Cumhurbaşkanı Erdoğan Sırbistan'da

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Balkan ülkeleri turunun ikinci durağı olan Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic tarafından karşılandı.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan Sırbistan'da
    07 Eylül 2022 - 10:44 - Güncelleme: 07 Eylül 2022 - 10:50
    Bosna-Hersek’teki temaslarının ardından Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nikola Tesla Havalimanı’nda Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in yanı sıra Sırbistan’ın Ankara Büyükelçisi Zoran Markovic, Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy, Novi Pazar Başkonsolosu Başar Başol ile Büyükelçilik personeli tarafından karşılandı.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da Belgrad’a geldi.

    “Bosna Hersek ile ilişkilerimize her zaman özel önem atfettik”

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Bosna Hersek İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, “Türkiye Cumhuriyeti olarak Bosna Hersek ile ilişkilerimize her zaman özel bir önem atfettik. Bosna Hersek politikamız her zaman samimi, objektif, kucaklayıcı ve birleştirici oldu” dedi.

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Bosna Hersek İş Forumu'na katılarak bir konuşma yaptı.


    Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının başında bu sene Bosna Hersek’le diplomatik ilişkilerin tesisinin 30. yıl dönümünün idrak edildiğini hatırlatarak, “Her alanda mükemmel seviyede seyreden ikili münasebetlerimizin önemli bir ayağını da ekonomik ve ticari ilişkiler oluşturuyor. Ekonomik ve ticari ilişkiler ülkeler arasında bağları kuvvetlendirmenin yanı sıra özellikle bu bölgede, istikrar ve barış ortamına da zemin hazırlıyor. Bu doğrultuda, ticari diplomasi faaliyetlerini başarıyla yürüten ve Türkiye’nin girişimci ruhunu yurt dışına taşımak için gayret gösteren DEİK’i ve DEİK Bosna Hersek İş Konseyi’ni tebrik ediyorum” dedi.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye Cumhuriyeti olarak Bosna Hersek ile ilişkilerimize her zaman özel bir önem atfettik. Bosna Hersek politikamız her zaman samimi, objektif, kucaklayıcı ve birleştirici oldu. Farklı etnik ve dinî grupların müştereken yaşamak zorunda olduğu bu coğrafyada etnik ve dinî temelli ayrışmalar acıdan ve gözyaşından öte hiçbir sonuç vermeyecektir. Çatışmaların, gerginliklerin hiçbir tarafa fayda sağlamadığını dünyanın çeşitli yerlerinde yaşanan olaylarla net bir şekilde görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

    “BOSNA HERSEK İLE TİCARET HACMİMİZDE BELİRGİN BİR ARTIŞ OLDU”

    Seçime giden süreçte, ayrıştırıcı söylemlerden uzak durulmasının, Bosna Hersek’in huzuru ve istikrarı yanında ekonomisi ve iç barışı için de önemli olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bosna Hersek’in egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve siyasi istikrarını desteklediğimizi açık ve net bir şekilde vurguluyoruz. Bu sabah Bosna Hersekli muhataplarımızla gayet verimli, ufuk açıcı istişareler gerçekleştirdik.  Görüşmelerimizde tabiatıyla iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri de ele aldık. Ticaret ve yatırımlarımızın artan seviyesinden elbette memnuniyet duyuyoruz. Ancak iki ülke arasındaki yakın ilişkiler göz önüne alındığında, ticaretimizin daha da geliştirilme potansiyeli bulunduğunu da biliyoruz” diye konuştu.

    2019 yılında ilk etabının temeli atılan Saraybosna-Belgrad Otoyolu Projesi’nin Bosna Hersek bölümünün inşasını hızlandırmak için yapılabilecekleri de ele aldıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biliyorsunuz bunu yalnızca ülkeleri değil, insanları da müreffeh bir gelecek tasavvuruyla birbirine bağlayacak bir barış projesi olarak görüyoruz. Hizmetler ve kamu alımlarını da içerecek şekilde güncellenen Serbest Ticaret Anlaşması’nın 1 Ağustos 2021 tarihinde yürürlüğe girmesiyle birlikte Bosna Hersek’le ticaret hacmimizde belirgin bir artış oldu. Ticaret hacmimiz, bu yılın ilk sekiz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 oranında artışla 627 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu performansın önümüzdeki aylarda da devam etmesini diliyor, 2022 yılının sonunda, esasen geçen sene çok yaklaşmış olduğumuz 1 milyar dolar ticaret hacmi hedefini aşmayı bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

    “Firmalarımızın sanayi, altyapı, konut, turistik tesis, enerji santrali, sağlık gibi sektörlerde önemli yatırımları var” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bosna Hersek’in üretimine, istihdamına ve kalkınmasına katkı sağlayan firmalarımızın toplam yatırım tutarı 300 milyon dolara yaklaştı. Bu rakama, geldikten sonra yaptıkları modernizasyon ve tesis iyileştirme yatırımları ve resmî kurumların yatırım niteliğindeki yardımları dâhil değildir. Bunlar da eklendiğinde toplam rakam 1 milyar dolara ulaşıyor. Ülkede 32 şubesiyle güçlü bir ağ kuran Ziraat Bankamız... Her yıl Bosna Hersek’in en fazla ihracat yapan firmaları arasında yer alan Şişecam Soda ve Natron Hayat Fabrikaları… Çeşitli sektörlerde varlık gösteren çok sayıda küçük ve orta ölçekli firmamız… İki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri ileriye taşımamızda önemli rol üstleniyor.”

    Müteahhitlik alanında Bosna Hersek’te faaliyet gösteren firmaların, bugüne kadar toplam 1 milyar dolarlık projeyi hayata geçirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son dönemde teknik müşavirlik firmalarımızın da Bosna Hersek’e ilgisi artıyor. Önümüzdeki dönem için tarım ve turizm alanlarına ağırlık verilmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz. Kazan-kazan temelli politikanın birer simgesi olarak gördüğümüz bu projelerin hacminin artması, Türk iş çevrelerini de teşvik edecektir” dedi.

    “HER ALANDA BOSNA HERSEK’İN YANINDAYIZ”

    Bosna Hersek’te yatırım yapan ve şirket kuran girişimcilerin karşılaştığı birtakım zorlukların farkında olduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu güçlükleri her fırsatta muhataplarımızla paylaşıyor, karşılıklı iyi niyet çerçevesinde sorunları nasıl giderebileceğimizi müzakere ediyoruz. Bosna Hersek’le ülkemiz arasındaki güçlü bağın ticari ilişkilerimize azami düzeyde yansımasını sağlamak için Üçlü Ticaret Komitesi ve Karma Ekonomik Komisyon gibi üst düzey mekanizmalardan da istifade ediyoruz. Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü Ticaret Komitesi 4. Dönem Toplantısı’nın bu yıl içinde gerçekleştirilmesinde fayda görüyoruz. Bosna Hersek Hükûmeti’nin ve iş dünyasının kazan-kazan anlayışıyla hareket eden Türk yatırımcılarına her türlü kolaylığı sağlayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Bugün buradaki görüşmelerinizin, kuracağınız temasların başarılı sonuçlar vermesini ve gerek ticari faaliyetlerinize gerek Türkiye-Bosna Hersek ekonomik ve ticari ilişkilerine getiri sağlamasını temenni ediyorum. Hemen her alanda Bosna Hersek’in yanında olduğumuzun ve olacağımızın tekrar altını çizmek istiyorum. Temennimiz, ülkedeki istikrar ortamının iyileşmesi ve daha fazla yatırımcının burada iş yapmaya gönüllü olması, ticaretin artması ve böylelikle Bosna Hersek’in dünya ticaretinde iyi bir konuma gelmesidir. Bu düşüncelerle sözlerime son verirken, bir kez daha Türkiye-Bosna Hersek İş Forumu’nun düzenlenmesinde emeği geçenleri tebrik ediyorum. İştirakiniz, sevginiz, coşkunuz, muhabbetiniz için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek İslam Birliği yeni binasını ziyaret etti
     
    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek İslam Birliği (Riyaset) yeni binasını ziyaret etti.

    Burada yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliya İzetbegoviç'ten sonra din adamlarına hitap eden ikinci Cumhurbaşkanı olduğu için mutluluk duyduğunu dile getirdi.


    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin katkılarıyla tamamlanan idari binanın Müslümanlara hayırlı olmasını dileyerek, "Riyaset, 140 yıllık tarihinde ilk defa kendine ait bir idare binasına kavuştu. Daha önce başka kurumlara ait binalarda dağınık hâlde bulunan İslam Birliği tek çatı altında toplanmış oldu. Bu sembolik adımın yapacağınız hizmetlere bereket katmasını yüce Allah'tan niyaz ediyorum. Bu vesileyle binanın yapımında emeği geçen herkese, tüm kurumlara, işçisinden mühendisine tüm kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

    “ALİYA'NIN EMANETİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ”

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sizler, bu önemli coğrafyada din-i mübin-i İslam'ın öğrenilmesi, öğretilmesi ve hakkıyla yaşanması için gayret göstererek son derece önemli bir vazifeyi ifa ediyorsunuz. Üstlendiğiniz bu mühim vazifede Türkiye'nin her zaman yanınızda olduğunu tekrar vurgulamak istiyorum. Geçmişte bu güzel topraklar maalesef soykırıma ve büyük acılara şahitlik etti. Müslümanların yok edilmesine yönelik tehdit cümleleri, meclis kürsülerinden dile getirildi. On binlerce kardeşimizi, daha ömürlerinin baharında binlerce gençleri ve çocukları şehit verdik. Asırlardır 'Allah-u ekber' nidalarının eksik olmadığı bu topraklarda Ezanı Muhammedilerin susturulmasına müsaade etmedik. Şehitlerimizin mübarek kanlarıyla sulanan bu topraklar, sizin vatanınızdır, sizin yurdunuzdur.”

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Müslümanlar bu coğrafyanın asli unsurudur. İslam, sizler sayesinde bu topraklarda daima var olacaktır. Ukrayna'da, Afganistan'da, Suriye'de, Libya'da ve dünyanın çeşitli bölgelerinde masumların hayatlarını kaybettiği nice çatışmalar yaşanıyor. Bosna Hersek de sancılı bir dönemden geçiyor. Zaman zaman savaş söylentilerinin dahi dillendirildiğine şahitlik ediyoruz. Sizler, bu işin mihraplarından, minberlerinden tüm Bosnalı Müslümanlara hitap eden ulemasınız. Dolayısıyla yükünüz ağır. Bir şeyi sağlamanız lazım: Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, Müslüman olarak Bosna Hersekli olmaya mecbur olduğumuzu unutmayacağız. Unutmayalım ki bizi bölmeye çalışanlar var. Parçalamaya çalışanlar var. Aliya, hemen burada tüm şühedayla birlikte yatıyor. Aliya'nın emanetine sahip çıkacağız. Bu emanete sahip çıkmak suretiyle de Bosna Hersek'i layık olduğu yere çıkaracağız."

    Bu sabah Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleriyle bir araya geldiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: "Temaslarımda bu tip ayrıştırıcı, gerginliği artırıcı tehditkâr söylemlerin kimseye fayda sağlamayacağını bir kez daha ifade ettim. Farklı dinlerden insanlarla birlikte yaşadığınız bu coğrafyada İslam'ın barış ve hoşgörü mesajını en ücra köşelere kadar ulaştırmak gerekiyor. Bugün dünya İslam'ın cihanşümul ilkelerini, hoşgörü ahlakını, kardeşlik hukukunu görmeye her zamankinden daha çok muhtaçtır. Unutmayalım, 'İnnemel mu'minune ihvetun' (Muhakkak ki Müslümanlar ancak kardeştir) Bütün Müslümanlar kardeş olduğuna göre, hepimiz toptan sımsıkı Allah'ın ipine sarılmamız gerektiğine göre bunun gereklerini yerine getirmemiz lazım.”

    “TÜRKİYE OLARAK DEAŞ'TEN FETÖ'YE KADAR DİN MASKESİ TAKAN ELİ KANLI TERÖR ÖRGÜTLERİYLE MÜCADELE EDİYORUZ”

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Günde beş vakit namaz kıldırmakla işiniz bitmiyor. Arkanızdaki cemaate sahip olmanız lazım. Cemaat ne demek? Cem olmak. Bunları cem edecek olan sizsiniz. Öyle kuru kuruya sadece beş vakit Allah-u ekber yetmez. İmam olduğunuzu unutmayacaksınız. Müftü olduğunuzu unutmayacaksınız. Arkanızda size uyan cemaati evelallah istikamet üzere kılacaksınız. Dinî kavramları suiistimal edenler İslam'a ve Müslümanlara büyük zararlar vermişlerdir” diye ekledi.

    “Türkiye olarak DEAŞ'ten FETÖ'ye kadar din maskesi takan eli kanlı terör örgütleriyle mücadele ediyoruz” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu şer şebekelerinin evlatlarımızı kandırmasına, onların geleceğini çalmasına izin vermemeliyiz. Bu noktada sizlere FETÖ'ye ve her kılığa giren FETÖ'cülere karşı daha dikkatli olmaya çağırıyorum. Bunlar bize darbe yaptılar. Bizi bulunduğumuz yerde öldürmeye kastettiler. İki polisimi şehit ettiler. İki kadın polisimizi ağır yaraladılar. Bunların bir kısmı da Yunanistan'a kaçtı. Aynı oyuna Bosna Hersek de gelmedi. Bosna Hersek'te de hâlen yapılanması bulunan FETÖ'nün civarınızda zemin kazanmasına kesinlikle müsamaha göstermemenizi sizden rica ediyorum. İslam'ı suiistimal ederek elimizden yavrularımızı çalmalarına müsaade etmeyelim" şeklinde konuştu.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Bosna Hersek arasında geçmişten bu yana var olan dostane, samimi ve kardeşçe ilişkilerin bundan sonraki dönemlerde de artarak devam edeceğini temenni ederek şu değerlendirmelerde bulundu: "2 Ekim'i ben çok önemsiyorum. Ölümünden bir gece önceydi, ben de uzun bir yolculuktan geliyordum. Durumunun ağır olduğunu söylediler. Saraybosna Havalimanı'na uçağı indirdik. Oradan hastaneye geçtim. Orada Bakir kardeşim de bizimleydi. Durumunun çok ağır olduğunu bana söylediler. Gerçekten de öyleymiş. Sonraki Bakir dedi ki, 'Babamın aslında şuuru kapalıydı. Ama siz geldikten sonra şuuru açıldı' Kendisiyle konuşmaya başladığımız zaman şu ifadeleri çok çok iyi önemliydi: 'Burası, bu topraklar evlad-ı Fatihan'dır. Tayyip evladım buralar size emanettir' Bizler de o emaneti o günden bugüne kadar yüklendik ve yola devam ediyoruz. Sizler bizim kardeşlerimizsiniz. Bu emanete sadece Tayyip değil, Türkiye'de bize inanlarla beraber, sizler, hep beraber sahip çıkmamız lazım. Bizi bölmeye çalışacaklar. Çalışıyorlar da. İçimizden birileri çıkıp gidiyor. Benim yanımda olup da başbakan yaptığım kişilerden bir kısmı çekip gitti. Bize bir şey yapmadılar, kendilerine yaptılar. Aynı şey şu anda Bakir kardeşimin yanından çekip gidenler de olmuş. Bunları da göreceğiz, bileceğiz. Bunlar acaba niye çekip gidiyorlar? Burada birilerinin oyunları yok mu? Batı Müslümanları bölmek, parçalamak için var. Bölecek, parçalayacak ondan sonra da yutacak. Bu işin önündeki en büyük engel siz olacaksınız. Bunlara bu fırsatı vermemek lazım."

    Türkiye'nin, milletinin gönlünde çok müstesna bir yere sahip olan Bosna Hersek'in her daim yanında olmayı sürdüreceğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: "Hocama da söylüyorum. Bize süratle bir yer bulun. Zira burada güzel bir camiye ihtiyacımız olduğunu Bakir kardeşim ve buradaki bütün dostlar söylediler. Camiyi yaptıracak hayırseverimizi bulduk. Şimdi yer arıyoruz. Biz Diyanet İşleriyle ihtiyacımız olduğunda camilerde para topluyoruz. Bu kadar hocanın olduğu yerde bu parayı toplayabiliriz. Camiyi yaptırmak bizden, arsayı bulmak sizden. 'Bir 10, bir de 20 dönüm yer bulduk' dediler. Vaktimiz dar. Bu işi hemen hâlletmemiz lazım. Minareler süngü, kubbeler miğfer, camiler kışlamız, müminler asker. Ben bu şiiri okudum diye hapse girdim. Medrese-i Yusufiye'de 4 ay 10 gün yattım. İyi oldu. Oradan çıktık ve güldük. İslam Birliğinin yeni idare binasının bu coğrafyada yaşayan bütün fertlere bir kez daha hayırlar getirmesini diliyorum. Şimdi camimiz eksik. Hayırseverimizi bulduk. Kendisi de müteahhit. Güzelce bir yerde arsayı temin ederseniz güzel bir projeyle camimizi yaparız."

    Programa, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Şefik Caferoviç, Bosna Hersek Halklar Meclisi Başkanlık Divanı Boşnak üyesi Bakir İzetbegoviç, Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic ve Türk heyetinden üyeler de katıldı.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliya İzetbegoviç'in kabrini ziyaret etti 

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç’in kabrini ziyaret etti.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Saraybosna'da Kovaci Şehitliği'ni ziyaret etti. Burada Meçhul Asker Anıtı'na çiçek bırakan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzetbegoviç'in kabrine yürüdü.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzetbegoviç'in kabrine de çiçek bıraktıktan sonra Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın duasına icabet etti.

    Kabir ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Şefik Caferoviç, Bosna Hersek Halklar Meclisi Başkanlık Divanı Boşnak üyesi Bakir İzetbegoviç ve Türk heyeti eşlik etti.

    Şehitlikten Bosna-Hersek İslam Birliği’nin (Riyaset) yeni binasını yürüyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek halkından büyük ilgi gördü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine sevgi gösterisinde bulunanlarla sohbet edip hatıra fotoğrafı çektirdi.

    “Tüm kulvarlarda Bosna Hersek’in yanında olmaya devam edeceğiz”

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, “Tüm kulvarlarda Bosna Hersek’in yanında olmaya devam edeceğimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum” dedi.

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Şefik Caferoviç ve konsey üyeleri Zeljko Komsic ve Milorad Dodik ile bir araya geldi.


    Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Caferoviç, konsey üyeleri Komsic ve Dodik ile anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısına katıldı.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, Balkan turunun ilk durağı olan Bosna Hersek'in güzel başkenti Saraybosna'da bulunmaktan büyük bir bahtiyarlık duyduğunu söyledi.

    “TÜRKİYE-BOSNA HERSEK İLİŞKİLERİ MÜSTESNA NİTELİK TAŞIMAKTADIR”

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, diplomatik ilişkilerin tesisinin 30. yıl dönümünde burada olmanın, ziyaretlerine ayrıca tarihî bir nitelik kazandırdığını belirterek, "Dışişleri Bakanlıklarımız tarafından yapılan ortak açıklamada belirtildiği üzere, Türkiye-Bosna Hersek ilişkileri müstesna nitelik taşımaktadır. Siyasi, askerî ve ekonomik ilişkilerin ötesinde sahip olduğumuz tarihi, kültürel ve beşeri bağlar, ilişkilerimizin sağlam temelini oluşturuyor" diye konuştu.

    Mevkidaşları ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde ilişkileri daha da ileri seviyelere taşımak için atabilecekleri adımları ele aldıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şüphesiz ki şu anda Bosna Hersek, 2 Ekim'de yapılacak bir seçime hazırlanıyor. Seçim arifesinde böyle bir seyahati gerçekleştirmek bizler için de gerçekten ayrı bir mutluluk vesilesi. Türkiye'nin, Bosna Hersek'in huzur, refah ve istikrarına verdiği önemi, toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteğini, bir kez daha vurguladık" ifadesini kullandı.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek'i önümüzdeki dönemde yoğun bir siyasi gündemin beklediğini vurgulayarak, "Gerek yapılacak seçimin adil, şeffaf ve yapıcı ortamda gerçekleştirilmesi sadece Bosna Hersek için değil tüm bölgemiz için hayati bir öneme sahiptir. Seçime giden süreçte ülkenin refahına katkı sağlayacak bir seçim atmosferinin teşvik edilmesi, Bosna Hersek'in huzuru ve istikrarı açısından özellikle mühimdir. Bu vesileyle seçim sonuçlarının tüm Bosna Hersek için şimdiden hayırlara vesile olmasını diliyorum" değerlendirmesinde bulundu.

    TÜRKİYE İLE BOSNA HERSEK ARASINDA KİMLİK KARTIYLA SEYAHAT

    "Tarafların rızası dahilinde Bosna Hersek'teki mevcut sıkıntıların aşılması amacıyla Türkiye olarak elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu bir kez daha tekrarlıyorum" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Görüşmelerimizde geçen sene yüzde 35'e yakın artışla 876 milyon dolar seviyesine ulaşan ikili ticaretimizi geliştirmek, yatırımlarımızı daha da arttırmak amacıyla neler yapabileceğimizi ele aldık. 2019'da temelini attığımız Saraybosna Belgrad Otoyolu Projesi'ne büyük önem veriyoruz. Sıkıntıların yaşandığı bir konuyu değerli dostlarım bize açtılar ve biz de konunun finans noktasındaki ilişkiler ağı açısından Ziraat Bankamızla ilgili konuyu, Ziraat Bankası Genel Müdürüme az önce gerekli talimatı verdim. Süratle bu sıkıntıyı da hemen çözecekler. Bu projeyi, yalnızca bölge ülkelerini değil bölge halklarını da birbirine bağlayacak bir barış projesi olarak değerlendiriyorum. Ziyaretimizle bu stratejik projeye yeni bir ivme kazandırdığımıza inanıyorum.”

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye olarak Bosna Hersek'e yönelik kalkınma yardımlarımızı hız kesmeden sürdürürken, bir yeni adımı da özellikle artık kimlik kartlarıyla özellikle Bosna Hersek-Türkiye arasındaki gidiş gelişleri yapabilme kararını da verdik. Dışişleri Bakanlarımız, süratle gerekli prosedürü bitirecekler. Bundan böyle Türkiye'den Bosna Hersek'e, Bosna Hersek'ten Türkiye'ye kimlik kartıyla seyahat yapılabilecek" açıklamasında bulundu.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın aynı şekilde Sırbistan'la da böyle bir anlaşmayı imzalayacaklarını kaydederek daha önce Bulgaristan'la da aynı şekilde böyle bir anlaşmayı imzaladıklarını aktardı.

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA), Bosna Hersek'te 1995 yılından bu yana bine yakın projeyi bu kapsamda ve buna benzer şekilde hayata geçirdiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tüm kulvarlarda Bosna Hersek'in yanında olmaya devam edeceğimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum" sözlerini sarf etti.

    Bugünkü temas ve görüşmelerin hayırlara vesile olmasını temenni eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şahsıma, eşime ve heyetime gösterilen misafirperverlik, hüsnükabul ve ev sahiplikleri için değerli dostlarıma tekrar teşekkür ediyorum" açıklamasında bulundu.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak basın toplantısında soruları cevapladı.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bosna Hersek seçimlerinde Yüksek Temsilci, Seçim Kanunu'nun değişebileceğini söyledi. Siz Hırvatistan ziyaretinizde bunu dile getirecek misiniz?" sorusunu, "Bana göre, Seçim Yasası ile ilgili bu noktadaki kararı üç tane lider vermeli. Buna Yüksek Temsilci'nin müdahalesi, demokrasinin gereklerine de terstir. Bu adımı da buna göre atmak gerekir. Şurada bir ayın artık gerisine düşmüş vaziyetteyiz. Böyle bir zamanda Yüksek Temsilci'nin kalkıp da bu işe müdahalesi bir defa demokratik sürece müdahaledir. Demokrasiyle yönetilen bir ülke olarak demokratik sürece müdahaleyi biz şahsen asla doğru bulmayız. Kararı üç lider kendileri zaten vermiştir ve seçime de gidiliyor. Bize düşen sadece 'Hayırlı olsun' demektir" diye cevapladı.

    “GAYRİMEŞRU TEHDİTLER DEVAM EDERSE SABRIN DA BİR SONU VARDIR”

    Daha önce yaptığı "Bir gece ansızın gelebiliriz" açıklamalarının hatırlatılması ve Türkiye'nin gerçekten Yunanistan'a askerî operasyon düzenlemeyi düşünüp düşünmediğinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: "Benim bu anlattıklarım bir rüya değil. Eğer 'Bir gece ansızın gelebiliriz' diyorsak, ne dedim? Vakti saati geldiğinde TEKNOFEST'te bunu söyledim, bir gece ansızın gelebiliriz. Niye? Eğer ellerinde bu adalar var, bu adalarda üsler var, filan falan, buralardan hareketle bize karşı bu tür böyle gayrimeşru tehditler devam ederse sabrın da bir sonu vardır. İşte o sabrın sonu geldiği anda, biz ne diyoruz? Sabrın sonu selamettir. Biz de o selameti gördüğümüz anda gereğini yaparız. Bunu da Yunanistan'ın ben bildiğine inanıyorum. O vakit, saat gelirse gereği yapılır. Çünkü bizim uçaklarımıza böyle radar kilitlemesi, şu, bu, filan, bu tür adımları atmak hayra alamet değil."

    Öte yandan basın toplantısı öncesinde "Savunma Sanayiinde Gizlilik Dereceli Bilgilerin Karşılıklı Korunması ve Mübadelesine İlişkin Anlaşma", Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Bosna Hersek Güvenlik Bakanı Selmo Cikotic tarafından imza altına alındı.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi tarafından onuruna verilen yemeğe katıldı. Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Şeref Salonu'nda gerçekleşen öğle yemeğinde, iki ülke heyetleri de yer aldı.

     
    Haber: AYAKLIGASTE.COM


     

     

     
     

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum