23 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, makine sektörünün imalat sanayisinde kilit konumda olduğunu belirterek, “18 bin 300 firma ile faaliyet gösteren sektör, 23 milyar doları aşan performansıyla 2021 yılında en fazla ihracat yapan sektörlerden biri oldu. 2022 yılında bu rakamın 27 milyar doları bulmasını öngörüyoruz.“ dedi.

    23 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
    18 Haziran 2022 - 11:50
    Bakan Varank, Türkiye Makine Federasyonunun (MAKFED) düzenlediği Makine Zirvesi’nde konuştu. Makine sektörü için kritik öneme sahip olan yeşil ve dijital dönüşüm konularının zirvede ele alındığını kaydeden Varank, şunları söyledi:

     

    EN FAZLA İHRACAT YAPAN SEKTÖRLERDEN BİRİ: Çok geniş bir ürün yelpazesine sahip olan makine sektörü, imalat sanayimizde kilit konumda. 18 bin 300 firma ile faaliyet gösteren sektör, 23 milyar doları aşan performansıyla 2021 yılında en fazla ihracat yapan sektörlerden biri oldu. 2022 yılında bu rakamın 27 milyar doları bulmasını öngörüyoruz.

     

    REEL EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ: Gıda, tekstil, mobilya, otomotiv, tarım, inşaat, nakliye, kimya, uzay-havacılık ve savunma sanayi gibi önemli sektörleri doğrudan etkiliyor.  Bu açıdan bakınca makine sektörü için reel ekonominin lokomotifi dersek herhalde yanlış olmaz.

     

    ÖNCELİKLİ SEKTÖR: Yüksek teknolojili yapısını da göz önünde bulundurduğumuzda, makine sektöründe sağlanacak olumlu ilerlemeler ekonomi üzerinde devrim niteliğinde etki oluşturma potansiyeline sahip. Bu nedenle makineyi, sanayi stratejimizdeki öncelikli sektörlerinden biri olarak belirledik. İthal ettiğimiz kritik ürünlerin Türkiye’de üretilmesi için büyük bir atılım içerisindeyiz.

     

    MAKİNE SEKTÖRÜ ÇAĞRISI: Bu bağlamda Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’na makine sektörü ile başladık. Makine sektörü çağrısı kapsamında 20 projeye 2 milyar liralık destek kararı açıkladık. Bu projelerin hepsi stratejik öneme sahip ürünlerin Türkiye’de üretilmesini hedefliyor.

    YERLİ VE MİLLİ: Servo motorlar, CNC tezgâhlar gibi ithal edilen birçok ürün artık yerli ve milli imkânlarla üretiliyor. Yine, hamle programının bir diğer ayağı olan Üretimde Yapısal Dönüşüm çağrısı da makine sektöründeki firmalarımızın yoğun ilgi gösterdiği bir çağrı oldu.


    MÜJDE VERDİ: Hazır sektör temsilcileri buradayken bir müjde verelim. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nın Üretimde Yapısal Dönüşüm Çağrısı değerlendirme sonuçlarını yarın açıklayacağız.

     50 BİN YENİ İSTİHDAM: Diğer taraftan baktığımızda, sanayimizin bel kemiği olan OSB’lerimizden 6 tanesi Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olarak hizmet veriyor. Yatırımın ve üretimin merkezi olan bu bölgelerdeki parsellerin hepsi üretime geçtiğinde yaklaşık 50 bin kişiye yeni istihdam imkânı doğacak.

    5 BİN TEŞVİK: 2012’den bu yana makina imalatına yönelik 5 binin üzerinde yatırım teşvik belgesi düzenledik. Bu sayede yatırımcılara çok cazip avantajlar sunuyoruz. Elbette yatırımların yanında, inovasyon kültürünün de makina sektörünün gelişimi için önemli bir etken olduğunun farkındayız.

    YEŞİL DÖNÜŞÜM: Hem makine sektörünün hem de tüm sanayinin önümüzdeki dönemde rekabetçiliğini belirleyecek konulardan biri de yeşil dönüşüm. Kalkınma açısından ekonomik büyüme artık tek başına yeterli değil. Bu büyümenin sürdürülebilir ve çevreye saygılı olması kalkınma açısından önemli bir kriter. Yeşil ve dijital dönüşüme yönelik çalışmalar, sektöre büyük katkılar sunacak ve önümüzdeki dönemde rekabetçiliğimizi çok daha ileri noktalara taşıyacak.

    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Mustafa Gültepe, Türkiye'nin yeni yatırımlarla yükseldiği, üretim ve ihracata odaklandığı bu dönemde çevreci yatırımların son derece önemli olduğunu belirterek, "Yeşil makineler, üretim ve ihracatla yükselen Türkiye'nin güçlü yönlerinden biri olacak." dedi.

     Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, artık yeşil makinelerden bahsedildiğini, üretim, tüketim ve kullanım biçimlerinin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Meyer-Landrut, Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın 2019'da açıklandığını hatırlatarak, bunun iklim değişikli zorluklarına yanıt olarak Avrupa Birliği'nin kabul ettiği yeni ekonomik büyüme stratejisi olduğunu söyledi.

     MAKFED Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran ise "Makine konuşurken aslında bir sektörü konuşmuyoruz. Bir ülkenin üretim kabiliyetini yani rekabet gücünü konuşuyoruz." diye konuştu.

    Konuşmaların ardından Bakan Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, MAKFED Başkanı Adnan Dalgakıran ve diğer katılımcılar zirve kapsamında kurulan stantları ziyaret etti.

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum