AFGANLAR ÜLKEYİ TERKETMEK İSTİYOR

    MAZLUMDER İnsan Hakları Okulu katılımcılarına sertifikalarını verdi. Afganistan da yaşanan mazlumiyeti masaya yatırdı.

    AFGANLAR ÜLKEYİ TERKETMEK İSTİYOR
    21 Şubat 2022 - 12:15
    Asya'nın kadim medeniyetler diyarı imparatorluklar, devletler mezarlığı bir ülke Afganistan.
    Yüzyıllar önce Müslüman Türk devletleri Gazneliler, Babürlüler, Harzemşahlar ve diğerlerinin hakimiyet alanı olmuş, 1800'lü yıllarda İngilizlerin Hindistan’a ayak basması ile İngiliz işgaline maruz kalmış bir ülke Afganistan.

    Tamamen kara ülkesi olup başta Hindikuş dağları olmak üzere yüksek dağlar ve platolar ile çevrili olup bugün tahminlere göre 30 ila 40 milyon arasında insanın yaşadığı bir ülke Afganistan.

    MAZLUMDER Kayseri Şubesi 1979'dan bu yana Rus ve ABD işgaline maruz kalan, bir dönem yerli aşiret ve komutanların çatışma alanı olan mazlumlar ülkesi Afganistan'a duyarsız kalmadı. Daha önce yaptığı küçük çaplı yardımları İHH aracılığı ile ölüm kalım mücadelesi veren Afgan halkına ulaştıran MAZLUMDER ülkedeki son durumu buraya yaptığı ziyaretle tespit eden araştırmacı yazar Osman Gerçek’e anlattırdı.

    Kocasinan Belediyesi Meclis salonunda yapılan Osman Gerçek'in Afganistan'da Neler Gördüm konulu izlenimler konferansına MAZLUMDER üye ve gönüllüleri katıldı.

    Fotoğraflarla Afganistan'da bugün yaşanan hayatın ve görülen konuşulanların anlatıldığı toplantıyı meraklı bir davetli grubu takip etti. Afganistan'ın oldukça dağlık kara ikliminin hâkim olduğu dışarıya açılan tek bağlantının Kabil Havaalanı olduğunu gördüğünü anlatan araştırmacı Gerçek.  Bu ülkede endüstrinin olmadığını, ekilebilen verimli arazinin oldukça az olduğunu, sulu tarım ve hayvancılık imkânlarının da oldukça az olduğunu, yoksulluğun tahmin edilenin çok üzerinde olduğunu söyledi.

    40 yıl kadar süren savaşlar döneminde ülkenin yorgun ve yoksul olduğunu gördüğünü anlatan Gerçek, fırsat bulan her Afgan vatandaşının ülkeyi terk etmek istediğini sözlerine ekledi. Bu isteğin ve şartların sonucu bugün komşu ülke Pakistan'da 5 milyon, İran'da 3 milyon, Türkiye'de ise 500 bin kadar Afgan kökenlinin yaşadığını sözlerine ekledi.

    Türkiye'nin hayatta kalma mücadelesi veren, büyük bölümü 18 yaş altı 23 milyon Afganlının hayatta kalması için İyilik Treni ile gönderdiği insani yardımların Türkiye'nin iyilik eli olduğunu bildirdi.
    Türkiye'nin dışında Katar ve İran'ın (Özellikle Şii nüfusu) da Afganistan'a insani yardım gönderdiğini söyleyen araştırmacı Gerçek, yakın zamanda Afganistan'ın normal hayata dönmesinin zor olduğunu da sözlerine ekledi.

    MAZLUMDER Şube Başkanı Ahmet Taş ve yönetim kurulu üyelerinin programa katılım için Gerçek’e teşekkür ettikleri program sırasında 2021 yılının son 2 ayında MAZLUMDER’in düzenlediği İnsan Hakları Okulu Seminerine katılan üye ve gönüllülerine katılım belgeleri verildi.
     

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum