• Reklam
Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sisak'ta Recep Tayyip Erdoğan İslam Kültür Merkezi'nin açılışına katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Balkan turu kapsamında ziyarette bulunduğu Hırvatistan'ın Sisak şehrinde Recep Tayyip Erdoğan İslam Kültür Merkezi'nin açılışına katılarak bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sisak'ta Recep Tayyip Erdoğan İslam Kültür Merkezi'nin açılışına katıldı
11 Eylül 2022 - 10:50 - Güncelleme: 11 Eylül 2022 - 10:52
Sözlerine, "Saygıdeğer Cumhurbaşkanı, Hırvatistan İslam Birliği Başkanı Müftü Sayın Aziz Efendi Hasanoviç, Sisak, Moslavina vilayetinin değerli sakinleri, kıymetli misafirler sizleri en kalbi duygularımla, hürmetle, muhabbetle selamlıyorum" diyerek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Buradan sizlerin vasıtasıyla Hırvatistan ve Balkanlar'da yüreği bizimle çarpan tüm kardeşlerime, tüm dostlarımıza selamlarımı gönderiyorum" dedi.


“DOSTLUK VE KARDEŞLİĞİMİZİN NİŞANESİ OLAN BU KIYMETLİ ESERİ EL BİRLİĞİYLE TAMAMLADIK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık altı yıl aradan sonra dost ve müttefik Hırvatistan'ı tekrar ziyaret etmenin bahtiyarlığı içinde olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Sözlerimin hemen başında her birinize Türkiye'deki 85 milyon kardeşinizin selamlarını iletmek istiyorum. Hırvatistan'ın farklı şehirlerinden, Bosna Hersek'ten diğer çevre ülkelerden dost ve kardeşimizle buluşmamızı, kucaklaşmamızı nasip eden Rabb'ime hamdediyorum. Türkiye Hırvatistan iş birliğinin en anlamlı örneklerinden biri olan Sisak İslam Kültür Merkezi'nin açılışı vesilesiyle sizlerle beraber olmaktan hasret gidermekten memnuniyet duyuyorum. Bu güzide esere şahsımın isminin verilmesi nezaketini gösteren Sayın Cumhurbaşkanı'na, Hırvatistan İslam Birliği Başkanı Müftü Aziz Efendi Hasanoviç'e ve onların nezdinde tüm Hırvat makamlarına şükranlarımı sunuyorum. Rabb'im birliğimizi, dayanışmamızı daim eylesin diyorum."

Sisak'ta bir İslam Kültür Merkezi inşa edilmesi konusunun ilk olarak Nisan 2016'da gerçekleştirdiği ziyaret sırasında önceki Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç tarafından gündeme getirildiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kolinda Hanım projeye ülkemizin desteğini talep ettiğinde biz de hiç düşünmeden memnuniyetle kabul ettik. Hırvatistan İslam Birliği'nin kendi imkânlarıyla başlattığı projeye 2018 yılı Aralık ayından itibaren TİKA'da dahil oldu. Sayın Kitaroviç'in 16 Ocak 2019 tarihinde Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında ise TİKA ve Hırvatistan İslam Birliği arasında bu konuda bir mutabakat zaptı imzalandı. Hamdolsun dostluk ve kardeşliğimizin nişanesi olan bu kıymetli eseri el birliğiyle tamamladık. Bu merkezin diğer dinlerden dostlarımızın da vakit geçirecekleri şehrin başlıca buluşma ve kaynaşma adreslerinden biri olacağına inanıyorum. Ayrıca geleneksel ve modern tasarımları çok güzel bir şekilde birleştiren muhteşem mimarisiyle merkezin nehirler şehri Sisak'ın güzelliğine güzellik katacağına inanıyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kıymetli eserin başta Sisak halkı olmak üzere tüm dost ve kardeşlere hayırlı olmasını diledi.

“HIRVATİSTAN, MÜSLÜMANLARA SAĞLANAN SAYGI ORTAMI BAKIMINDAN AVRUPA'DA ÖRNEK GÖSTERİLEN ÜLKELER ARASINDADIR”

Altı yıl önce Hırvatistan ziyareti sırasında İslamiyet'in Hırvatistan Parlamentosu tarafından hukuken ve kurumsal olarak kabul edilişinin 100. yıl dönümü etkinliklerine katıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, o günlerde ayrımcılığa, hoşgörüsüzlüğe, İslam ve yabancı düşmanlığına karşı Zagreb'ten tüm Avrupa'ya ve dünyaya anlamlı mesajlar verdiklerini dile getirdi.

Bugün bir kez daha yine Hırvatistan'dan, bu defa Sisak'tan dostluk, kardeşlik, barışa ve hoşgörüye dair önemli mesajlar vermiş olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu elbette tesadüfi değildir. Hırvatistan, Müslümanlara sağlanan özgürlük, saygı ve huzur ortamı bakımından Avrupa'da örnek gösterilen ülkeler arasındadır. Hırvatistan Devleti'yle Hırvatistan İslam Birliği arasında tesis edilen iş birliği bu noktada son derece önemlidir. Şüphesiz bu özgürlük ve huzur ortamı sadece Müslüman kardeşlerimiz için değil, diğer dinler ve kültürler için de geçerlidir" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün açılışını yaptıkları Sisak İslam Kültür Merkezi'nin hem Hırvatistan'ın bu örnek konumunun hem de Sisak şehrinin çok kültürlü yapısının sembollerinden biri olarak yaşayacağını söyledi.

“DOSTLARIMIZIN SEVİNÇLERİYLE SEVİNDİK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak hiçbir zaman geçmişte kader birliği yaptıkları, ortak bir tarihi ve coğrafyayı paylaştıkları, beşeri ve kültürel bağlarının olduğu bu bölgedeki kardeşleri ve dostları unutmadıklarını vurgulayarak şöyle devam etti: "Gönül dünyamızda Sisak'ı Amasya'dan, Petrinya'yı Bursa'dan, Zagreb'i Ankara'dan, Saray Bosna'yı İstanbul'dan, Mostar'ı Rize'den ayırmadık. Dostlarımızın sevinçleriyle sevindik, acılarını kendi acımız olarak gördük. Bu anlayışla 2020 sonunda Sisak Moslavina bölgesinde meydana gelen depremin ardından tüm imkânlarımızla dost Hırvatistan hükûmetinin ve halkının yanında olmaya çalıştık. Bu vesileyle bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Bir daha böyle felaketler yaşanmamasını temenni ediyorum. Hırvat dostlarımız da ülkemizde bir felaket yaşandığında her zaman bizim yanımızda oldular. Geçen yıl yaz aylarında Türkiye'de yaşanan orman yangınlarında Hırvatistan bir yangın söndürme uçağını ülkemize gönderdi. Bir kez daha Hırvat makamlarına, bu dayanışmalarından ötürü ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum. Aramızdaki iş birliği ve yardımlaşmanın bundan sonra da süreceğine eminim."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu yıl Türkiye ile Hırvatistan arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 30. yıl dönümünü kutluyoruz. İki ülke dostluğunun nişanelerinden biri olan bu eserin açılışının böyle anlamlı bir yıla denk gelmesinden dolayı ayrıca memnuniyet duyuyorum" dedi.

Cami ve Recep Tayyip Erdoğan İslam Kültür Merkezi'nin başta Sisak olmak üzere Hırvatistan'da yaşayanlara hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu güzel camide edilecek duaların, yapılacak ibadetlerin Hak katında kabul olması dileğinde bulundu.

Burada yarın ilk cuma namazının eda edileceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şimdiden kardeşlerimize hayırlı cumalar diliyorum ve namazlarını Allah kabul etsin diyorum. Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek buluşmaların, dostluğumuzu, kardeşliğimizi daha da güçlendireceğine inanıyorum" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Açılış töreninde Hırvatistan İslam Birliği Başkanı Müftü Aziz Efendi Hasanoviç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Hırvatistan İslam Birliği Kurucu Onur Ödülü'nü takdim etti.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurdele keserek açılışını yaptığı Recep Tayyip Erdoğan İslam Kültür Merkezi'ni gezdi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın okuduğu ezanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler namaz kıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hırvatistan'da Vatan Anıtı'na çelenk bıraktı
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hırvatistan'da Vatan Anıtı'na çelenk bıraktı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hırvatistan temasları kapsamında Zagreb'de bulunan Vatan Anıtı'na çelenk koyma törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sisak'ta kendi adını taşıyan kültür merkezinin açılışının ardından Zagreb'e geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan burada, Vatan Anıtı'na çelenk bırakma törenine iştirak etti.

“Türkiye ile Hırvatistan’ın gerçekleştireceği iş birlikleri, ülkelerimizin yanı sıra bölgenin gelişmesine de katkı yapacaktır”
 

“Türkiye ile Hırvatistan’ın gerçekleştireceği iş birlikleri, ülkelerimizin yanı sıra bölgenin gelişmesine de katkı yapacaktır”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Hırvatistan İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, “Türkiye ile Hırvatistan’ın gerçekleştirecekleri kapsamlı ekonomik ve ticari iş birliklerinin, ülkelerimizin yanı sıra bölgenin gelişmesine de katkı yapacağına inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Hırvatistan İş Forumu'na katılarak bir konuşma yaptı.


Konuşmasının başında katılımcıları selamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sözlerime, altı yıllık bir aranın ardından Zagreb’de sizlerle tekrar birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade ederek başlamak istiyorum. Bu buluşmamızın, Türkiye ve Hırvatistan arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 30. yılını kutladığımız bir dönemde gerçekleşmesinden ayrıca memnuniyet duyuyorum. Şahsıma ve heyetime gösterdikleri misafirperverlikten ötürü Cumhurbaşkanı Sayın Milanovic başta olmak üzere, tüm Hırvat makamlarına teşekkür ediyorum. Bu organizasyonu düzenleyen DEİK’i ve Hırvat muhataplarını da ayrıca tebrik ediyorum” dedi.

“TÜRKİYE VE HIRVATİSTAN, BÖLGESEL KONUMLARI VE EKONOMİLERİ İTİBARIYLA ORTAK ÜLKELERDİR”

Bu sabah Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic ile verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri ayrıntılarıyla ele aldık. Aldığımız kararların ülkelerimiz arasındaki dostluk ve iş birliğini daha ileri taşıyacağına inanıyorum. Bugünkü istişarelerin bize hatırlattığı husus şudur: Türkiye ve Hırvatistan, bölgesel konumları ve ekonomileri itibarıyla ortak ülkelerdir. Son yıllarda ekonomik ve ticari iş birliğimizde yakaladığımız ivme bu konuda ümit vericidir.”

Hırvatistan’a bir önceki ziyareti gerçekleştirdikleri 2016 yılından bugüne ticaret hacminin yaklaşık 2,5 katına çıktığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2015 sonunda 387 milyon dolar olan ticaret hacmimiz, 2021 sonunda 900 milyon dolara ulaştı. O ziyaretim sırasında belirlemiş olduğumuz beş yılda 1 milyar dolara ulaşma hedefinde salgın nedeniyle küçük bir sapma oldu. Ancak bu yıl hedefimizi rahatlıkla aşacağımıza inanıyorum. 2022’nin ilk sekiz ayı itibarıyla 760 milyon doları geçmiş durumdayız. Şimdi yeni hedefimizi kısa vadede 2 milyar dolar olarak belirledik. Orta ve uzun vadede ise 5 milyar dolara ulaşmamızın önünde hiçbir engel görmüyorum” dedi.

“YATIRIM ALANINDA İŞ BİRLİĞİMİZ GİDEREK GELİŞİYOR”

Hırvatistan ile yatırım alanında iş birliğinin de giderek geliştiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Firmalarımızın enerji, inşaat, altyapı, turizm ve bankacılık başta olmak üzere çeşitli sektörlerde stratejik işlere imza atıyor. İş formunun ikili ticari, ekonomik ilişkilerimizdeki güçlü ivmeyi artırmasını ve yeni iş birliği imkânlarına vesile olmasını diliyorum. Devlet yöneticileri olarak bizler, iş dünyasının önündeki bürokratik zorlukları ve engelleri kaldırmakla görevliyiz. Sizlere de iş dünyası olarak ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunma görevi düşüyor. Türkiye ve Hırvatistan arasındaki ekonomik ilişkilerin ve dostluk bağlarının pekiştirilmesi için, her birinizin samimi gayret göstereceğine şahsım ve arkadaşlarım inanıyoruz. Ticari diplomasi faaliyetleriyle Türkiye’nin girişimci vizyonunu yurt dışına taşıyan DEİK’e ve Türkiye-Hırvatistan İş Konseyi’ne teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Hırvatistan’da faaliyet gösteren Türk firmalarının turizm, yenilenebilir enerji ve bankacılık sektörlerindeki yatırımlarının 200 milyon avroya ulaştığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üçüncü ülkelerden gelen yatırımlarla birlikte bu rakamın esasen çok daha yüksek seviyede olduğu biliyoruz.  Önümüzde çok daha geniş bir iş birliği ve ticaret alanı mevcuttur. Enerji, altyapı, dijitalleşme, turizm, tarım, sulama ve hayvancılık başta olmak üzere geniş bir yelpazede iş birliğimizi geliştirebiliriz. Avrupa Birliği fonlarının sağlayacağı ivme ile enerji, altyapı ve dijitalleşme yatırımlarının Hırvatistan’da artması bekleniyor. Türkiye, bu alandaki imkânlarını Hırvat dostlarıyla paylaşmaya hazırdır” diye ekledi.

Nüfusunun yaklaşık 5 katı turist ağırlayan Hırvatistan’ın, turizmde de değerlendirilmesi gereken fırsatlar sunduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “ Ayrıca, KOBİ’ler konusunda atılacak ortak adımların, yeni iş birliklerinin önünü açacağı kanaatindeyim. Potansiyel iş birliği alanları arasında tarım, hayvancılık ve sulama projeleri de var.  Verimli toprakları, gelişmiş ulaşım altyapısı, zengin yenilenebilir enerji kaynakları ve yetişmiş iş gücü olan Hırvatistan, Avrupa pazarlarına yakınlık gibi ilave avantajlara da sahip.  Türkiye ile Hırvatistan’ın gerçekleştirecekleri kapsamlı ekonomik ve ticari iş birliklerinin, ülkelerimizin yanı sıra bölgenin gelişmesine de katkı yapacağına inanıyorum.”

“KÜRESEL EKONOMİNİN YÜZDE 3,4 KÜÇÜLDÜĞÜ 2020 YILINDA YÜZDE 1,8’LİK BÜYÜME ORANI YAKALADIK”

“Türk yurt dışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörü, özellikle 2003 yılından bu yana iş hacmini giderek artırıyor” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yurt dışı müteahhitlik sektörümüz, bugüne kadar toplam 460 milyar dolar değerinde 11 bin 300 proje üstlendi. Firmalarımız dünyanın dört bir köşesinde son derece başarılı projelere imza atarak yerel istihdamı da sağlıyor. Gerek Hırvatistan’ın altyapı ve deprem sonrası yeniden yapılandırma faaliyetlerinde gerek üçüncü ülkelerdeki projelerde firmalarımızın beraber çalışabilir. Hırvat yetkililerden, Türk firmaları ve iş adamlarına, yatırım ortamının iyileştirilmesi, bürokrasinin azaltılması ve teşvik politikalarının geliştirilmesi gibi konularda kolaylık göstermelerini beklediğimizi ifade etmek istiyorum” dedi.

Türkiye’nin, 85 milyonluk nüfusu, yükselen sanayi üretimi, nitelikli istihdam kapasitesi, fiziki altyapısı ve coğrafi konumuyla öne çıkan bir ülke olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti: “Koronavirüs salgını sürecinde yaşananlar Türk ekonomisinin gücünü, dayanıklılığını ve son 20 yılda katettiği mesafeyi açıkça göstermiştir.  Küresel ekonominin yüzde 3,4 küçüldüğü 2020 yılında biz yüzde 1,8’lik büyüme oranı yakaladık.  Dünya ekonomisi ciddi daralma riskiyle yüzleşirken, 2022 yılı ilk çeyreğinde yüzde 7,5, ikinci çeyreğinde 7,6 oranında büyüme kaydettik. İhracatımız bu ay itibariyle yıllık bazda 250 milyar doların üzerine çıktı. 2003-2021 döneminde 240 milyar dolardan fazla doğrudan uluslararası yatırım çekmeyi başardık.”

“GEÇTİĞİMİZ YIL ÜLKEMİZE 14 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDE İLAVE DOĞRUDAN ULUSLARARASI YATIRIM GELDİ”

“Sadece geçtiğimiz yıl ülkemize 14 milyar dolar değerinde ilave doğrudan uluslararası yatırım geldi” açıklamasında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son 16 yılda Orta ve Doğu Avrupa’da en fazla uluslararası doğrudan yatırım alan ikinci ülkeyiz. İnsansız Hava Araçları teknolojilerinde geleceği okuyarak attığımız adım sayesinde bugün bu alanda dünyanın en başarılı üç ülkesinden biriyiz. Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracımızın da katılmasıyla bir üst lige çıkardığımız İHA filomuzu, Muharip İnsansız Uçak Sistemimizle dünyanın 1 numarası hâline getirmeyi hedefliyoruz. Tüm bunlar, Türk ekonomisinin gücünün ve Türkiye’ye duyulan güvenin en somut işaretleridir. Bunun yanında Türkiye, iş kurma ve iş yapma fırsatları bakımından son derece cazip bir mevzuata ve uygulamaya sahiptir. Türk Hava Yolları vasıtasıyla, İstanbul üzerinden dünyanın 340’dan fazla destinasyonuna rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Küresel uçuşların kesişme noktasına dönüşen İstanbul Havalimanı, 2021’de ağırladığı yolcu sayısıyla Avrupa’nın 2. havalimanı hâline geldi” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Turkish Cargo 2022 yılının Haziran ayı verilerine göre kargo pazarında dünyanın en büyük 4. hava kargo taşıyıcısı oldu. Ülkemiz dinamik nüfusumuz, geniş pazar imkânlarımız ve yatırımcı dostu mevzuatımızla Hırvat iş adamlarına çok büyük fırsatlar sunuyor. Ülkelerimiz arasındaki özellikle bu dayanışma, inanıyorum ki her iki ülkeyi de kazan kazan esasına göre çok daha güçlü bir hedefe ulaştıracaktır. Daha önceki ziyaretlerimde de belirttiğim gibi, Hırvat iş adamlarına her türlü kolaylığı sağladık ve sağlamaya hazırız. Görüşmelerimizde aynı iradenin Hırvat makamlarında da olduğuna şahitlik ettim. Bugünkü iş forumunun, ülkelerimiz arasındaki dostluğun pekiştirilmesine, karşılıklı yatırımların ve ticaretin daha da artırılmasına vesile olmasını diliyorum.”
 

Onur kıtası komutanı tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, çelengi anıta bırakmasının ardından saygı duruşunda bulundu.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum