güvenlik sorunları oluşacaktır.

Köyümüz yapılacak olan tesis ile beraber tarım ve hayvancılık açısından da olumsuz etkilenecektir. Son yıllarda oldukça artan arıcılık faaliyeti ve organik bal üretimi emisyon sebebiyle ortadan kalkacak. Planlanan tesislerin tarlalarımızın hemen yanında olması tarımı olumsuz yönde etkileyecek,meyve  sebze üretimi  ve  tahıl imalatı da kimyasal salınım sebebiyle olumsuz etkilenecektir.

İhale ilanında irtifak hakkı amacı “Konut enerji ve turizm hariç olmak üzere eğitim, ticari, sağlık, sanayi, organik tarım, organize hayvancılık, sosyal ve kültürel vb. sabit ve kalıcı tesis” iken ÇED başvurusunda patlayıcı madde imalat tesisi kurulacağı anlaşılmaktadır. Bu husus ihaleye ve yasaya aykırı olup ihalede organik tarım kelimesi gibi halkı cezbedecek konular yazılarak patlayıcı madde imalatına dönüştürülmesi kötü niyetli olup devletin ve halkın yanıltılmasıdır.
Sanayi bölgesi olmamasına rağmen bu şekilde ağır sanayiye giren bir üretim tesisi yapılması  tehlikelidir ve hayatımızı olumsuz etkileyecek bir durumdur.



Haber: AYAKLIGASTE.COM
 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum