CHP KAYSERİ MİLLETVEKİLİ ARIK'TAN EPDK'NIN GES KARARINA TEPKİ:

    Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Çetin Arık, EPDK’nın keyfi bir uygulama ile sanayicilerin mağdur edildiğini belirtti. Alınan kararın haksız ve hukuksuz bir karar olduğunu ifade etti

    CHP KAYSERİ MİLLETVEKİLİ ARIK'TAN EPDK'NIN GES KARARINA TEPKİ:
    21 Eylül 2022 - 12:42 - Güncelleme: 21 Eylül 2022 - 13:40
    Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Çetin Arık, EPDK’nın keyfi bir uygulama ile sanayicilerin mağdur edildiğini belirtti. Alınan kararın haksız ve hukuksuz bir karar olduğunu ifade etti Çetin Arık, “Demokrasinin, hakkın, hukukun, adaletin olmadığı yerde de hiç kimsenin can ve mal güvenliğinden söz edemezsiniz. İşte milyonlarca lira harcayarak yatırım yapan sanayicilerin ürettikleri enerjiye keyfi bir uygulama ile el konuluyor. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun ifadesi ile bu ‘Çökme Vergisi’dir. Devlet kimsenin malına çökmez ama AKP iktidarı çöküyor” diye konuştu. 
    Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Çetin Arık, EPDK’nın Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile sanayicilerin mağdur edildiğini ifade etti. Kayseri’de sanayicilerin devletin sözüne güvenerek, milyonlarca liralık yatırım yaparak GES projelerini hayata geçirdiğini belirten Arık, EPDK’nın kararının haksız ve hukuksuz bir karar olduğunu söyledi. Devletin keyfiyetle değil, kural ve kaidelerle yönetileceğini belirten Arık, konuyla ilgili olarak şu görüşleri dile getirdi: “Devleti temsil edenler sanayicilerimize, ‘Siz güneş enerji santralleri kurun, elektrik üretin, ihtiyacınızı karşılayın fazlasını da ben sizden alacağım’ diyor. Bu söze güvenen sanayicilerimizde ciddi yatırımlar yaparak GES Projelerini hayata geçiriyor. Sonra birden karar değiştiriyorlar ve ‘Ürettiğin enerji ile sen ihtiyacı karşılayacaksın, kalanını hiçbir bedel ödemeden ben alacağım’ diyor. Alınan bu kararın devlet ciddiyetiyle; hakla, hukukla bağdaşır yanı yoktur. Bu iş bilmez AKP’nin Türkiye’yi içine sürekliği karanlığın resmidir. Yandaş müteahhitlerine her türlü imtiyazı sağlayan, dolar garantili işler veren AKP, bir kez daha üreten insanları mağdur ediyor. Hep söyledik, bir kez daha söylüyoruz: AKP iktidarında demokrasi yok, hak yok, hukuk yok, adalet yok. Demokrasinin, hakkın, hukukun, adaletin olmadığı yerde de hiç kimsenin can ve mal güvenliğinden söz edemezsiniz. İşte milyonlarca lira harcayarak yatırım yapan sanayicilerin ürettikleri enerjiye keyfi bir uygulama ile el konuluyor. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun ifadesi ile bu ‘Çökme Vergisi’dir. Devlet kimsenin malına çökmez ama AKP iktidarı çöküyor. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Sanayicilerimiz de bilsinler ki, bu keyfiyetin; haksızlıkların, hukuksuzlukların sonu geldi. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandıracağız. Devlet bir kişinin keyfine göre değil, demokrasiyle, hakla, hukukla, adaletle yönetilecek.”

    İl Başkanı Ümit Özer'de yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

    CHP KAYSERİ İL BAŞKANI ÜMİT ÖZER: KAYSERİ 6’DAN 11’İNCİ SIRAYA GERİLEDİ! KAYSERİ’DE ET TAVUĞU SAYISI AKP İLE SON 18 YILDA YÜZDE 88,83 AZALDI!
    EY SADECE KENDİLERİNİ VE YANDAŞLARINI UÇURAN, HALKI UNUTAN EKONOMİSTLER, KAYSERİ’NİN POTANSİYELİ YOK OLUYOR!
    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri İl Başkanı Ümit Özer, Kayseri’nin tarım ve hayvancılıkta da kan kaybetmeye devam ettiğini söyledi. Tarım alanlarındaki azalış, üretimdeki sıkıntılar sürerken hayvancılıkta da sorunların çığ gibi büyüdüğünü dile getiren Özer, bu acı tablonun rakamlara da yansıdığını belirtti. 
    KAYSERİ’DE SON 18 YILDA TOPLAM TAVUK SAYISI YÜZDE 36,01 AZALDI
    “Tarım alanları da giderek azalıyor. Kayseri tarım alanı sıralamasında 6’dan 8’e geriliyor. Bununla birlikte üretim azalıyor,  üreten eller üretimi bırakıyor” diyen Özer, tavukçuluk sektöründe yaşanan tabloyu da gözler önüne serdi. Yaşanan hayat pahalılığının, zamların AKP’nin üretimden uzak, sürekli tüketime dayalı kötü yönetiminden kaynaklandığına da dikkat çeken Özer, “Kayseri’de son 18 yılda toplam tavuk sayısı yüzde 36,01 azaldı. Kayseri’de yumurta tavuğu sayısı son 4 yılda sert düşüş gösterdi. 2018-2021 arasındaki düşüş oranı yüzde 38,01 oldu” diye konuştu. 
    KAYSERİ, YUMURTA TAVUĞU VARLIĞI İL SIRALAMASINDA 6’DAN 11’İNCİ SIRAYA GERİLEDİ
    CHP İl Başkanı Ümit Özer, şunları söyledi: Kayseri’de toplam tavuk sayısı 2004 yılında 5.191.460 adet iken 2021 yılında bu rakam 3.322.221 âdete geriledi. Kayseri’de yumurta tavuğu sayısı son 4 yılda sert bir şekilde düştü. 2018-2021 arası düşüş yüzde 38,01 oldu. Son 4 yıldaki azalış ise 1.834.410 adet. Kayseri, yumurta tavuğu varlığı il sıralamasında 2006 yılında 6’ncı il iken, AKP’nin politikalarıyla bu alanda da gerileme devam etti ve kent 2021 yılında 11’inci sıraya geriledi.
    KAYSERİ’DE ET TAVUĞU SAYISI DA AKP İLE SON 18 YILDA YÜZDE 88,83 AZALDI!
    CHP Kayseri İl Başkanı Ümit Özer, Kayseri’de et tavuğu sayısının da AKP ile son 18 yılda yüzde 88,83 azaldığını belirterek, “Bu alanda da azalış 2.631.850 adet oldu. Kayseri’nin toplam tavuk sayısındaki payı 2004 yılında yüzde 1,75 iken 2021 yılında yüzde 0,85’e geriledi. Yumurta Tavuğu sayısındaki payı 2004 yılında yüzde 3,79 iken 2021 yılında yüzde 2,47’ye geriledi. Yine et tavuğu sayısındaki payı 2004 yılında yüzde 1,24 iken 2021 yılında yüzde 0,12’ye düştü. Her zaman dediğimiz gibi yıllardır aynı yüzler, aynı sözler bu kötü tablonun sebebiler. Artık yeter. Kayseri bu kötü tabloyu, sürekli kaybetmeyi hak etmiyor” dedi.
    AKP’NİN KÖTÜ YÖNETİMİ HEM ÜRETİCİLERİ HEM DE TÜKETİCİLERİ ZARARA UĞRATMAYA DEVAM EDİYOR
    Diğer sektörlerde olduğu gibi tavukçuluk sektörünün de kaderine terk edildiğini ifade eden Özer, “Hayvan sayısı azalıyor, firmalar ya küçülüyor ya iflas ediyor, sektör daralıyor. Hal böyle olunca arz talep dengesi bozuluyor ve zamlar ardı ardına geliyor. Vatandaşın alım gücü düşüyor ve alamıyor. Kısacası AKP’nin kötü yönetimi hem üreticileri hem de tüketicileri zarara uğratmaya devam ediyor” diye konuştu.
    MALİYETLERİ KARŞILAYAMAYAN, SIKINTIYA DÜŞEN ÜRETİCİLER ÜRETİMDEN ÇEKİLİYOR
    Sektörün destek beklediğini ancak AKP’nin her zaman olduğu gibi feryatlara kulak kapattığını kaydeden Özer,  yem ve enerji maliyetlerinde yaşanan afakî artışlara da vurgu yaparak, “Üreticiler, bu şartlarda üretim yapamıyor. Tıpkı büyükbaş hayvancılıkta yaşanan acı tablo tavukçuluk sektöründe de yaşanıyor. Maliyetleri karşılayamayan, sıkıntıya düşen üreticiler, kümes kapatıyor. Böylece üretim azalıyor, fiyatlar artıyor. Bu da her zaman olduğu gibi vatandaşı olumsuz etkiliyor” şeklinde konuştu.
    SADECE KOLTUKLARINI VE RANTLARINI KORUMAK İÇİN YILLARDIR  ‘KAYSERİ İŞİNİ BİLİR’ DEDİRTENLER, ŞEHRİN KAYBEDİŞİNİ, VATANDAŞIN TÜKENİŞİNİ SADECE SEYREDİYOR!
    Kayseri’nin başta IPARD olmak üzere teşviklerden, desteklerden de yararlanamadığını ifade eden Özer, “Teşvik adaletsizliği yüzünden de Kayseri hak ettiğini de alamıyor. Çevresindeki iller IPARD’A dâhil iken, sadece koltuklarını ve rantlarını korumak için yıllardır  ‘Kayseri işini bilir’ dedirtenler ve şehrin kaybedişini, vatandaşın tükenişini seyredenlerin bu şehre fayda sağlamadıkları, sağlayamayacakları da apaçık ortada. Saraydan bakanların ve sadece saraya bakanların Kayseri’ye kaybettirdikleri giderek artıyor. İlçeler kan kaybediyor, göç veriyor, üreten eller kaderine terk ediliyor, üretimden el çektiriliyor.” şeklinde konuştu. 
    EY SADECE KENDİLERİNİ VE YANDAŞLARINI UÇURAN, HALKI UNUTAN EKONOMİSTLER, KAYSERİ’NİN POTANSİYELİ YOK OLUYOR
    AKP iktidarına seslenen Özer, “Yaşananlar ortada. Şimdi soruyoruz; ey sadece kendilerini ve yandaşlarını uçuran, halkı unutan uçan ekonomistler, Kayseri, kırsal kalkınma desteklerinin verildiği IPARD’A neden alınmadı, alınmıyor? IPARD’A bağlı 42 İl teşvik ve desteklerden faydalanırken, Kayseri’nin tarım ve hayvancılık potansiyeli yıllardır, aynı yüzler yüzünden göz göre göre yok ediliyor. Kayseri bu kötü yönetimi, bu unutulmuşluğu hak etmiyor” dedi.
    BU DÜZEN BÖYLE GİTMEZ. ARTIK DUR DEMENİN ZAMANI GELDİ
    “Bu düzen böyle gitmez. Artık dur demenin zamanı geldi” ifadelerini kullanan CHP Kayseri İl Başkanı Ümit Özer, “Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun da dediği gibi, halkın iktidarında söz veriyoruz; üreten, hakça paylaşan Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz. Üretimi teşvik edeceğiz ve destekleyeceğiz. Bizim iktidarımızda kaynaklar birkaç kişiye değil, herkese eşit dağıtılacak. Üreten eller, milli gelirden hak ettiği payı da alacak, alın teri bizim için hep baş tacı olacak. Türkiye kazanacak, 85 milyon vatandaşımız kazanacak. Sözümüz söz; ne ezen, ne ezilen, insanca, hakça bir düzen ya gelecek ya gelecek. Asla umutsuzluk yok, geliyor gelmekte olan” diye konuştu.

    ARIK OKUL İNŞAATLARININ DEVRİNDEKİ SORUNLARI MECLİSE TAŞIDI: 
    “ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ YANDAŞ İÇİN ÇÖPE ATILIYOR”


    Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Çetin Arık, maliyetlerin artmasının ardından yapılan düzenleme ile kamudan ihale alan firmalarının işi devredebilmesinin önünü açan düzenlemenin kötü amaçla kullanıldığını ifade etti. Bunun en somut örneğinin Kayseri’de okul inşaatlarında yaşandığına dikkat çeken ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Arık, “İşi yapmayacağı, yapamayacağı apaçık ortada olan firmalara devir işlemi yapılarak, bu milletin parası, çocuklarımızın geleceği yandaş için çöpe atılıyor” dedi. 
    CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, artan maliyetler nedeniyle kamudan ihale alan firmaların, yüklendikleri işi devredebilmesinin önünü açan uygulamanın, kötü niyetli kişiler tarafından kamuyu zarara uğratmak için kullanıldığını ifade etti. Bu durumun en somut örneğinin Kayseri’de devredilen okul inşaatlarında ortaya çıktığını ifade eden Arık, konuyla ilgili hazırladığı soru önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu. Kayseri’de yaşanan olaylarda devir işleminin ardından, inşaatlara tek bir çivi dahi çakılmadığını vurgulayan Arık, “Görülen o ki bu düzenleme sadece ve sadece yandaşı korumak adına yapılan bir düzenleme… İktidar kendine yakın müteahhitleri korumak adına, bürokratları baskı altında tutarak, devir işlemine izin verdiriyor. İşi devralacak firmanın aynı olmasına rağmen bir şirkete devir için izin verirken, bir başka firmaya izin verilmemesi bunun en somut göstergesidir. Burada bakılması gereken işi devreden firmanın değil, devir alan firmanın bu işi yapıp yapamayacağıdır. Ancak işi yapmayacağı, yapamayacağı apaçık ortada olan firmalara devir işlemi yapılarak, bu milletin parası, çocuklarımızın geleceği yandaş için çöpe atılıyor. Yandaş milyonlarını kurtarıyor ama bu milletin milyonlarca lirasının yok edilmesine seyirci kalınıyor” diye konuştu. 
    Arık, TBMM Başkanlığı’na Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruların yanıtını aradı: 
     “22.01.2022 tarih ve 31727 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan "Bireysel Emeklilik Tasarruf Ve Yatırım Sistemi Kanunu İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile ek fiyat farkı ve/veya sözleşmelerin devri ile ilgili eklenen geçici 5’inci madde ile 24.02.2022 tarih ve 31760 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5203 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe giren “4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun Geçici 5’inci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Esaslar” ın 9’uncu maddesi doğrultusunda inşaat seviyesi yüzde 15’i aşmış olan kamu işlerinde, ilgili kamu kurumunun onayı ile ihaleyi alan firmanın, işi bir başka bir firmaya devredebilmesinin önü açıldı. Bu bağlamda; 
    1-) Söz konusu düzenlemenin ardından Türkiye genelinde kaç okul inşaatının devri konusunda başvuru yapıldı?
    2- ) Başvuruların kaç tanesi onaylandı? 
    3-) Devir işlemlerinde hangi kriterler göz önünde bulunduruldu?  
    4-) Devir işlemlerinin ardından yapımı tamamlanan kaç okul var? Devir işlemlerinin ardından inşaatı devam etmeyen kaç okul var?
    5-) İnşaatı devam etmeyen okulların tamamlanması için nasıl bir yol izleyeceksiniz?
    6-) Söz konusu düzenlemenin ardından Kayseri’de kaç okul inşaatının devri için başvuru yapıldı? Başvurularda hangi kriterler göz önünde bulunduruldu? 
    7-) Devir işlemlerinde işi devralan firmanın yeterliliği mi yoksa işi devreden firmanın siyasi etkinliği mi göz önünde bulundurulmuştur? Bu noktada; Kayseri’deki başvuruların kaç tanesi onaylandı? Secim Peyzaj İnş. Müh. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin bir devir işleminde yeterli görülüp, diğer bir devir işleminde yeterli görülmemesinin gerekçesi nedir? 
    8-) Bazı inşaat firmalarının artan maliyetler nedeniyle, zarar etmemek için batık firmalara işi devrettiği, devralan firmanın da inşaatları devam ettirmediği belirtiliyor? Böyle bir durumun tespiti durumunda nasıl bir yaptırım uygulamayı düşünüyorsunuz?”

     

    Haber: AYAKLIGASTE.COM

     

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum