• Reklam
Reklam
Reklam

AVRASYA TÜNELİ'NDEN 100 MİLYON ARAÇ GEÇTİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Avrasya Tüneli’nden açıldığı günden itibaren 100 milyon araç geçtiğini bildirerek, tünelin ülke ekonomisine 6 yıllık toplam katkısının ise 1,2 milyar dolara ulaştığına dikkati çekti.

 AVRASYA TÜNELİ'NDEN 100 MİLYON ARAÇ GEÇTİ
03 Şubat 2023 - 13:39
ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI KARAİSMAİLOĞLU:
-AVRASYA TÜNELİ’NDEN 100 MİLYON ARAÇ GEÇTİ

-AVRASYA TÜNELİ’NİN ÜLKE EKONOMİSİNE 6 YILLIK TOPLAM KATKISI 1,2 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

-MUHALEFET PARTİLERİ YAP-İŞLET DEVLET PROJELERİNİ BİR TÜRLÜ ANLAYAMADILAR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Avrasya Tüneli’nden açıldığı günden itibaren 100 milyon araç geçtiğini bildirerek, tünelin ülke ekonomisine 6 yıllık toplam katkısının ise 1,2 milyar dolara ulaştığına dikkati çekti. Karaismailoğlu, “Muhalefet partileri nedense bu Yap-İşlet Devlet projelerini bir türlü anlayamadılar. Bu projeleri sadece inşaat maliyetinden yola çıkarak hesaplamak gibi bir hata içerisindeler. Yatırımın toplam maliyetini yalnızca inşaat maliyeti ile değerlendirmek doğru bir yaklaşım değil” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Avrasya Tüneli Kontrol Merkezi'nde basın açıklaması yaptı, ardından Avrasya Tüneli'nden geçen 100 milyonuncu aracın sahibine hediye taktim etti. Karaismailoğlu, “Milletimizin İstanbul Boğazı’nın iki yakasını denizin altından birbirine bağlama sevdası 1860 yılında Sultan Abdülmecit’in proje hazırlatmasıyla başladı. O günden sonra bir hayal olarak görülen bu proje, yaklaşık 1,5 asır boyunca kendisini hayata geçirecek güçlü ve kararlı bir irade bekledi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde bu hayal gerçeğe döndü. Bir değil, iki dev ulaşım projesi ile boğazın altından geçildi. İlk olarak Marmaray ve ardından Avrasya Tüneli. Her iki eserimiz de ulaştırma alanında dünyanın en önemli ve başarılı mühendislik projeleri olarak tarihteki yerlerini aldı. Marmaray, ters yöne iki akıntının olduğu, yüzeyin 60 metre derinliğinde, dünyanın en derin batırma tüp tüneliyle iki kıtayı birleştiren tek proje olurken, Avrasya Tüneli ise iki kıtayı deniz tabanının altından birleştiren dünyanın ilk iki katlı karayolu tüneli olup, eşsiz bir mühendislik olarak tarihte yerini almıştır” ifadelerini kullandı.

BAZILARININ HAYAL BİLE EDEMEDİĞİ AVRASYA TÜNELİ’NİN TEMELİNİ 2011’DE ATTIK

Avrasya Tüneli’nin dünyanın en başarılı mühendislik projelerinden birisi olduğunun altını çizen Karaismailoğlu, projenin büyük ve güçlü Türkiye’nin eseri olduğunu söyledi. Avrasya Tüneli’nin İstanbul Boğazı’nı deniz tabanının altından geçen 5 bin 400 metre uzunluğundaki iki katlı tüneli de kapsayan toplam 14 bin 600 metrelik bir güzergahta, Kazlıçeşme ile Göztepe arasında inşa edildiğini söyledi. “Bazılarının hayal dediği, hayal bile edemediği, baltalamak, başarısızlığa uğratmak için uğraştıkları Avrasya Tüneli’nin temelini 26 Şubat 2011 tarihinde attık” diyen Karaismailoğlu, proje süreciyle ilgili şu bilgileri verdi:
“19 Nisan 2014’te Asya kıtasındaki Haydarpaşa Şantiyesi’nde tünel kazı çalışmalarını başlattık. Projede en zorlu bölüm olan tünel delme çalışmalarını planlanandan 8 ay önce tamamladık. 13,7 metre kazı çapı ile o dönemde dünyanın 6’ncı büyük TBM’i ile tünel delme çalışmalarını yürüttük. Günde yaklaşık 10 metre kazı yaparak Haydarpaşa Limanı'ndan Cankurtaran'a kadar olan 3 bin 400 metreyi 1,5 yıldan kısa sürede geçerek 2015 yılı içerisinde tünel delme işlemlerini bitirdik. 20 Aralık 2016 tarihinde de hizmete açtık, milletimize sunduk. Hizmete girdiği ilk günden itibaren uluslararası saygın kuruluşlardan sayısız ödül alan Avrasya Tüneli ile İstanbul’un doğal güzelliğini ve siluetini hiç etkilemeyen, ekolojik dengeleri gözeten, deniz yaşamına zarar vermeyen, çevre dostu bir ulaşım altyapısına kavuştu. İstanbul’un güney aksındaki ulaşım mesafelerini yaklaşık 10 kilometre kısaltarak Asya ve Avrupa yakaları arasındaki yolculuğu 5 dakikaya indirdi. Her gün 10 binlerce İstanbulluyu bir kıtadan diğerine taşıyor.”

BAZI ÇEVRELER BU PROJEYİ İMKANSIZ BİR HAYAL OLARAK GÖRDÜ

Bazı çevrelerin bu projeyi imkansız bir hayal olarak gördüğünü belirten Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Hele hele tek kuruş kamu kaynağı kullanmadan, bu projenin tamamlanacağına hiçbiri inanmıyordu. Onların planlamadan, hizmetten anlamadığını zaten biliyorduk da milletimize sunulan hizmete de bu kadar düşmanlık etmelerine şaşırdık. Gerçi bu düşmanlığı her projemize, her eserimize karşı sürdürüyorlar. Çünkü, onların muhalefet etmekten anladıkları milletin geleceğini aydınlatacak işleri baltalamaya çalışmak. Tabii ki buna müsaade etmedik. Avrasya Tüneli Yap-İşlet-Devret projelerinin en önemli ve güzel örneklerinden biri olarak tarihteki yerini aldı” diye konuştu. 
 
2025’TE GELİRLERİMİZ, YAPACAĞIMIZ ÖDEMELERİN ÜZERİNE ÇIKACAK

Karaismailoğlu, Avrasya Tüneli’nin yanı sıra bugüne kadar; Türkiye’yi geleceğe taşıyan ve dünyayı Türkiye’ye bağlayan nice dev yatırım Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile hayata geçirdiklerini aktararak, YİD modeli ile ileri teknoloji ve yüksek maddi kaynak ihtiyacı duyulan projelerin gerçekleşmesinde, kamu kaynağı kullanılmadan özel sektör imkanları ve finansmanıyla yatırımların çok daha kısa sürede gerçekleşmesini sağladıklarını söyledi. Yatırımın gerçekleştirilmesi ve işletme aşamalarında özel sektörün hızlı karar alabilme ve ileri teknoloji kullanma yeteneğini de kullandıklarını dile getiren Karaismailoğlu, “Milletimizin hazinesine, ülkemizin altyapısına en değerli katkıları sunan, ülkemizin aydınlık geleceğini inşa etmemizde son derece kıymetli bir yöntem olan KÖİ Projelerinin faydalarını sık sık dile getiriyoruz. Onlar, kuru gürültüyle milletimizin kafasını karıştırmaya çalışsalar da bu gerçekleri karartamayacaklar. Ama muhalefet partileri nedense bu yap-işlet devlet projelerini bir türlü anlayamadılar. Bu projeleri sadece inşaat maliyetinden yola çıkarak hesaplamak gibi bir hata içerisindeler. Yatırımın toplam maliyetini yalnızca inşaat maliyeti ile değerlendirmek doğru bir yaklaşım değil. Yapımı, işletilmesi, işletme süresi boyunca her türlü bakımı, onarımı, finansmanı ile birlikte maliyet hesaplanmakta. Ayrıca, bu projelerin işletme süresi bitiminde her türlü bakımı yapılmış̧ olarak kamuya devri yapılacaktır. Şunu da bir kez daha hatırlatmak isterim. Havayolu, karayolu, demiryolu ve denizcilik alanında KÖİ Modeli ile yapılan yatırımlarımızda, 2024 yılında elde edeceğimiz gelirler ile ödemeler başa baş noktasına gelecek. 2025’te gelirlerimiz, yapacağımız ödemelerin üzerine çıkacaktır. Böylece ulaştırma sektöründe KÖİ Modeli ile inşa edilen eserler sayesinde Hazine’mize net nakit akışı sağlanacak; devletimiz ilave gelire kavuşacaktır” şeklinde konuştu.

ÜLKE EKONOMİSİNE 6 YILLIK TOPLAM KATKISI 1,2 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Avrasya Tüneli’nin sağladığı faydaları örnek olarak veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, 2022 yılında Avrasya Tüneli’ni kullanan araçların yüzde 93’ünün otomobil, yüzde 6’sının minibüs ve yüzde 1’inin motosiklet olduğunu kaydetti. 1 Mayıs 2022 itibarıyla motosikletlerin kullanımına izin verilen tünelden 2022 yılı içerisinde 256 bin 264 motosiklet geçişi gerçekleştiğinin altını çizen Karaismailoğlu, araçların tüneli tercih etme oranının Asya yönünde yüzde 50,3, Avrupa yönünde yüzde 49,7 olarak gerçekleştiğine vurgu yaptı. Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Avrasya Tüneli kullanıcılarına 1 saatlik zaman tasarrufunun yanı sıra daha az yakıt tüketimi, emisyon azalımı ve kaza maliyeti gibi etmenlerin de etkisiyle günlük çift yönlü seyahatlerde her bir kullanıcıya 2022 yılında ortalama 196 TL’lik kazanç sağladı. Sadece, 2022 yılında 33 milyon saat zaman tasarrufu, 38 bin ton yakıt tasarrufu, 19 bin ton emisyon azalımı, 79 milyon araç-km azalması ile oluşan kaza maliyeti tasarrufu elde etmesi sonucunda ülke ekonomisine 6 yıllık toplam katkısı 1,2 milyar dolara ulaştı. Böylelikle, Avrasya Tüneli ülke ekonomisine katkısı ile yatırım maliyetini 6 yılda karşıladı. Duyanlar duymayanlara anlatsınlar lütfen” şeklinde konuştu. 
 
SÜRÜCÜLERİN % 99.5’İ VERİLEN HİZMETTEN MEMNUN

Tünel kullanıcılarının yüzde 23’ünün günlük çift yönlü geçişlerde Avrasya Tüneli’ni tercih ettiğinin altını çizen Karaismailoğlu, tünelin ulaştığı günlük maksimum birim araç sayısının 22 Aralık 2022 tarihinde 74 bin 210 olduğunu aktardı. “2023 yılı Ocak ayının ikinci yarısında hafta içi trafik ortalaması 71 binin üzerinde gerçekleşerek günlük belirlenen minimum trafik garantisinin üzerinde seyretti” diyen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Tünel ve diğer boğaz geçiş alternatiflerinin seyahat süreleri baz alınarak yapılan analiz sonucunda 2022 yılında kullanıcıların hafta içi zaman kazancı; Kozyatağı – Bakırköy yönünde sabah saatlerinde aylık ortalama 35 dakika, akşam saatlerinde aylık ortalama 45 dakika olurken; Bakırköy-Kozyatağı yönünde ise sabah saatlerinde ortalama 26, akşam saatlerinde 42 dakika olarak gerçekleşti. 2022 yılında Avrasya Tüneli’nde arızalanan, yakıtı biten, kaza yapan araçlara ortalama 1 dakika 38 saniye içinde müdahale edildi ve 11 dakika 42 saniye içinde trafik normal seyrine döndürüldü. Tüneldeki acil durumlara müdahale performansı, işletme standartlarının ve dünyadaki benzer projelerin ortalamasının hayli üzerindedir. Tünel içinde arıza, kaza gibi durumlar yaşayan kişiler üzerinde gerçekleştirilen memnuniyet anketinde, sürücülerin verilen hizmetten memnun kalma oranı 2022 yılında ortalama yüzde 99,5 olarak tespit edildi. Ayrıca tünel operasyonlarında tüketilen elektriğin tamamı yenilenebilir kaynaklardan karşılandı. Böylece elektrik ihtiyacından kaynaklanan karbon ayak izinin azaltılmasına destek olundu. İşletme faaliyetlerindeki karbon ayak izi denkleştirilerek karbon nötr proje olma hedefine de ulaşılmıştır.”
 
AVRASYA TÜNELİ DÜNYANIN EN ÖZEL EN ENDER MÜHENDİSLİK PROJELERİNDEN BİRİ

Avrasya Tüneli’nin, teknik özellikleri ve saymakla tükenmeyecek faydalarının yanında dünyanın en özel ve ender mühendislik projelerinden biri olduğunun altını çizen Karaismailoğlu, bugün itibarıyla Avrasya Tüneli’nden açıldığı günden itibaren 100 milyon aracın geçtiğini bildirdi. Karaismailoğlu, “6 yıldır vatandaşlarımızın yolunu, seyahat süresini kısaltan, güvenliği ve konforunu artıran dünyanın en önemli mühendislik projelerinden biri ola Avrasya Tüneli İstanbul’a ülkemize uzun yıllar hizmet etmeye devam edecektir” diyerek sözlerini tamamladı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum